Sylwester zbliża sie wielkimi krokami, i dla tych, co jeszcze nie wybrali dania lekkiego a bardzo smacznego polecam
Pene z łososiem. Danie również na okres karnawału.
Tak się składa, że w tym roku Sylwestra spędzamy w domu. Przychodzi jednak trochę znajomych i organizujemy BAL W DOMU. Lista dań zamknięta, może nawet zbyt duża. Będą różne przystawki, śledzik pana domu, owoce morza, ryba faszerowana, ryba po grecku, bigos sylwestrowy i różne sałatki, tu pokażą się goście. My głównie skupimy sie na dwóch daniach, jedno podane przed północą i sztucznymi ogniami. Będzie to mus pomidorowy na gorąco oraz tarta maślana 4 sery z nutką gałki muszkatułowej, prosto z piekarnika, coś co lubimy robić właśnie w okresie Sylwester/ Nowy Rok. I drugi przysmak, już po północy, Pene z łososiem.
-
Składniki-
-makaron pene czyli cięte skośnie rurki
-filety z łososia obranego ze skóry, czym wiecej tym lepiej 0,5 do 0,8kg
sos
cebula, ząbek czosnku
szklanka bialego wina
szklanka śmietany najlepiej 30% (śmietana szefa)
trochę sera pleśniowego lub topionego na zageszczenie sosu
paczka pociętych oliwek
dwie łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
Koperek i tarty parmezan na koniec
Filety smażymy na patelni z obu stron, łosoś smaży się dość krótko, odstawiamy w patelni.
Sos. Zeszklić drobo pokrojoną cebulę na oliwie, troszeczkę masła, rownież dodać rozdrobniony czosnek.
Połączyć śmietanę z winem, dodać pieprz z zalewy, mieszając doprowadzić do wrzenia, na mały ogień, dalej mieszając partolić tak do 5 minut. Teraz dodajemy już przygotowaną cebulę i czosnek, pokrojone oliwki, pokruszony ser pleśniowy lub topiony, najlepiej trochę jednego i drugiego. Sos musi nabrać trochę bardziej gęstej konsystencji. Nie solimy, sam ser jest słony.
Gotujemy makaron pene, odsączamy, przekładamy na duży półmisek. Z patelni wyjmujemy filety łososia, kroimy w paski, trochę podgrzewamy ponownie na patelni i przesypujemy na makaron.
Teraz wymieszać delikatnie z makaronem, zalać ciepłym sosem, opruszyć parmezanem i na koniec pokrojony koperek. Smacznego.
Jeśli danie podane jest na gorąco, niesamowity aromat i wspaniały efekt są gwarantowane. Pamiętajcie nie solić sosu i łososia tylko niewiele.
Smacznego i życzę wszystkim udanego
SYLWESTRA
Pozdrawiam, Grzegorz.