Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ewa Góra
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 26.08.2008 21:21

O ja chrzanię !!Nadrabiam zaleglości w czytaniu forum i już nie wiem co czytam i co oglądam-tak,to napewno z głodu.
Idę zatem do lodówy, z nadzieją,że jest tam coś więcej niż światło i żeberka.
Panowie, litości, przez Was obżeram się przed snem.I będę gruba.

A na poważnie -szczere gratulacje i życzenia dalszych sukcesów kulinarnych.
p.s.
tegorocznym szczytem obiadowym podczas pobytu w Cro.byla najzwyklejsza fasolka po bretońsku, ugotowana na miejscu z polskich komponentów.tzn fasola sucha,/oczywiście póżniej namoczona i ugotowana+boczek+kielbasa toruńska foliowana /dodana bez folii/usmażona z cebulką.Wszystko delikatnie podbite zasmażką.
I znalazł sie taki jeden gość,co wstał raniutko i wyżarł resztę,która ostala się z ,na oko, 4 litrowego gara.
Ribar Tedi
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 35
Dołączył(a): 20.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ribar Tedi » 28.08.2008 22:35

Oj,jadło się jadło....
ale wykąbinowaliśmy świetny patent do drinków.
Zamiast lodu wrzucaliśmy uzbierane i zamrożone figi.
Do tego jeszcze pokrojony melon i arbuz w kostkę.
Pycha.
Wersja lajtowa to na osnowie wina :)
A hardcorowa to na osnowie rakiji :)
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 30.08.2008 12:31

Jedna pyszność goni inną pyszność :) Ślinka cieknie już od samego czytania a co dopiero od patrzenia :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.08.2008 23:50

W Cro nie zawsze należy spoglądać tam gdzie należy. Trochę w bok, i już zupełnie inna perspektywa. Niesamowita roślinność, Tam gdzie jest nadzieja na kilka kropli wody, wyrasta przepiękna bujna zieloność.


Obrazek

I niesamowite owoce, tutaj sami rozpoznajcie.

Obrazek


Kolejne Cro owoce, takie jak widzieliście w ogrodach waszych apartamentów , przy kempingach,



Obrazek

i następne. oooooo , niesamowite!!!!


Obrazek



I teraz do Cro bywalców i tych co patrzą, nie tylko przed siebie, ale również przyglądają się drzewom, pytanie, jakie Cro owoce zobaczyliście ??

Pozdrawiam, :wink: :lol:
JAKOV2004
Odkrywca
Posty: 71
Dołączył(a): 09.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAKOV2004 » 31.08.2008 08:15

darek1 napisał(a):Czy na rynku jest wybór kociołków. Gdzie najlepiej je kupić, czy w supermarkecie, czy u prywatnego producenta , czy z importu.

Ile czasu trwa kociołkowanie dania węgierskiego, lecza i gdzie można kupić pastę węgierską.

Interesuje mnie jeszcze przepis na kociołkowanie golonki w kapuscie kiszonej, z innym dodatkami. Czy udało się Wam zrobić taką potrawę dla gości. Myślę. że napewno musi być pyszne, zwłaszcza jak do kociołka wrzuci się żeberka lekko podmażane. Danie kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas mozna je upitrasić. Pozdrawiam.


Na Allegro masz tego trochę
http://www.allegro.pl/search.php?string ... egory=1532
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.08.2008 10:10

Wprost z naszego tarasu rwiemy cytryny i figi. Sąsiad poniżej ma przepyszne winogrona.
A najbardziej lubię siedzieć na tarasie w cieniu oliwki. Ech, już chcę tam być, jeszcze dwa tygodnie.
wojan
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5547
Dołączył(a): 17.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 31.08.2008 12:18

Grzegorz Ćwik napisał(a): pytanie, jakie Cro owoce zobaczyliście ??


Takie:

Obrazek

i takie :

Obrazek

i takie też : :D :D :D

Obrazek

:papa:
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.08.2008 20:21

W kwestii jedzonka, właśnie porządkuję zdjęcia w kompie i trafiłam na Chorwację sprzed dwóch lat i potrawę bez której pobyt w Cro jest dla mnie pobytem straconym :)

Peka jeszcze w trakcie przygotowania
Obrazek

Peka już w piecu (nasz piec to nie do końca taki piec w jakim powinno się pekę robić.
Obrazek
Obrazek

I gotowa....mniam mniam
Obrazek

I jeszcze czebapczyce (choć poprawności tej nazwy pewna nie jestem , od początku mam z tym problem :) )
Obrazek

I to co rośnie obok nas
Obrazek
wojan
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5547
Dołączył(a): 17.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 31.08.2008 21:35

yskyerka napisał(a):I jeszcze czebapczyce (choć poprawności tej nazwy pewna nie jestem , od początku mam z tym problem :) )


Yskiereczko :D chodziło Ci o to :?: :D :D
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.08.2008 21:59

Dokładnie o to wojan :D
Paweł i Kasia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 173
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.09.2008 07:05

Papryki faszerowane (przepis wcześniej)

Obrazek

Obrazek

Hubotnica jak Mistrz Makłowicz przykazał:

Duża ośmiornica, szklanka oliwy, 2 cebule - do gara i około godzine gotować, nawet nie mieszać, potrząsnąć garem tylko czasem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wersje podstawową można walnąć na patelnie i wykonać według własnych upodobań, np. curry, świeża bazylia, mieszanki ostra i do kurczaka - w moim przypadku. Wyszła na ostro, ekstra.

Obrazek[/img]
moscatel
Croentuzjasta
Posty: 231
Dołączył(a): 24.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 01.09.2008 08:35

yskyerka napisał(a):W kwestii jedzonka, właśnie porządkuję zdjęcia w kompie i trafiłam na Chorwację sprzed dwóch lat i potrawę bez której pobyt w Cro jest dla mnie pobytem straconym :)

Peka jeszcze w trakcie przygotowania


Ha, co prawda żadnego pieca oprócz piekarnika nie posiadam, ale peka wygląda po pierwsze smakowicie, po drugie mało pracowicie ;-) - co w niej jest oprócz widocznych na pierwszy rzut oka pomidorów i papryki?
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.09.2008 12:08

moscatel napisał(a):
yskyerka napisał(a):W kwestii jedzonka, właśnie porządkuję zdjęcia w kompie i trafiłam na Chorwację sprzed dwóch lat i potrawę bez której pobyt w Cro jest dla mnie pobytem straconym :)

Peka jeszcze w trakcie przygotowania


Ha, co prawda żadnego pieca oprócz piekarnika nie posiadam, ale peka wygląda po pierwsze smakowicie, po drugie mało pracowicie ;-) - co w niej jest oprócz widocznych na pierwszy rzut oka pomidorów i papryki?

Cukinia i ziemniaki i przyprawy...ale tych nam Aida zdradzić nie chciała, zawsze gdzieś znika i przychodzi z gotową mieszkanką. na pewno jest papryka w proszku i widziałam jak doprawiała vegetą.
Peka to tak naprawdę nazwa "urządzenia" w którym się to robi. Tego przykrycia. Przykrywa się to taka pokrywką na którą wrzuca się żar. Ponoć wykorzystuje się do tego jakieś specjalne drzewo (nie pamiętam jakie).

Przepraszam, ale dzięki zdjęciu osmiornicy odechciało mi się jeść :) Ja naprawdę nidgy nie zrozumiem miłośników takiego jedzenia...w tym mojego męża również :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.09.2008 09:31

Właśnie spakowani, wybieramy się na prawie miesięczną podróż po INDONEZJI, tak, tym razem nie Chorwacja, ale to kraj też nadmorski, składa się z samych wysp, olbrzymich, średnich i całkiem małych, poniekąd urokliwych.

W planie 7 wysp, 12 lotów samolotem, 4 dni na małym statku wokół Flores, Sumbawy i Komodo. Jeśli nie zjedzą nas warany, podłe jaszczury, to mam nadzieję na fajny kulinarny reportaż z drugiej strony naszej kuli ziemskiej.

Obrazek

Tu fotka z plaży Na Bali, tam kończymy naszą przygodę z wyspami, i tam mam okropną nadzieję na prawdziwą degustacje owoców morza.

Pozdrawiam wszystkich Cro-Fanów. Grzegorz. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.09.2008 09:40

Grzegorz Ćwik napisał(a):Pozdrawiam wszystkich Cro-Fanów. Grzegorz. :wink: :lol:


Wypijemy na Zlocie za Twoje zdrowie lubelskiego fulla i przegryziemy go chlebkiem z hrubieszowskim smalcem :P :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone