Tak aby już całkiem skończyć ze świętami i przejść do tematów bliższych Cro i ogólnie wakacyjnym kulinariom, w podsumowaniu przepis na to co lubię i lubi moja rodzina, czyli Faszerowane jajka wielkanocne.
Składniki: gotowane jaja, np. 10, i elegancko przekrojone na połówki ostrym moczonym nożem,
szczypiorek, jeśli ktoś woli koperek.
drobno pokrojone pieczarki -5szt
śmietana gęsta, przyprawy- sól i pieprz
bułka tarta, olej, trochę masła
Pieczarki smażymy na maśle, szczypiorek drobno siekamy, podobnie jak jajka. Przekładamy do miski, sól, pieprz do smaku, śmietana do zagęszczenia.
Wszystko dobrze mieszamy, jednak w miarę delikatnie, aby składniki się nie rozpadły. Faszerujemy połówki jajek, dobrze obtaczamy spód w bułce tartej i smażymy na oleju na patelni, częściowo pod przykryciem, podajemy najlepiej od razu na gorąco, podsmażone na złoty kolor. Efekt gwarantowany.
Pozdrawiam, Grzegorz,