Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2007 22:03

Wczoraj próbowałem Makaron z krewetkami wg przepisu Grzegorza. Nie obyło się bez substytutów (zamiast zielonego - pieprz biały) o koperku mogłem wogóle zapomnieć ale danie wyszło super! Zamiast mrożonych krewetek, kupiłem świeże, takie średniej wielkości, więc dłubania było trochę z nimi nad zlewozmywakiem :).
Oczywiście jak to początkujący "kucharz", rozchwiałem trochę proprcje i nagotowałem tego jak niegdyś bigos się na tydzień gotowało. :)

Grzegorz Ćwik napisał(a):I tutaj nie przypadkowo reklama Rolling Stonsów, to właśnie karnet dla dwóch osób na koncert 25 lipca na stadionie w Warszawie. Szklaneczką piwa celebrujemy zakup biletów. Myślę, że warto zobaczyć dziadków rocka, takiego koncertu już długo nie będzie.


Trzy dni wcześniej, w niedzielę koncert w Brnie, na który mam dwa bilety. Mam nadzieję, że będzie conajmniej jak na Śląskim w 1998 roku.
Pozdraviam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2007 22:53

Tu Jagger jeszcze nie dziadek

proca
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 83
Dołączył(a): 03.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 02.06.2007 23:30

Tak... i wracając do tematu :?
Mam taką zagadkę kulinarną. Myślę, że Leonowi się uda odpowiedzieć na to pytanko. Jak się nazywa roślina o soczystych, owalnych, średniej wielkości liściach która rośnie pomiędzy skałami przy brzegu moża, przez co jest słonawa sama w sobie i robi się z niej rewelacyjną sałatkę?

A i jeszcze przypomniało mi się coś pysznego. Bakłażan w lekkiej panierce z grila/rusztu do tego szczypta soli i parę "igiełek" rozmarynu.

O i jeszcze jedna zagadka/pytanko. Jak jeść jeżowce. Już wiem jak się przecina, ale nie znam dobrego przepisu, a chciałem spróbować tego. Widziałem jak Francuzi jedli surowe. Aha i jeszcze nie wiem z jakiego jeżowca to zrobić. Tego większego o fioletowej skorupie, z krótkimi twardymi kolcami, czy z tych o zielonej łupie, z długimi, czarnymi, kruchymi kolcami.
kafur
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 308
Dołączył(a): 02.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 03.06.2007 11:51

Grzegorz Ćwik napisał(a):Koniec sezonu na szparagi

No może jeszcze nie całkiem koniec, w dalszym ciągu wspaniałe szparagi na rynku, może za sprawą obecnej pogody.
Szparagi zielone przygotowujemy w sposób typowy, gotujemy jeśli są swieże, nie zdrewniałe jakieś 10 do 12 minut. Bułka tarta z masłem.
Makaron gotujemy, no dzisiaj na dwie porcje. Sos do makaronu - podsmażamy kilka pokrojonych pieczarek, potem cebulę i rozduszony czosnek. Makaron przesypujemy na patelnię, dodajemy trzy łyżki smietany, trochę curry i pieprzu. Mieszamy, przed podaniem makaronu trochę parmezanu.

Trzeci składnik to smażona karkówka, która poleżała kilka minut z sypkimi ziołami, trochę cytryny, musztardy, oliwy. Smażymy sote. Przed podaniem, jeszcze na patelni posypujemy świeżymi krojonymi ziołami, tu rozmarynem i kolendrą.

Obrazek

Makaron przed podaniem też mieszamy z porwanymi ziołami, tu bazylią i kolendrą, doskonałe połączenie. Ja mam zawsze zestaw świeżych ziół, na oknie, okresowo podlewanych, nie ma to jak świeże zioła. To podstawa dobrej kuchni. Szparagi przed podaniem polewamy masłem z bułką tartą.
Smacznego.

Obrazek

I tutaj nie przypadkowo reklama Rolling Stonsów, to właśnie karnet dla dwóch osób na koncert 25 lipca na stadionie w Warszawie. Szklaneczką piwa celebrujemy zakup biletów. Myślę, że warto zobaczyć dziadków rocka, takiego koncertu już długo nie będzie.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Grześ czy ja dobrze widze?? Czy Ty już masz bilecik na Warszawski koncert THE ROLLING STONES???
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 06:23

darek1 napisał(a):Przyznaj się Grzegorz i Aquavitae, jesteście zawodowymi kucharzami. Nie znam facetów, którzy by tak z zapałem pichcili.


A może z naszymi kolegami jest tak jak w pewnym kawale :wink: :lol:

Na ulicy spotykają się dwaj koledzy
- Gdzie tak biegniesz?
- Do domu, muszę ugotować obiad!
- A co, żona chora?
- Nie, głodna!

:wink: :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.06.2007 11:17

CHA, cha, cha.
I tu masz rację, jak się kobietę rozpuści, to już się tak potem ciągnie.

Odnośnie koncertu- tak to są bilety na koncert Stonsów 25 lipca lotnisko Bemowo.
Ponadto mam bilety na Genesis z Collinsem na 21 czerwca na stadion w Chorzowie. To są dwa super koncerty.
Pozdrawiam. :wink: :lol:
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2007 11:34

Grzegorzu - ja w sprawie SZPARAGÓW - " przerabiam " na różne sposoby , ale zawsze gotowane , zasmażane itp. Odkryłem ze zgrozą , że także smakują mi bardzo na surowo !!! ale nie trafiłem nigdzie aby ktoś tak serwowal - np z sosami. Podczas obierania /białych/ -zawsze te cienkie nie moga doczekać garnka . Są takie soczyste,kruche, smaczne - może to już u nas szparagowa choroba. Słyszałeś może o surówkach lub czymś takim ze szparagów - ??? Bo aż boję sie przyznawać do swego dziwactwa. Pozdrawiam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 11:40

Dla miłośnika szparagów zbiór przepisów, ale czy jest tam na surowo nie wiem :papa:

http://www.foody.pl/strony/1/i/848.php
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2007 11:49

Bardzo dziękuję - Januszu - o stronę " o owocach morza " pamiętam by Cię nie drażnić :D
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2007 11:51

A stronka o szparagach świetna - jeszcze raz dzięki dla Janusza . Pozdrawiam :) Uspokoiłem się - "we Francji jadano na surowo" . Znaczy się jeszcze NORMALNY :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 11:55

mariusz-w napisał(a):Bardzo dziękuję - Januszu - o stronę " o owocach morza " pamiętam by Cię nie drażnić :D


Nie drażnisz :wink: :lol: ale na tej o szparagach jest i owocach morza
http://www.foody.pl/strony/1/i/29.php
A tu zupka
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php? ... &offset=15
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2007 12:03

Januszu - no i tyle wyszło z moich " dobrych manier" :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 12:16

:oops: :?:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.06.2007 12:54

Wracam w sobotę z pracy do domu, a właściwie na działkę, obiadek wyśmienity żona przygotowała.
Połówki pomidorów podsmażone na stronie skórki, wyjęte z patelni. Następnie na w/w patęlnię kładziemy cukinię posypaną cynamonem i jarzynką, smażymy na oleju. Do pomidorów żona zrobiła farsz z selera, ziemniaków i duzej ilości czosnku, ponownie podsmażyła. Do tego wszysyskiego dodała makaron, małe rurki i polała niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wszysytko bez mięsa i owoców morza, proste w przygotowaniu i przepyszne, szkoda, ze aparatu nie miałem pod ręką. Ja, szybko znalazłem odowiednie winko, rozłałem do kieliszków i zabrałe się do degustacji. Dokładałem 3 razy, nic nie zostało na póżniej, winko też poszło całę, deszcz padający nie przeszkadzał w pracach polowych.
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.06.2007 18:35

Przyznam się, że próbowałem zielony szparag na surowo, po obraniu nawet całkiem, całkiem, ale wersja gotowana, lepsza.

A skąd ten Janusz bierze takie linki, ten kulinarny dobry, zupełnie go nie znałem.
Pozdrawiam. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone