Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leoncjo1
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 44
Dołączył(a): 15.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 21.07.2007 09:42

no i większość, tradycyjnie- nie na temat :roll: przydał by się jakiś wymagający moder 8O
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 21.07.2007 09:56

leoncjo1 napisał(a):no i większość, tradycyjnie- nie na temat :roll: przydał by się jakiś wymagający moder 8O


Oki teraz będzie zgodnie z tematem: wrzucasz mielonkie do rondla z wodą, podgrzewasz, otwierasz, smarujesz pajdę chleba i wcinasz ;-)
Przemek

p.s.
a na poważnie wszystko jest do wykonania w cro ( można pozmieniać składniki ), po drugie nie ma przymusu czytania :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2007 10:17

leoncjo1 napisał(a):no i większość, tradycyjnie- nie na temat :roll: przydał by się jakiś wymagający moder 8O

A co Ci nie pasuje w tych postach :?: 8O :roll: szkoda Ci czegoś :?: czy tylko wyznajesz zasadę "marudzenia dla marudzenia" :roll:
aquavitae napisał(a):...Oki teraz będzie zgodnie z tematem: wrzucasz mielonkie do rondla z wodą, podgrzewasz, otwierasz, smarujesz pajdę chleba i wcinasz ;-).......

Przemek dla podkreślenia wyrafinowanego smaku potrawy, którą wyżej zaproponowałeś, proponowałbym jeszcze dorzucic zupke z Vifonu. Do tego świece i mamy przepis na romantyczna kolację :lol: Oczywiście dla zachowania formy nie zapomnijmy o plastikowej zastawie i plastikowych sztuccach :lol: :lol: :lol: A po upojnej nocy, po takiej kolacji (wszak ten przepis to czysty afrodyzjak :lol: ) to śniadanko tylko w McDonald's :lol:
Pozdrav :papa:
j23
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1004
Dołączył(a): 22.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 21.07.2007 10:58

Piotrek_B napisał(a):
leoncjo1 napisał(a):no i większość, tradycyjnie- nie na temat :roll: przydał by się jakiś wymagający moder 8O

A co Ci nie pasuje w tych postach :?: 8O :roll: szkoda Ci czegoś :?: czy tylko wyznajesz zasadę "marudzenia dla marudzenia" :roll:
aquavitae napisał(a):...Oki teraz będzie zgodnie z tematem: wrzucasz mielonkie do rondla z wodą, podgrzewasz, otwierasz, smarujesz pajdę chleba i wcinasz ;-).......

Przemek dla podkreślenia wyrafinowanego smaku potrawy, którą wyżej zaproponowałeś, proponowałbym jeszcze dorzucic zupke z Vifonu. Do tego świece i mamy przepis na romantyczna kolację :lol: Oczywiście dla zachowania formy nie zapomnijmy o plastikowej zastawie i plastikowych sztuccach :lol: :lol: :lol: A po upojnej nocy, po takiej kolacji (wszak ten przepis to czysty afrodyzjak :lol: ) to śniadanko tylko w McDonald's :lol:
Pozdrav :papa:

Do tego tematu bardziej pasuje zupa z Podravki
leoncjo1
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 44
Dołączył(a): 15.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 21.07.2007 13:59

vifon :roll: moze tak ale to forum cro a nie swięta w kraju, zdjęcia z hiszpani itp wiec nie na temat oki moze marudze
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Makaron z owocami morza.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.07.2007 08:52

Maruderom zdecydowane NIE

Nawiązując do tematu pomysł na obiadek w Chorwacji dzisiaj proponuję makaron z owocami morza.

Składniki:

Obrazek

Proponuje mrożone owoce morza, takie jakie można dostać w markecie w Chorwacji, szczególnie w tych większych, np. Super Konzum, gdzie wybór jest duży. Dlaczego mrożone, bo są łatwiejsze do obróbki, szczególnie tam na miejscu, gdy wolimy spędzić więcej czasu na plaży, a na pichcenie tylko minimum jakie jest potrzebne. Ale oczywiście dla zapalenców, sam niekiedy mam takie pomysły, to oczywiście świeże, ale tu trochę trzeba poświecić czasu.
I jeszcze raz dlaczego mrożone, bo szczególnie mrożone ośmiornice i kalmary nabierają większej kruchości, i nie są takie gumowate jak często świeże sztuki, które wymagają dłuższej termicznej obróbki. No i tyle.

Czyli tak: owoce morza rozmrażamy, trochę wody, oliwy, czosnek i dusimy na małym ogniu przez około 10-12 minut. Ja dodaję połowę opakowania krewetek, ale nie do duszącej się mieszanki owoców morza, tylko przelewam wrzątkiem, odcedzam, na talerz trochę soku z cytryny, posolić i czekamy.

Teraz cebule kroimy drobno, smażymy w oleju, potem czosnek, przekładamy odcedzone i posolone na koncu z pierwszego duszenia owoce morza, dodajemy krewetki, cząstki pomidora bez skorki, trochę wina.
2 minuty dusimy. I teraz możemy dodac przyprawę ziołową np. Kamis wg wskazań, lub lepiej dodajemy trochę śmietany i już tylko dosolić finalnie, dosmakować np pieprz,. doprowadzic do zagotowania i koniec. W warunkach domowych dodaje świeże zioła, tu kolendrę i bazylię.

To wszystko łączymy z odpowiednią ilością ugotowanego makaronu, na dwie osoby połowa opakowania, na cztery- cały. Dobrze wymieszać i ewentualnie opruszyć przywiezionym parmezanem.

Obrazek

I wszystko jest OK, i jeszcze schłodzone białe chorwackie wino.
I wszystko jest w zasięgu reki, wszystko do realizacji w Cro.
nawet dla maruderów, a może szczególnie. Pozdrawiam. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.07.2007 08:35

Przygotowuję własnie bałkański wieczór, coś w rodzaju fajnej rodzinnej kolacji z klimatem ciepłego morza, wonnych ziół, przyprawionych potraw i zacnego wina. Pora na zakupy i do dzieła.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 30.07.2007 08:41

Pora chyba do roboty :-), a nie na zakupy, ja siedzę w fabryce po 11 godzin i jeszcze mam zamiar w tym tygodniu się przeprowadzić...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.07.2007 10:10

Ja też tak bardziej teoretycznie, mam troche czasu, przerwa miedzy operacjami, a na zakupy to po południu. Ale zawsze można już sobie fajne plany poczynić, to przyjemna perspektywa, odskocznia od codzienności. Pozdrawiam.
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 30.07.2007 10:15

Ależ oczywiście przecież żartuję, zwłaszcza w Twojej robocie taka odskocznia jest potrzebna :-)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Bałkańska kolacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.07.2007 19:06

BAŁKAŃSKA KOLACJA

Uważam to za fajny pomysł, który może nam trochę napędzić klimatów ciepłego morza, tych niesamowitych zapachów pól porośnietych ziołami, piniami, spalonych słońcem, taki obraz wakacji, tam gdzieś, czy to jest Chorwacja, Grecja czy Bułgaria. Wszedzie tu jest wakacyjnie, wypoczynkowo, uśmiech na twarzy i apetyt w plecaku, do dzieła.

Kebabczeta to nazwa bułgarska, ale podobne formy dania widzimy w wielu miejscach Morza Śródziemnego. Dlaczego z Bułgarii, bo tam jadłem je i strasznie mi smakowały. Nie dlatego, że kocham Bułgarów, właśnie, że nie, bo miałem z nimi sporo kłopotów, ale kuchnia pozostaje kuchnią.

W oryginalnej wersji mięso mielone z przewagą baraniny. Tu moje zastrzeżenia, po prostu co kraj to obyczaj, oni mają nadmiar tego specyfiku, ale ja polecam trochę po naszemu: Składniki;

0,5 kg mielonej szynki wieprzowej i 0,5 dobrej wołowiny, dla chętnych jagnięcina
2 jajka
opakowanie czubricy, to oryginalne, u nas to samo znaczy czaber
sporo posiekanej natki pietruszki, czosnek
sól, pieprz, olej do smażenia
odrobina mąki ziemniaczanej

Mieszamy całe mięso, wbijamy jaja, czosnek z praski. Mieszamy starannie. Teraz dodajemy całe opakowanie czubricy, no takie z typu Kamis, czyli sporą garść, oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Sól, pieprz. Dobrze mieszamy. Aby nabrało to konsystencji odpowiedniej do smażenia lub grilowania, i nie chcialo się przy okazji rozpadać dodajemy w tym miejscu (trochę popruszyć mieszjąc) mąki ziemniaczanej, mięso robi się bardziej zbite. Niektórzy dodają trochę drobno podsmażonej cebuli, ale niekoniecznie. Dobre mięso obroni się samo i będzie przepyszne.
Z mięsa formujemy takie grubsze paluszki wałkując je na deste trochę polenej olejem, będą już gotowe. FOTKA.


Obrazek

I teraz pozostaje nam, albo smażenie w sporej ilości oleju na patelni zwykłej, teflonowej lub patelni grilowej, dlatego KEBABCZETA są już posmarowane olejem.
Można je troche wcześniej nieco podsmażyć na patelni, dla nabranie formy, a ostatecznie już na grillu.
I tutaj, grillowane kababczeta oraz papryka, ta biała na mój sposób, Papryka grillowana po srodziemnomorsku, dzielimy na połówki, dlatego sami wybieramy kolby takie, aby po przekrojeniu miały płaska podstawę. Teraz dodajemy nieco wycisniętego z praski czosnku i posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym, u nas w stylu Rokpola.
Zapiekamy na grilu, zawartość upłynnia się, uważajcie, aby nie spalić papryki.

Obrazek

Smakuje genialnie.
I jeszcze Opiekany Kaszkawał, ser twardy, dość słony typu bułgarskiego, ale może być każdy twardy ser żółty. Robimy ciasto, typowe. Ja robie z mąki rodzimej, bo lubelska, jajko, i dodaje piwo, tak bo to ciasto piwne. można też szczyptę proszku do pieczenia, nie koniecznie. Do ciasta dodajemy trochę oleju i dużo przypraw suchych, bazylia, oregano, pieprz, curry dla kolorrru. Ciasto powinno być średnio gęste, pachnące ziołami, nie solić bo zwykle ser jest słony.
Ser kroimy na takie kawałki.

Obrazek

A i można tylko wrzucic 1 do 2 kostek cebuli Knorra, też dodaje smaku. I teraz smażymy na sporej ilości oleju. I tak to ma wyglądać na talerzu.


Obrazek

I na koniec salatka, w Bułgarii nazywamy ją Szopską Sałatką, w Grecji Grecką, a w Chorwacji, po prostu warzywa w sałatce, Pokrojone ogórki, papryka, cebula najlepiej czerwona, i dobre pomidory. Polewamy troche oliwy z pierwszego tłoczenia, no oczywiście najlepiej, i octu winnego, trochę soli, pieprzu, mieszamy. W greckiej wersji dodajemy oliwki, czarne, zielone. I teraz najważniejsze, dodajemy ser, w Bułgarii ser SOLAN, w Grecji Fete, w Chorwacji twardy bialy słony ser. Ja zawsze dodaje świeże zioła, tylko świeże zioła, nie suszone, bo zgrzytają w zębach. Tu Bazylia, koperek, moze być kolendra.

Obrazek

Bałkańska kolacja, czerwone winko, nawet lekko ochłodzone gdy jest gorąco, dobry nastrój, i czego nam jeszcze trzeba.

Smacznego, pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 31.07.2007 19:26

Świetne jak zwykle :-) Na razie zaprzestaję Ci przeszkadzać, ponieważ zaczynamy przeprowadzkę i pewnie trochę nam to zajmie...

Aha i jeszcze jedno, kiedyś na terenie całej byłej Jug. nazywano tę sałatkę serbską...
Bernadr C
Croentuzjasta
Posty: 145
Dołączył(a): 02.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 04.08.2007 18:00

Robiłem bułgarskie kebabcze, z jagnięciny, ale ja dodawałem jajka, troche się rozpadały. Może to lepszy pomysł z mąką ziemniaczną, muszę wypróbować.
Ale czubrica oczywiście OBOWIAZKOWO.
Na fotkach kebabcze wyglądają smakowicie, również pozdrawiam. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2007 10:00

Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.08.2007 16:56

Dzisiaj typowe danie letnie: PAPRYKA FASZEROWANA

Papryka faszerowana jest daniem szeroko rozpowszechnionym w prawie wszystkich krajach śródziemnomorskich. Różnice w przygotowaniu oczywiście istnieją, ale najlepiej smakuje w ten oto prosty sposób.

Składniki:

Obrazek

SKŁADNIKI:
- dwie torebki ryżu
- tyle jasnej papryki, ile wejdzie nam na stojąco do gara
- pół kg cebuli
- pół kg mielonego mięsa, wg upodobania, ja najlepiej lubię szynkę, może być jagnięcina
- około 15 dkg tartego żółtego sera
- 2 jajka
- 5 miękkich dojrzałych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- koperek, cząber,
- sól, pieprz mielony, olej

Ryż gotujemy niezbyt długo, max do 10 minut, musi być jeszcze lekko twardawy.
Z papryki usuwamy delikatnie gniazda nasienne, pomagamy sobie palcem przy czyszczeniu z pesteczek.
Cebulę drobno kroimy, lekko podsmażamy na oleju, 2/3 dodajemy do ryżu, 1/3 pozostawiamy do sosu. (W trakcie gotowania ryżu można w tej wodzie sparzyć pomidory).
Do ryżu dodajemy również mięso, lekko solimy, potem ser, pamiętajmy, że również jest słony. Dalej pokrojony koperek, cząber, na końcu jaja i jeszcze pieprz i ostatecznie oceniamy, czy wystarczy soli. Farsz gotowy.

Obrazek

Faszerujemy przygotowaną paprykę, ustawiamy pionowo w garze, dodajemy wody do połowy wysokości papryki, nieco soli i oliwy. Dusimy na średnim ogniu do momentu, gdy papryka staje się miękka, sprawdzamy to widelcem. Zwykle trwa to około 12-15minut.

Obrazek

Sos: do podsmażonej już cebuli dodajemy obrane, wcześniej sparzone i drobno pokrojone pomidory, trochę oleju, przyprawy typu pieprz ale również ostra papryka, cząber i to co kto lubi, dusimy. Ostatecznie dodajemy koncentrat pomidorowy, trochę wody, solimy, cukier do smaku. I praktycznie sos już mamy.

I teraz to tylko smacznego, i oczywiście zimne chorwackie winko.

Obrazek

Życzę smacznego, i zapewniam, że w trakcie pobytu w Cro przyjdzie taki dzień, gdy wygospodaruję trochę czasu, i z całą pewnością przygotuję z przyjemnością to wspaniałe, śródziemnomorskie danko.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone