Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.06.2008 22:47

wracamy do pomysłu na obiadek w Chorwacji.

Zawsze uważam, że knajpy, tawerny i restauracje nie dają pełnego zadowolenia, i jeśli jestes na wakacjach, to musisz sam w pewnym momencie wykonać coś z kulinarnych propozycji regionu w którym jesteś, bo nie jest to tylko wyzwaniem dla prawdziwego turysty, ale własnym sprawdzeniem swoich możliwości. A taki jest współczesny świat, tu nie chodzi o jakieś ekstremalne posunięcia. Tu chodzi o poznanie własnych możliwości. Docenienie regionalnych produktów.
Spotkałem wiele osób, które mają zakodowane schematy dietetyczne, które sa tak kretyńsko skonstruowane, że nie pozwalają na jakąkolwiek zmianę przyzwyczajeń kulinarnych. Błąd, tylko krowa nie zmienia swojego menu.

Chorwacja jest miejscem, gdzie nie wypada nie spróbować wspaniałych owoców morza. Tawerny, knajpki, tu można łatwo i przyjemnie, ale od czego jest twoja inwencja tworzenia rzeczy nowych, smacznych, i tu znajdziesz wspaniałe możliwości.
Na dzisiaj tylko makaron z krewetkami. Nikogo nie zmuszam, aby wyruszył rano do portu na zakup krewetek. Podobne, oczyszczone są już do kupienia w Super Konzum. lepsze, większe i nieco tańsze niż w naszych marketach. Kupujcie te średnie, ale nie małe, rozmrażamy. Trochę drobno pokrojonej cebulki, czosnku na patelnię z masłem lub oliwą, krewetki wypłukać, na sitku przelać wrzątkiem. Pól szklanki wina, trochę śmietany, jeśli masz zielony pieprz z zalewa przywieziony w słoiczku z Polski to dodaj. rozetrzeć, Do podduszonej cebulki dodajemy przyprawy, to co lubicie, Na chwilę wrzucamy krewetki, tak aby się trochę popartoliły, 2 minutki. Sól, pieprz.


Obrazek

Teraz tylko do makaronu, który w między czasie ugotowaliśmy, do gara wrzucamy przygotowane krewetki. Wszystko w warunkach apartamentu, kempingu.


Obrazek



A jeśli chodzi o wybór wina, no to już masz nieokreślone możliwości.

Obrazek

Pozdrawiam , Grzegorz, :wink: :lol:
Tymona
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2140
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 06.06.2008 15:18

Grzegorz Ćwik napisał(a):krewetki, tak aby się trochę popartoliły, 2 minutki.


czy jak się będą partolić, to mogą też się spartolić? :D
:lol:
pozdrawiam
jadrankika
Croentuzjasta
Posty: 123
Dołączył(a): 18.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 06.06.2008 22:41

Grzegorz Ćwik napisał(a):

Obrazek



Panie Grzegorzu ,właśnie dostałam ślinotoku i pędzę do kuchni !! :lol:
(A o tej porze ,to nadwaga murowana ...) :wink:

PRZEPYSZNE POZDROWIENIA !! :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Gulasz węgierski

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.06.2008 16:15

W ostatnią niedzielę wracałem z Torunia i w przydrożnym zajeździe nabrałem ochoty na zupę po węgiersku, czy jak się tam nazywała. Była całkiem zjadliwa. Przypomniały mi sie wyjazdy na Węgry, a przede wszystkim ostatni pobyt w Budapeszcie, trzy dni włóczęgi po mieście jakie sobie zafundowaliśmy w trakcie powrotu z Riwiery Makarskiej. Tak, też była madziarska zupa i gulasz.
Wczoraj przy okazji zakupiłem na targu kosz świeżych warzyw, trochę szynki w sklepie i na późną kolacje zrobiłem prawdziwy Węgierski Gulasz a nawet jego szlachetna odmianę zwaną potocznie w tym języku Porkolt

Skladniki:
75 dkg szynki ( może być łopatka, karkówka bez kości),
1 duża torebka słodkiej, mielonej papryki,
3 łyżki smalcu (ja dałem olej),
3 cebule
2 duże czerwone słodkie papryki, 1 żółta
kilka pomidorów, koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku,
3 młode marchewki i pietruszka, trochę natki
4-5 ziemniaki (tu młodych),
1 łyżeczka kminku,
sól, pieprz,
ostra papryka mielona.
koperek.


Obrazek

Mięso pokroić w kostkę, trochę soli, i przyprawy jaką lubicie. W tym czasie pokroić cebulę, olej wlać do garnka, lekko zeszklić cebule, dodać pokrojone mięso, intensywnie wymieszać, odstawić na moment. Teraz dodajemy kminek, i całą zawartość suszonej papryki słodkiej, wymieszać i dusimy na małym ogniu, można dodać trochę wody.
Po chwili pokroimy drobno marchewkę, pietruszkę, dodajemy do garnka, wymieszać. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić, do gara.

Obrazek

Kroimy w dość drobne paski paprykę, oczyszczone ziemniaki, czosnek. Również można dodać natkę, jeśli ktoś lubi.

Obrazek

Gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy resztę czyli paprykę i ziemniaki, czosnek, włącznie z koncentratem pomidorowym. Dosmakować solą, teraz sporo ostrej papryki, może być też czuszka, trochę cukru, wody- próbujemy. Dusić do miękkości kartofli i mięsa. W ostatniej chwili można dodać koperek, ew. trochę pieprzu.

Obrazek

Genialne w smaku, podajemy z pieczywem i czerwonym winem, ostatecznie zimne piwo też może być.

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz, jeśli nie zrobicie takiego gulaszu, to zamówcie go w Csardzie po drodze przez Węgry, gdy będziecie pędzili ku adriatyckim plażom. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2008 16:42

Grzegorzu - to co zrobiłeś , to pyszny porkolt

Podobny do tego jest Bogracsgulyas czyli potocznie bogracz. :P :P
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.06.2008 17:18

robisz tak apetyczne to żarełko, że człowiek zaraz jest głodny :wink:
super :P
ach żeby raz tak ktoś mi coś tak pysznego pod nos podał :wink:
no ale w sumie mam zamiar przez Węgry jechać więc kto wie :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.06.2008 18:20

Grzegorz to wielokrotny mistrz złotej patelni na forum.
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 20.06.2008 09:29

ita napisał(a):robisz tak apetyczne to żarełko, że człowiek zaraz jest głodny :wink:
super :P
ach żeby raz tak ktoś mi coś tak pysznego pod nos podał :wink:
no ale w sumie mam zamiar przez Węgry jechać więc kto wie :lol:


Na przegryzkę:

langos :wink: :D :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Langosz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.06.2008 21:25

No kochani, jadę na koncert The Police do Chorzowa, ale trzeba by zrobić zakupy alkoholowe na targu w Makarskiej,

To do dzieła,

Obrazek

Pozdrawiam, :wink: :lol:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 26.06.2008 06:51

A ja nie jadę na koncert, ale w końcu pewnie nadrobię zaległości w gotowaniu, a teraz się pochwalę:

w poniedziałek zdałem w CEM ostatni egzamin specjalizacyjny!!!

Przemek

p.s. nawet nie miałem kiedy tego opić szklaneczką czegoś mokrego :-(
jadrankika
Croentuzjasta
Posty: 123
Dołączył(a): 18.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 26.06.2008 07:16

aquavitae napisał(a):A ja nie jadę na koncert, ale w końcu pewnie nadrobię zaległości w gotowaniu, a teraz się pochwalę:

w poniedziałek zdałem w CEM ostatni egzamin specjalizacyjny!!!

Przemek

p.s. nawet nie miałem kiedy tego opić szklaneczką czegoś mokrego :-(


GRAATUULUUJĘ :!: i życzę długiej , zasłużonej LABY :!: , może nad Jadranem ... :?:

I nie " szklaneczką " :!: - antałeczkiem lepiej ...

poZDRÓWKA :wink:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 26.06.2008 07:21

Dziękuję, niestety w tym roku żaden wyjazd nie dojdzie do skutku ( za wyjątkiem weekendów na wsi ), zacząłem kilka projektów ( specjalizacja to był tylko jeden z nich ) i muszę je pokończyć ( do jednego mam 700 km... ), także w tym roku wakacji nima ino praca...

Przemek
p.s. poza tym tyle się wymarzłem nad jadranem w ubiegłym roku, że jeszcze się nie ogrzałem ;-), ale dziękuję...
jadrankika
Croentuzjasta
Posty: 123
Dołączył(a): 18.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 26.06.2008 10:51

Trzymam kciuki za chęci ,ambicje i szczęśliwości wiele :!:

SRETNO :!:
Ewa Góra
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 06.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 26.06.2008 12:03

Nie mam pojęcia, czy już takie coś się przewinęło przez jadłlospisy-nie jestem w stanie przeczytac wszystkiego.Darujcie,jeśli już bylo.A jeżeli nie to polecam znakomita salatkę ziemniaczaną-rodem z zielonej wyspy Losinj.Zawsze,ilekroć jesteśmy w Cro-robie to ,jako załącznik do palamidy,lub oslicza. W Polsce, niestety takiego smaku ziemniaków nie znalazłam / i nie wiem dlaczego/No to przepis:
po 2-3 ziemniaki na osobę -obrać,ugotować,w osolonej wodzie ale nie do rozpadnięcia .Po przestudzeniu pokroić na półcentymetrowe talarki
2-3 cebule pokroić również w talarki.Zmieszac z ziemniakami.Lekko skropić /Dulja-moja chorwacka znajoma dawała ocet/ja skrapiam cytryną,lub octem winnym i maslinowym uljem czyli oliwą.Podawane na zimno,jako sałatka jest genialne a jakże proste.
Do ryby, w tym daniu,ponieważ palamida to suche mięso-robię mix do polania złożony z :oliwa+rozgnieciony czosnek+natka pietruszki.
p.s. nie jestem z natury ziemniakożercą, ale tego moge zjeść duuużo.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.06.2008 18:01

OK, a jaki rodzaj cebuli tutaj polecasz???

A sałatka ma być rozumiem na zimno???

Pozdrawiam. :wink: :lol:

Message in the boooooottttttle, Roxannnnnneeeeee, kurcze, po koncercie trudno głos odzyskać!!!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone