Risotto to włoska specjalność, podawana w północnych regionach kraju. Tutaj właśnie risotto często wypiera popularne we Włoszech pasty czyli makarony. Jakkolwiek recept na risotto jest wiele, technika przyrządzania zawsze jest ta sama. Prawie każde risotto rozpoczynamy smażeniem posiekanej cebuli na maśle. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ryż i dusimy, mieszając aż połączy się z tłuszczem. Czasami w następnej kolejności kropi się ryż winem i gdy zostaje ono wchłonięte, dodaje się stopniowo małe ilości bulionu. Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować ryż na małym ogniu. Główne składniki dodajemy na końcu, na kilka minut przed zakończeniem przygotowywania potrawy. Podobnie przygotowuje się hiszpańską paellę, w olbrzymiej patelni, jednak tutaj skład staranność i okres przygotowania są niewspółmiernie bardziej zaawansowane i długotrwałe.
My jednak przygotujemy prostszą jego wersję, dostosowaną do oszczędnych możliwości kuchni na kempingu lub w apartamencie.
RISOTTO KEMPINGOWE:
proponowane składniki:
- ryż ok 30dkg czyli 2 lub 3 woreczki w zależności od wagi woreczka i od ilości osób
- 2 cebule, opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy ( ok 2,3 łyżki )
- żółty ser (tarty, jaki masz, najlepiej parmezan)
- szynka mielonka z puszki lub kawałek kiełbasy ( to co masz )
- sól, pieprz
- groszek z puszki
- opcjonalnie grzyby- pieczarki a nawet suszone grzyby
- opcjonalnie trochę papryki
- przyprawy: bazylia suszona, curry lub kurkuma nada potrawie żółty odcień, pieprz
Nastawiamy wodę na ryż i potem gotujemy ryż w osolonej wodzie. Jednocześnie-
Na patelni na 2 łyżkach oleju lub masła usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, potem osobno paprykę, pieczarki, lub obgotowane na rosole z kostki, uprzednio namoczone grzyby suszone, dodać groszek z puszki, piperz, bazylię, można też odrobinę przyprawy jarzynki. Teraz dodajemy pokrojoną szynkę z puszki mielonkę lub kiełbasę, potem dodać koncentrat pomidorowy, dolać ok 2, 3 łyżek wody, zamieszać.
Do całości dodajemy ugotowany biały ryż, wymieszać z tartym serem żółtym, tak aby sklepił ryż. Jednocześnie dodać curry lub kurkumę dla otrzymania ładnego koloru i smaku, zamieszać. Dosmakować.
- Można dodać więcej koncentratu lekko pośłodzonego i posolonego.
- Można dodać świeże zioła (na koniec)
Przybliżony czas przygotowania potrawy = czasowi gotowania ryżu (pamietaj, aby ryż nie był rozgotowany, potrawa będzie zbyt kleista)
Powyższy przepis możesz modyfikować odnośnie składnikiów.
Pozdrawiam i życzę smacznego, takie risotto to palce lizać.