CZAS START !
Tutaj chciałbym się zmierzyć z czasem wykonania najprostszego pomysłu na obiadek w Cro, ale również w klimacie Cro. Oczywiście, że najłatwiejszą rzeczą pod słońcem jest upartolenie makaronu, kaszy lub ryżu i władowanie do niego pokrojonej puszki mielonki, i opruszenie od wielkiego dzwonu tego wspaniałego danie przyprawą, jaką niewiadomo dlaczego zabraliśmy z domu. Sam miałem takie początki, ale szybko doszedłem do przekonania, że to nie ma sensu. A czas realizacji ww subtelnego posiłku, przecież głównie uzależniony jest od zagotowania makaronu, kaszy i należy go sumarycznie liczyć na 20 do 30 minut, włącznie do podania na stół.
Moja propozycja: dzisiaj tylko szybko, dzisiaj tylko półprodukty. Odpowiedź na zupkę z paczki, no może troszkę inaczej.
składniki:
- Porcja mrożonych owoców morza, kupionych w markecie 250-300g na 2 osoby, rano po prostu rozmrażamy je w lodówce na dolnej półce, gdy przyjdziemy z plaży, bedą już OK
- Makaron, najlepiej spagetti lub taśmy, ale i inny, 250g na 2 osoby
- cebula, czosnek
- kostka rosołowa
- fix, może być Knorra- ser z brokułami, coś co zastąpi śmietanę i ser autentyczne.
- troche oleju, sól, pieprz, przyprawy jeśli je macie.
LICZYMY czas.
Nastawiamy wodę na makaron.
Owoce morza przepłukujemy na sicie, do drugiego małego garnka, nieco wody, szkalanka, kostka rosołowa i dusimy jakieś 8 minut.
W między czasie kroimy drobno cebulę, lekko podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku.
Gdy woda na makaron zagotuje się, dodajemy odpowiednią porcję na 2 lub 4 osoby, trochę oliwy.
Gdy owoce morza podduszą się, odlewamy na sicie i przystepujemy do zagotowania fiksu czy sosu z torebki, wg instrukcji, potrwa to zwykle 3 do 6 minut. Zamiast pewnej ilości wody, proponuję troche białego wina. Do sosu lub fixu dodajemy owoce morza, i cebulę z czosnkiem, i przyprawy pod koniec jakie lublimy i mamy.
Wylewamy makaron na sito, nie może być zbyt miękki.
Teraz wrzucamy go ponownie do gara, zalewamy przygotowanym sosem.
I już mamy całość. Liczymy czas: zagotowanie wody na makaron i gotowanie makaronu jakieś 15 minut. (pierwszy palnik)
Duszenie owoców morza włącznie z zagotowaniem 10 minut + przygotowanie sosu 6-8 minut. (drugi palnik)
Podsumowanie: maksymalnie do 20 minut, czy to długo?
Pozdrawiam. Grzegorz.