Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosa12
Globtroter
Posty: 59
Dołączył(a): 17.03.2008
awaria podczas wekowania

Postnapisał(a) gosa12 » 29.06.2008 09:09

Za 2 tygodnie wyjazd , więc robię weki. I mam awarię. Podczas przekręcania jednego słoika ( z pysznymi mielonymi :lol: ) zaczął wylewać się tłuszcz którym je zalałam. Wekowałam wszystko po 0,5 godziny przez 3 dni.
I co mam teraz zrobić? Od razu zmieniłam zakrętkę i wekuje od nowa - ale ile razy ???
Czy ktoś mi pomoże PLEASE :roll:

Gośka
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.06.2008 10:33

Masz jeszcze czas - zrób nowe pyszne mielone, a te co zrobiłaś zjedz dzisiaj na obiad. :P :P

Ja mielonych nigdy nie wekowałem, możesz napisać Gosa12 z jakich składników te pyszne mielone :?:
gosa12
Globtroter
Posty: 59
Dołączył(a): 17.03.2008

Postnapisał(a) gosa12 » 29.06.2008 10:59

Dzięki Janusz!
NA pewno to się już nie nadaje do wekowania??
Jeśli nie - to najwyżej obiad będzie na jutro - dzisiaj spóźnione imieniny Jana (kochanego tatusia) - więc idziemy na proszony obiad.
Niestety wszystkie właściwie weki i potrawy muszę robić robić z mielonego mięsa ze względu na małe dzieci(2 i 4 latka). Mam nadzieję że to w niczym nie przeszkadza w trwałości weków.
A składniki jak najbardziej normalne :oops: - mielone mięsko ( w tym wypadku łopatka) trochę namoczonej bułki, jajka, sól i pieprz, ze względu na weki bez cebulki.
Ale wczoraj jedliśmy na obiad i były ok. :wink:

Pozdrawiam Gośka
waldeq
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 236
Dołączył(a): 01.03.2008

Postnapisał(a) waldeq » 29.06.2008 11:25

Witam! Może ktoś poleci jakieś typowe przyprawy, które można kupić tylko w Chorwacji? Jakieś mieszanki, zioła, korzenie. Ponieważ w bagażniku będą półprodukty z Polski więc może na miejscu da sie je podrasować na chorwacki smak?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.06.2008 11:37

Ja bym nie ryzykował ponownego wekowania.
I czemu tak wcześnie wekujesz - wystarczy na tydzień przed wyjazdem.
No i z tą namoczoną bułka może być podobny problem jak z cebulką, może nawet większy - mielone mięsko z bułką może w słoiku skisnąć.
Czy już kiedyż tak wekowałaś i było wszystko OK. :?:
Może zamiast bułki , dodać do mielonego mięsa kaszy manny, to pewniejsze, i chyba nawet w gotowych słoikach kasza jest dodawana zamiast bułki.

Ps. Nie wiedziałem, że dziś masz proszony obiad :P :P więc na jutro masz mielone :lol:
Pozdrowienia i życzenia dla Kochanego Tatusia :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.06.2008 11:54

waldeq napisał(a):Witam! Może ktoś poleci jakieś typowe przyprawy, które można kupić tylko w Chorwacji? Jakieś mieszanki, zioła, korzenie. Ponieważ w bagażniku będą półprodukty z Polski więc może na miejscu da sie je podrasować na chorwacki smak?


Mnie na myśl przychodzi tylko Vegeta pochodząca z firmy Podravka
Może dodatkowo CroChef coś poradzi :lol: :lol: :P :P
Ostatnio edytowano 29.06.2008 12:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.06.2008 11:57

Forum przciążone - poszło dwa razy
gosa12
Globtroter
Posty: 59
Dołączył(a): 17.03.2008

Postnapisał(a) gosa12 » 29.06.2008 20:58

O rany - nie wiedziałam o tej bułce. :oops:
Teraz się zastanawiam co zrobić -bo 3 słoiki już gotowe(2xpulpety w pomidorach i 1 mielone).
Nigdy wcześniej nie wekowałam - więc nie mam doświadczenia.
A wekowałam już teraz bo znalazłam chwilkę czasu a później - znając moje dzieci - albo będą chorować albo nie będę miała czasu bo mi nie dadzą nic zrobić.

Miał ktoś doświadczenia z wekowania czegoś z bułką i mielonym mięsem??

Pozdrawiam Gośka
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 07:53

Gosiu - tak jak pisałem wcześniej , nigdy nie wekowałem pulpetów, bigosu czy fasolki, zawsze mięso w postaci pieczeni wieprzowej upieczonej w folii , piersi z kurczaka uduszone w naczyniu żaroodpornym, gulasze z różnych mięs-ale nigdy bez mąki.
Sos zagęszczałem na miejscu albo mąką, albo zasmażką z knorra.
Pamiętam, że znajoma raz zrobiła pulpety i bitki z mąką i niestety nie wytrzymały chorwackiej pogody. musiały pójść do kosza.
Ale byliśmy na kempingu i nie było lodówki, więc może jak Ty będziesz na kwaterze, gdzie lodówki są - to może Twoim pulpetom nic się nie stanie.
Otworzony słoik na kempingu był zawsze komisyjnie sprawdzany, poprzez wąchanie i dodatkowo po podgrzaniu delikatnie próbowany, czy aby nie kwaskowate.
Zawekowane mięsa były ZAWSZE OK, z braku lodówki przechowywaliśmy je na kempingu
"po harcersku" - w dziurze w ziemi. (było to w latach 1997-2000)

Przepis na pulpety z kaszą manną

Do masy mięsnej nie dodawać cebuli i nie obtaczać pulpetów w mące do podsmażenia (jeśli trzeba, to delikatnie oprószyć , ale zamiast mąką - kaszą manną)
Ewa Góra
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.06.2008

Postnapisał(a) Ewa Góra » 30.06.2008 10:39

Odpowiedż nr 1do salatki ziemniaczanej:cebula zwykla biała w plasterkach.
Odpowiedż nr 2 do Gosi: jak Janusz-nigdy nie dodaje żadnych przypraw do mięsa.Tylko sól.A dowolność przyrządzania na miejsu, po również komisyjnym otwarciu weka, jest znaczna,Nawet gulasz z wieprzowiny można zaczarowac na pulpeciki, a z bitek wołowych zrobic np.brizole z cebulką, a kurczaczek może zostać zgrilowanym dodatkiem do salaty cesarskiej.Tak więc nie przykładaj sie za bardzo teraz, bo niestety Twoja dobra wola-może ostaecznie wpędzić Was wszystkich w tarapaty.Uwierz na słowo, ugotowanie obiadu z wekowego półproduktu to rekord świata
jak chodzi o czas przygotowania.Poza tym ,jak jest gorąco-to ja preferuję
zupe jarzynową.Też pół godziny gotowania-za to smak chorwackich warzyw i jarzyn jest zupelnie inny.Tu tez można zrobić wkładkę mięsną z weka i mamy dwa w jednym.
Do Janusza-gratulacje za świadomość kulinarną.1996-2000 też przechowywaliśmy weki pod autem.Kurczę ,Polak to potrafi!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 10:59

Ewa Góra napisał(a):Do Janusza-gratulacje za świadomość kulinarną.1996-2000 też przechowywaliśmy weki pod autem.Kurczę ,Polak to potrafi!!


Pewnie, że potrafi :lol: ale dobrze, że do kopania dziury na słoiki i konserwy w kamienistej chorwackiej ziemi (z trzech samochodów) przy pomocy małego kilofa i saperki, było nas do tego kopania trzech dorosłych "chłopa" i dwoje 17 letnich kawalerów.
Ciężko było , ale daliśmy radę :wink: i się opłaciło, bo tym sposobem słoików się nie wyrzuciło :lol:
gosa12
Globtroter
Posty: 59
Dołączył(a): 17.03.2008

Postnapisał(a) gosa12 » 30.06.2008 12:14

dzięki za rady

Gdybym jechała sama - to bym się nie przykładała - ale mam male dzieci. Na dodatek złosliwe . Każde je co innego.
Jedno mniejszcze (2,5 roku) tylko zupy lub sosy na rzadko. Drugie (4,5Roku) tylko czyste mięcho najlepiej mielone.
Robię to dla nich i dla włąsnej wygody.
Najwyzej zrobię jeszcze raz pulpety i mielone z kaszą manną - a to co mam zjem :lol: lub oddam innym :wink:

Gośka

aquavitae i renatalato robili wszystko w wekach dla dziecka - może mi jeszce podpowiedzą ?? co i jak zrobić?? i czego nie dawać żeby się nie popsuło.

Wiem już - nie dawać cebuli. bułki namoczonej, mąki.
Co jeszcze??
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 12:51

Gosiu - nie mam doświadczeń z podróżami z tak małym dziećmi - pierwszy raż pod namiot moje "chłopaki" pojechali jak mieli 7 i 10 lat i wtedy już z dziecięcych grymaszeń wyrośli :lol:

Tak więc może ktoś coś Ci podpowie, mający takie szkraby jak Ty.
Ale skoro masz takie małe dzieci, to czy jednak nie lepiej kupić coś z produktów Gerbera
(no chyba , że nie lubią) :?:

Myślę , że nawet na "rezerwę" warto wziąć lub kupić takie produkty na miejscu , gdyby coś złego stało się ze słoikami. :cry:

W Chorwacji popularne "mielone" w restauracjach to cevapcici - ale chyba nie dasz jeść tego swoim dzieciom.
Choć pamiętam, że pewna Mama tu na forum pisała , że jej dwulatek "zażerał" się tą potrawą 8O
gosa12
Globtroter
Posty: 59
Dołączył(a): 17.03.2008

Postnapisał(a) gosa12 » 30.06.2008 13:03

Janusz - dzięki za odpowiedź!
Ja i tak mam zamiar wziąść kilka słoiczków Gerbera lub innej firmy dla córki na drogę oraz na wszelki wypadek. Ale ona już ogólnie jest na to za duża i zje takie papki sporadycznie.
Starszy syn - samo mięcho - najlepiej kotlety.
Dlatego robię takie weki - a przy okazji będę miała obiad dla siebie :lol:
Duża oszczednosc czasu na wczasach.

A to ze tak wczesnie zaczęłam - to mi daje teraz dodatkowy czas na poprawki :lol: że od nowa zrobię weki i mam jeszcze na to czas.

Nie ma to jak uczyć sie na własnych błedach :roll:

A o tym że w Chorwacji robia mielone -to nie czytałam - ale dobrze wiedzieć.
Oczywiście że im daję takie rzeczy- tylko jak ja ze swoja dwójką idę jeść do reateuracji to mnie sz...k trafia -bo nie dośc że nie chcą jeśc- to trwa długo - a na dodatek ztreba obydwoje nakarmić bo leniwe są :evil:
A jak oni juz skońćzą to mi sie juz nie chce - lub jest zimne.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108455
Dołączył(a): 10.09.2004

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.06.2008 13:12

Życzę udanego wekowania , oby się wszystko udało i smakowało :P :lol: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies