Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rzochu
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 77
Dołączył(a): 18.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzochu » 21.07.2008 23:00

Janusz Bajcer napisał(a):
rzochu napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
waldeq napisał(a):Witam! Może ktoś poleci jakieś typowe przyprawy, które można kupić tylko w Chorwacji? Jakieś mieszanki, zioła, korzenie. Ponieważ w bagażniku będą półprodukty z Polski więc może na miejscu da sie je podrasować na chorwacki smak?


Mnie na myśl przychodzi tylko Vegeta pochodząca z firmy Podravka
Może dodatkowo CroChef coś poradzi :lol: :lol: :P :P


Pracowałem w tej firmie przez 3 mies i obiecałem sobie że nigdy wiecej ani ajvaru ani wegety do ust nie wezmę
poleć cos lepszego Januszu skoro tyle razy tam byłeś to musisz mieć jakieś skojarzenia odnosnie przypraw i smaków tamtejszej kuchni.
pozdrawiam


Faktycznie byłem kilka razy w Chorwacji , ale "kuchnię" na kempingu mam swoją :P :lol: - jako przyprawy do potraw używam przeważnie vegety.

Ps. Możesz napisać czemu vegetę "odstawiłeś od ust" :?:


Chyba zbaczamy z toru tego wątku.
Dla mnie podóże to smaki, które staram się zachować i które mają mi przypominać te krótkie chwile spędzone gdzieś na wakacjach.
smak odgrzewanego kotleta i zupki w proszku srednio mi do tego pasuje.
jeśli tylko poznam coś co mnie zachwyci na pewno o tym napisze .
pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2008 23:57

Kotleta w Chorwacji nie podgrzewam , ale domowy gulasz z kaszą gryczaną wolę od jakiś owoców morza czy innych potraw, na które z kempingu musiałbym robić wyprawę do miasta.

Ps. Skoro w sprawie vegety powiedziałeś A - powiedz B, czemu nie weźmiesz jej do ust :?:

A smakując chorwackie smaki , zapewne masz ją w ustach :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.07.2008 08:31

Pozdrowienia z Polesia, gdzie spędzamy kilka wolnych dni. Również kulinarnie. Odnośnie wątku pomysłu na obiadek w Cro. Uważam, że każda opcja jest dobra, jeśli komuś odpowiada. Ja osobiście nie lubię jedzenia hotelowego, za wyjątkiem pobytów w miejscach, gdzie inne stołowanie jest niemożliwe.
Jeśli można wybieram żywienie indywidualne, i tutaj śniadania we własnym zakresie, a obiadokolacje, to różnie bywa. Zwykle dwa dni chodzimy do tawerny, potem obojętnie gdzie jesteśmy, Grecja, wyspy, Turcja lub Cro, odechciewa nam się tego jedzenia, i wtedy ja przystepuję do akcji, zakupy w sklepie i dobry późny obiad. Nie jestem zwolennikiem bezwzględnego leżenia na plaży, wole odpoczynek aktywny. Po kilku godzinach leniuchowania plażowego mam dosyć i wolę niekiedy coś upichcić, gdzieś pojechać. Taki styl, trudno. Dlatego też nie uważam, że własny obiad w Cro jest czymś uwłaczającym, wręcz przeciwnie. Pokonywanie trudności na obcym terenie jest czymś naturalnym i całkiem fajnym. Czego i wam życzę, a poza tym mam na obiad to co chce, a nie żarcie z przymusu.
A tym co nawet palcem nie chcą tknąć, nie chcą przejść kroku do sklepu lub na często fajny targ w Cro - tu pozostawiam alternatywę dopływową, i tak też można się kulinarnie obsłużyć.

Obrazek

Pozdrawiam z Polesia, Grzegorz, fotki kulinarne będą. :wink: :lol:
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 23.07.2008 16:10

Grzegorz Ćwik napisał(a):[/img]

Pozdrawiam z Polesia, Grzegorz, fotki kulinarne będą. :wink: :lol:



To fajnie. Wyjaśnij jednak na początek, czemu ten człowiek jest tak wulgarny i czyni to jeszcze z rażącymi błędami?? :lol: :wink:

Obrazek

:wink: :wink:


Pozdrawiam
Rafał
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.07.2008 15:35

Janusz Bajcer napisał(a):Kotleta w Chorwacji nie podgrzewam , ale domowy gulasz z kaszą gryczaną wolę od jakiś owoców morza czy innych potraw, na które z kempingu musiałbym robić wyprawę do miasta.

Ps. Skoro w sprawie vegety powiedziałeś A - powiedz B, czemu nie weźmiesz jej do ust :?:

A smakując chorwackie smaki , zapewne masz ją w ustach :lol:




Kolega Rzochu z Poznania coś wie ale nie do końca. To samo można powiedzieć o szynce, że jej nie jadam bo pracowałem w Rzeżni i widziałem jakmświnie były brudne, dżemie bo widziałem jak mielą truskawki z osami, o chlebie bo byłem na praktyce w piekarni i mąkę mieszali z ziemią, o warzywach bo widziałem , że chłop choduje je na krowieńskim oborniku, nie latam samolotami bo bo sloty i klapy na płatowcu śróbkami bez podkładek są skręcane a silnik lata na chrzczonym wodą paliwie..Rzochu to chyba żyje miłością i słońcem. MOże i tak być bo poznaniacy to szkoci. Pozdrawiam :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.07.2008 15:41

asikx napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):[/img]

Pozdrawiam z Polesia, Grzegorz, fotki kulinarne będą. :wink: :lol:



To fajnie. Wyjaśnij jednak na początek, czemu ten człowiek jest tak wulgarny i czyni to jeszcze z rażącymi błędami?? :lol: :wink:

Obrazek

:wink: :wink:



No kolego Grzegorz przegiąłeś, żeby na arbuzie pisać "huj", chyba nie należy to do dobrego tonu. Tu dzieci czytają posty i uczą się od dorosłych. Dobrze, że Wścibski i Ciekawski kolega z koleżanką Asikx to wykryli. Natychmiast o zdarzeniu melduję Głównemu Moderatorowi na forum Januszowi Bajcerowi i jego pomocnikom Skupinowi i Rysiowi. Jak tak można, żeby takie rzeczy pisać. Dorosły obywatel, zasłużony dla kuchni Chorwackiej i I propagator dobrego i zdrowego jedzenia, a tu proszę ........... Kolego Grzegorzu oczekujemy przeprosin i samokrytyki na forum.



P.S. Uważam, że Koleżankę i Kolegę Asikx należy pretendować na stanowisko Moderatora Forum i odznaczyć ich brązowym medalem za zasługi dla turystyki.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.07.2008 10:22

Samokrytykę przyjmuję, ale temu kolesiowi z owocami z powodu kołysania na fali przekrzywił się arbuz i zamiast ahoj, wyszło jak wyszło.
Jeśli go kiedyś jeszcze spotkam, to zwrócę mu uwagę o lepsze dbanie na szczegóły. A swoją drogą widzę, że dokładnie przyglądacie się informacjom i fotkom w forum. Sława i chwała za to, o niepokonani.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2008 11:09

asikx napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):
Pozdrawiam z Polesia, Grzegorz, fotki kulinarne będą. :wink: :lol:



To fajnie. Wyjaśnij jednak na początek, czemu ten człowiek jest tak wulgarny i czyni to jeszcze z rażącymi błędami?? :lol: :wink:

Obrazek

:wink: :wink:


Pozdrawiam
Rafał


Ja tak jak Rafał :lol: też widzę w napisie na arbuzie dwa rażące błędy :smo:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.07.2008 12:04

Może jednak przerwiemy dyskusję w temacie oględnie mówiąc dwuznacznym.

Nawiążę do tematu kulinarii w Cro. I tu wspomnienie Plitvickich Jezior, miejsce przepiękne. Byłem tam w różnym okresie czasu 3x, ostatnio w ubiegłym roku. Jedzenie wokół parkingu w postaci budek z kanapkami, tosty na ciepło, burki, kurczak z rożna, to w postaci fast foodu. Jednak w okolicznych knajpach można zjeść zdecydowanie dobrą rybę z grilla, niestety ceny miejscowe na wszystko zawyżone.
Tu fotka z kolejnej z licznych kładek na trasie z górnego jeziorka, przypomnienie miejsc pięknych, które na zawsze pozostają w pamięci.

Obrazek

W roku bieżącym niestety nie wybieramy się do Cro, ale w ostatnich dniach pospacerowaliśmy na trasach, trochę przypominających te w Plitvicach. To tereny Poleskiego Parku Narodowego, gdzie wyznaczono szereg ścieżek, właśnie głównie na terenach mokrych, na zarastających jeziorach, torfowiskach:

Obrazek

Oraz pośród bagiennych i podmokłych lasów, gdzie kilometrami ciągną sie właśnie takie drewniane pomosty i kładki, co w pewien sposób upodabnia trasę widokową z Cro.

Obrazek

Można się zatrzymać w poleskiej karczmie ze skansenem, zwiedzanie mile widziane.

Obrazek

A regionalne jedzenie, osobiście proponuję na przystawkę kartoflaną babkę, mielone doprawione kartofle, ze skwarkami lub mięsem, zawijane w tzw kiszkę, lub tak jak tutaj zapiekane w formie, pokrojone i podawane z sosem borowikowym lub pieczarkowym.

Obrazek

A danie główne, tutaj pierogi poleskie, regionalną odmianę pierogów ruskich, lub z mięsem. Te kupiłem na wynos. A podałem odwiedzającym nas znajomym na działce, polanych skwarkami i wędzonym boczkiem, z sałatką z małosolnych ogórków i słodkich pomidorów. I to wszystko zalane dużą ilością kurek z tutejszego lasu, duszonych na śmietanie z cebulką i koperkiem. A do tego, no kwestia gustu, gęsty kefir z koperkiem i pieprzem lub zimne piwo, też regionalne bo Perła Chmielowa, przynajmniej w odróżnieniu od większości wykupionych przez duże koncerny znanych gatunków, dochowujące procedury, a głównie mam na myśli ilości chmielu.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz, zapraszam i do Plitvic i na nasze Polesie. :wink: :lol:
Archangel
Odkrywca
Posty: 100
Dołączył(a): 31.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 31.07.2008 08:41

a ja mam pytanko do Cro znawców jak się nazywają kalmary pocięte w krążki w panierce bo nie chciałbym zamówić sobie tych smażonych w całości gdzieś ze dwa lata temu było o tym na forum ale nie mogę odnaleźć a znaleźć w takiej ilości postów to trza mieć czas myślę że Janusz się z tym upora
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 31.07.2008 09:39

Archangel napisał(a):a ja mam pytanko do Cro znawców jak się nazywają kalmary pocięte w krążki w panierce


LIGNJE PRŽENE

Archangel napisał(a):bo nie chciałbym zamówić sobie tych smażonych w całości


LIGNJE NA ŽARU


Pozdrawiam
Rafał
Archangel
Odkrywca
Posty: 100
Dołączył(a): 31.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 31.07.2008 16:51

asikx dzięki za odpowiedź myślę ze najdalej w sobotę będę się degustował popijając karlovacko
Archangel
Odkrywca
Posty: 100
Dołączył(a): 31.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 01.08.2008 08:48

a tak a propo może mi ktoś jeszcze wyjaśni co znaczy Lignje pohane i lignje punjene
asikx&rafikx
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 265
Dołączył(a): 07.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 01.08.2008 11:56

Archangel napisał(a):a tak a propo może mi ktoś jeszcze wyjaśni co znaczy Lignje pohane i lignje punjene


Pohane - gotowane

Punjene - faszerowane - mogą być faszerowane serem, pršutem, blitvą, ryżem - lub dowolną kombinacją tych składników.
Archangel
Odkrywca
Posty: 100
Dołączył(a): 31.07.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 01.08.2008 12:08

asikx&rafikx dzięki za szybką odpowiedź za godzinę ruszam i te informacje będą cenne
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone