Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.02.2008 19:35

Oj Grzegorzu Ćwik jakie ty pyszne przyrządzasz golonki, schaby w kapuście i inne rarytasy kuchni polskiej i miedzynarodowej. Zeby tak raz w życiu być Twoim gościem w małej nadmorskiej chorwackiej miejscowości.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.02.2008 12:33

Tak się składa, że w ostatnią sobotę zrobiliśmy małe rodzinne przyjęcie z oglądaniem na dużym ekranie zdjęć z Chorwacji z sezonu 2008 i poprzedniego 2007. Miła atmosfera, polało się trochę zacnego wina, nie było chorwackiego, tak wiec królowało Chile Wine, z reszta są to naprawdę dobre wina.
Menu, oprócz porządnych serów, jako starter owoce morza, bo tak wspaniale przypominają Cro. Duże krewety, już przygotowane, kupione w markecie, ale ostatnio też robiłem świeże, no jasne że w miarę świeże, z lodu, wystarczy chwile obgotować w lekko posolonej wodzie, schłodzić, obrać pancerzyk pozostawiając ogonek do trzymania. W tych dużych należy również usunąć pasmo jelita, ale to inna bajka.

Obrazek

Na talerzyku sos czosnkowy, dobrze się komponuje, do tego okładamy krewetkami. Jeszcze marynowane ośmiorniczki, można dodać również małże, oliwki, marynowany na ostro czosnek. I co może być lepszego?

Danie główne to makaron taśmy z tuńczykiem w sosie winno-śmietanowym.

Obrazek

składniki: makaron taśmy, szklanka wytrawnego białego wina, gęsta śmietana 20-30% do zup, ja zwykle używam śmietanę "szefa". Dwie łyżeczki zielonego pieprzu włącznie z zalewą, pęczek koperku, 1 łyżeczka cukru, duże opakowanie lub dwa mniejsze dobrego tuńczyka, tylko duże kawałki. Opakowanie zielonych drelowanych oliwek, paczka tartego sera żółtego może być parmezan lub podobny, ja użyłem mozarelli, taka opcja.
Makaron gotujemy oddzielnie. W tym czasie śmietanę, jakieś półtora opakowania, lub nawet całe dwa łączymy z winem, dobrze wymieszać, dodać zielony pieprz z zalewą (2 a nawet nieco więcej łyżeczek), koperek i całość doprowadzić do zagotowania, często mieszając.
Teraz dodajemy pokrojone w kółeczka oliwki, tuńczyk, tylko nie rozdrabniać go, bo się zrobi papa. Doprowadzamy do zagotowania, wymieszać, dodać tarty ser i od razu zdjąć z kuchni.
Makaron wykładamy, nakładamy na talerze, polewamy sosem, można teraz oprószyć trochę koperkiem. Od razu zajadamy, musi być gorące.
Dodatkowo można podać np. brzoskwinie z zalewy, sałatę w sosie winnym, lub to co macie pod ręką.

Obrazek

Smacznego, Cro przypomnienia.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol: [/code]
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.03.2008 18:32

Hobotnica ispod peka - czyli pieczona ośmiornica

W naszej szerokości geograficznej ciężko jest o ośmiornicę prosto z morza, więc pozostaje nam zakup zamrożonej lub świeżej i następne jej zamrożenie, aby mięsko zmiękło/skruszało jak zwą, tak zwą. Tę prosto z morza trzeba niestety wyłomotać o coś twardego..., ja bym nie mógł :-(

Potrzebujemy oczywiście ośmiornicę, cebulę, ziemniaki, oliwę z oliwek, czosnek, białe wino, sól, pieprz, rozmaryn - do nabycia w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach spożywczych, mieloną słodką paprykę, natkę pietruszki.

Obrazek

Ośmiornice ( po rozmrożeniu ) gotujemy około 20 minut ( troszku waniajet ). Następnie odcedzamy, a wodę wylewamy, ośmiornice delikatnie zmniejszają swoją objętość...

Obrazek

Ziemniaki i cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki. Ośmiornice układam na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wokół układam ziemniaki i posypuję wszystko resztą składników, dodaję odrobinę oliwy, wino – chociaż można je dodać na 20 minut przed końcem.
Naczynie przykrywamy, aczkolwiek można je odkryć na 20 minut przed końcem pieczenia, aby wyparował nadmiar sosu - są różne szkoły jeśli chodzi o odparowanie wina ( tak lub nie ). Nadmiar składników zapiekamy już bez ośmiornicy ( np. jutro na obiad ).

Obrazek

Potrawę należy piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez 45 do 60 minut.

Obrazek

Obrazek

Następnie można ją pokroić i na półmisku podać na stół, dodatkowo serwujemy sałatkę ( przepisy już były ).

Obrazek

Obrazek

Smacznego :-)

p.s. Mam ochotę na homary, ale nie wiem czy zmuszę się do wrzucenia ich żywych do wrzątku ( kucharza nie widać, a homarów nie słychać ), gdy się je zamawia...
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.03.2008 18:40

Kilka, kilkanaście postów temu jest mój przepis na krewetki, tym razem postanowiłem użyć dodatkowo jeszcze papryki ostrej ( nie chciało mi się po nocy latać po papryczki chili - a użyłbym drobno posiekanej takowej ), pod koniec smażenia wlałem jeszcze całą puszkę mleczka kokosowego, które doskonale podkreśliło smak sosu !!! Naprawdę polecam !!! Efekt prezentował się jak poniżej, nawiasem mówiąc ilość krewetek sprawiła, że danie to wystarczyło jeszcze na dzisiejsze śniadanie...


Obrazek

Obrazek

Jest to jedno z najprostszych do wykonania dań, a do tego przepyszne i bardzo efektowne.

Przemek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.03.2008 17:49

Z wielką przyjemnością pierwszą nagrodę za przyrządzenie owoców morza przyznaję aquavitae - Przemkowi, szczególnie za ośmiornice, genialne, niech się Makłowicz schowa.

A dzisiaj imieniny Grzegorza, a więc tak się składa, że w sobotę i niedzielę przyjdą goście, goście.

Na dobrym przyjęciu wypada podać gościom MENU, najlepiej z jakimś okolicznościowym wierszykiem. Menu zostało właśnie opracowane, co niniejszym i tutaj przedstawiam:

Przystawki:

Kanapeczki z kawiorem, pastą łososiową i tuńczykową

Koreczki - jajka z wędzonym łososiem

Bawarska sałatka śledziowo-koperkowa

Ryba po grecku na gorąco

Sandacz faszerowany, sos tatarski

Tajska sałatka krabowo-rakowa

Sałatka toskańska: tagliatelle z pesto, tuńczykiem i parmezanem

Owoce morza przygotowane na sposób dalmacki na sałacie

Sałatka grecka ze świeżych warzyw

Wędliny świata

Kule melonowe, oliwki olbrzymie, młode opieńki
______________________________________

Talerz serów francuskich i włoskich

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą


Danie główne:

Mus pomidorowo-czosnkowy z małżami (tylko dla odważnych)

Roladki schabowe z rozmarynem, kasza gryczana po królewsku, sałata boska

Deser :

Tiramisu San Gimignano

( Napoje serwowane bez ograniczeń)

Dobrego wieczoru życzą gospodarze


Teraz tylko trzeba to zrealizować, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 12.03.2008 17:53 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 12.03.2008 17:52

Dzięki, fajny prezent na 33 urodziny ( dzisiaj ) i Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin...
AnetaA
Cromaniak
Posty: 881
Dołączył(a): 10.08.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 13.03.2008 09:35

aquavitae napisał(a):Dzięki, fajny prezent na 33 urodziny ( dzisiaj ) i Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin...


Mimo że w wątku jedzeniowym to obu Panom wszystkiego najlepszego życzę (nie tylko na talerzach :wink: ),serdecznie pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2008 10:13

Ale wy mnie katujecie, takie frykasy dla podniebienia a ja na diecie :cry: ale już nie długo :!: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.03.2008 21:22

szaki17 napisał(a):Ale wy mnie katujecie, takie frykasy dla podniebienia a ja na diecie :cry: ale już nie długo :!: :lol:



Ty Szaki lepiej uważaj na siebie, bo więcej przytyjesz niż schudłeś. Ostrożnie z mięskiem, jedz tylko warzywka i wodę mineralna. Za dwa tygodnie powiedz jakie efekty. No czasami możesz dziabnąć kielicha , tak dla odwagi. Szklaneczkę pod wode mineralną to pobudzi Ci sytem przemiany materii. Pozdrawiam
wojan
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5547
Dołączył(a): 17.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.03.2008 22:35

darek1 napisał(a): No czasami możesz dziabnąć kielicha , tak dla odwagi.


No i kto to mówi :?: Pierwszy abstynent cro.pl :D :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.03.2008 22:40

wojan napisał(a):
darek1 napisał(a): No czasami możesz dziabnąć kielicha , tak dla odwagi.


No i kto to mówi :?: Pierwszy abstynent cro.pl :D :D



Doradzam kielicha tylko i wyłaćznie w celach zdrowotnych. Jak raz się porzadnie dziabnie szklaneczkę pod wodę mineralną to nie zaszkodzi i nie doprowadzi Wojan do akoholizmu. Przy piciu troszkę wykrzywi usta ale czego się nie robi zeby być szczuplejszym.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.03.2008 22:56

Napoje wspomagające trawienie owoców morza



PORTERÓWKA

1 LITR SPIRYTUSU
1 LITR PIWA PORTER 9,5 % - NAJLEPIEJ BROWARU ŻYWIEC
2 SZKLANKI LUB 2 KUBKI Z DURALEXU CUKRU
1 TEREBKĘ 32 GRAMY CUKRU WANILIOWEGO
GARNEK KILKULITROWY Z POKRYWKĄ , NAJLEPIEJ SZKLANĄ.

PODGRZAĆ PIWO DO TEMPERATURY OKOŁO 70 STOPNI, WSYPAĆ 2 SZKLANKI CUKRU + 1 TOREBKĘ CUKRU WANILIOWEGO, ROZMIESZAĆ, NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA PIWA. DODAĆ 1 LITR SPIRYTUSU, WYMIESZAĆ DOKŁADNIE I NA KOŃCU ZAPALIĆ ZAPAŁKĘ, ZBLIŻYĆ DO BRZEGU GARKA I ZAPALIĆ POWSTAŁĄ MIESZANINĘ. PO TRZECH SEKUNDACH (ALBO ODLICZYC 121, 122, 123, KTO SKAKAŁ NA SPADOCHRONIE TO WIE ZE TAK ODLICZA SIE SEKUNDY PRZED OTWARCIEM GŁÓWNEGO SPADOCHRONU) PRZYKRYĆ GARNEK POKRYWKA AŻ OGIEŃ ZGAŚNIE. POCZEKAC AZ POWSTAŁY NAPÓJ ALKOHOLOWY OSTYGNIE I ROZLAC DO BUTELEK.


ŻYCZĘ ZDROWIA.


SPOZYWANIE NADMIERNYCH ILOSCI ALKOHOLU PROWADZI DO ALKOHOLIZMU. ALKOHOL TO WRÓG LUDZKOSCI :?
Ostatnio edytowano 15.03.2008 23:00 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5547
Dołączył(a): 17.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.03.2008 23:00

darek1 napisał(a): DODAĆ 1 LITR SPIRYTUSU, WYMIESZAĆ DOKŁADNIE I NA KOŃCU ZAPALIĆ ZAPAŁKĘ, ZBLIŻYĆ DO BRZEGU GARKA I ZAPALIĆ POWSTAŁĄ MIESZANINĘ.


NASTĘPNIE SZYBKO WYKRĘCIĆ NUMER 112 I MODLIĆ SIĘ ABY SZYBKO PRZYJECHALI LECZYĆ I GASIĆ :D :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.03.2008 23:03

BEZ OBAWY, TO NIE CZYSTY SPIRYTUS. MIESZANINA PALI SIE INACZEJ I NIE WYBUCHA. SPRAWDZILEM OSOBISCIE.

POWODZENIA.

NAPÓJ DOZWOLONY TYLKO I WYŁACZNIE OD 18 LAT.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 173
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 16.03.2008 08:32

W czasie studiów często robiliśmy porterówkę w akademiku, rewelacja
Trzymana w temperaturze pokojowej ma ciemny kolor kawy z ekspresu (bardziej wtedy pasuje ją pić jak gorzałę, nie trzeba popijać bo nie ma agresywnego smaku alkoholu i pozostawia przyjemny posmak w ustach) ale jak sie doda trochę wićej cukru i mrozi w zamrażalniku nabiera lekko gęstszej konsystencji i zmienia kolor na kawę z niewielkim dodatkiem mleka (można posączać jak adwokat ale jest o wiele lżejsza od jajówy jak i od kawówy na tłustej śmietance).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone