Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 18:55

Grzegorz Ćwik napisał(a): A skąd ten Janusz bierze takie linki, ten kulinarny dobry, zupełnie go nie znałem.
Pozdrawiam. :wink:


:lol: wygooglałem :wink:
Mariusz zapytał o spożywanie szparagów na surowo, wpisałem w wyszukiwarce google "szparagi na surowo" i w trzecim wyniku jest ten link
http://www.google.pl/search?q=szparagi+ ... PL217PL217

Czyli stosując termin kulinarny - znalezienie tego linku było "proste jak barszcz" :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.06.2007 18:05

Właśnie wybieram się na służbowy wyjazd gdzieś w Polskę, może będę miał okazję na kulinarny reportaż i zagadkę???
Pozdrawiam. :wink:
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.06.2007 22:20

...na oleju z puszki rybnej (tunczyk) zaszmarzic cebule, dodac posiekany pomidor, pietruszke, czosnek, krople dwie oliwi, czwierc szklanki wina bialego, pol liscia lurowego i kawaleczki tunczyka z puszki, zagescic moka...gotowe za 8,5 minut i podawac z makaronem....
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.06.2007 21:35

Pogoda wyśmienita, nasze morze też ma w sobie coś szczególnego, nieprzeciętnego, dla mnie zapach pozostaje niepowielony.

Pytanie raczej proste, miejsce na ziemi???

Obrazek


Obrazek

Pozdrawiam. :wink:
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.06.2007 21:48

Grzegorz Ćwik napisał(a):Pogoda wyśmienita, nasze morze też ma w sobie coś szczególnego, nieprzeciętnego, dla mnie zapach pozostaje niepowielony.

Pytanie raczej proste, miejsce na ziemi???

Obrazek


Obrazek

Pozdrawiam. :wink:


Ale dobry, pomysł na obiadek w Chorwacji!!!!
mońcia
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 38
Dołączył(a): 04.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 10.06.2007 09:52

Sopot...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.06.2007 15:30

Jasne, że Sopot, i tu potwierdzenie aktualne.

Obrazek

:lol:
mońcia
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 38
Dołączył(a): 04.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 10.06.2007 18:09

Ha-bo mam taka fotkę z Sopotu, gdzie stoję nieopodal tabliczki "Zakopane..." zajadając frytki. Swoją drogą jaki ten świat mały - jesteś w Sopocie, a tam tabliczka Zakopane...
Marcysia
Odkrywca
Posty: 69
Dołączył(a): 26.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 10.06.2007 20:58

Leon napisał(a):...na oleju z puszki rybnej (tunczyk) zaszmarzic cebule, dodac posiekany pomidor, pietruszke, czosnek, krople dwie oliwi, czwierc szklanki wina bialego, pol liscia lurowego i kawaleczki tunczyka z puszki, zagescic moka...gotowe za 8,5 minut i podawac z makaronem....

A jeszcze szybciej to można zrobić pesto :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2007 21:14

mońcia napisał(a):Sopot...


Sopot to "mirko" ma na Istrii :wink: :lol:
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.06.2007 06:11

Prawda,
Wodospad Sopot blisko Gračišća
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.06.2007 11:56

Jadąc w nasze góry cóż możemy spodziewać sie pod względem kulinarnym. Najlepiej ochota przychodzi na dobrego oscypka z grilla, kwaśnicę, pieczeń jagnięcą. W poznańskim najlepsza jest golonka w piwie.

Nad morzem, co możemy oczekiwać po tutejszej gastronomii?!

Obrazek

Jeżeli są rybackie łodzie to w pobliżu zwykle możemy spodziewać się???

Obrazek


Tak, świeżej ryby, w tym wypadku skrzynia flądry. Idziemy tropem rybnym, trafiają na pniu do pobliskiej smażalni .
Zaglądamy i byskretnie ale stanowczo pytamy, czy możemy mieć prośbę o usmażenie świeżej ryby, która dopiero trafiła z zaciągu???

Tutaj miła ale rezolutna szefowa odwraca sie w stronę zaplecza i słyszymy,
Niunia, użnijjj lebbb tej flądrzeeee!!!

Zamawiamy spokojnie piwko i czekamy czujac zapach smażącej się ryby.
I taki to finał!


Obrazek

Jeżeli spodziewamy się czegoś bardziej wyszukanego, ale równie smacznego, proponuję smażonego łososia, w tym przypadku z patelni. Dodatkowo kartofle lekko obgotowane i obsmażone, mogą być również z folii z grilla. Dodatkowo bukiet warzyw ugotowanych na parze z czosnkowym sosem.

Obrazek

Naprawde dobre, polecam, o ile łosoś jest świeży. Nie lubię tak jak to określił Bułchakow w Mistrzu i Małgorzacie - rybki drugiej świeżości.
Mając ochotę na lepszy lokal, możemy liczyć na bardziej wysublimowane dania, to akurat zawijas z soli s paskiem boczku, faszerowany kaparami. Dodatkowo pieczeń wieprzowa na gorąco, płaty oraz fasolka zrobiona tak all dente.


Obrazek

Do tego kieliszek dobrego włoskiego wina cabernet savignion.
A tak po prawdzie wszystko jest sprawa dobrego nastawienia, potrzeby ducha i ciała.
A najlepszą jest taka świeża ryba, gorąca, bezpośrednio usmażona przed podaniem.

Życząc smacznego, nie tylko nad polskim, ale już niedlugo nad chorwackim morzem, też przy tamtejszej rybce. Pozdrawiam, Grzegorz. :lol: :wink:
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 11.06.2007 18:31

Huh, jak ja dawno nad Bałtykiem nie byłem. Flądra to moja ulubiona ryba morska :) Ale faktem jest, że musi być świeżutka, nie cierpię starej wysmażonej w kilkudniowym oleju, śmierdzącej i ociekającej później tłuszczem.
Do tego jednak ogórek małosolny musi być i zimne piwko - Żywe na ten przykład (ale z tym, to już problem) :)
Bogdan 63
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 143
Dołączył(a): 11.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan 63 » 12.06.2007 20:18

http://www.browar-amber.pl/ ja kupuje w almie
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 13.06.2007 07:21

A ja w Piotrze i Pawle. Co ciekawe, Koźlaka można kupić prawie w każdym większym markecie, z Żywym jest większy problem (czyżby chodziło o krótki termin przydatności do spożycia?).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone