Tagliatelle ze szpinakiem i filetem z kurczaka
Dania z makaronem oparte na włoskim wzorcu są i proste i smaczne i możliwe do przygotowania w prawie każdych warunkach.
Składniki na danie dla 2 osób.
200 g makaronu tagliatelle
300 g świeżych liści szpinaku
duża cebula, 2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
250 g filetu z piersi kurczaka
opcjonalnie- sos chili, sos sojowy, świeży rozmaryn
sól, pieprz, oliwa z oliwek, cytryna, łyżka masła
parmezan
Filet z kurczaka tniemy na dość cienkie paski, dodajemy sos chili, sos sojowy, pocięty rozmaryn, trochę oliwy, marynujemy szybko, trochę solimy.
Tagliatelle gotujemy (tak 1/3 paczki), odstawiamy gorący. W tym samym czasie smażymy na oleju płaty z filetu kurczaka, tam aby były wystarczająco miękkie. Odkładamy.
Na tej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, potem rozduszony czosnek. Dodajemy wypłukane i odciśnięte liście szpinaku, wcześniej dodając łyżkę masła. Podsmażamy jakieś 3 minuty często odwracając, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy troche cytryny a nawet gałki muszkatułowej.
Teraz dokładamy na patelnię usmażone mięso, ugotowany makaron (nie za dużo makaronu). Dokładamy również pokrojony na średnio małe cząstki pomidor. Ale pomidor bardziej z jednego boku, tak aby danie na patelni miało dwoisty charakter, z jednej strony przewaga kluchów ze szpinakiem, z drugiej z pomidorem. Wszystko w tych grupach mieszamy, przekładamy na talerz.
I teraz możemy posypać wszystko parmezanem oraz lekko polać oliwką z oliwek. Podajemy gorące.
Wyszło super. polecam, każda modyfikacja jest dobra.
Pozdrawiam, Grzegorz.