napisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.06.2007 19:37
Koniec sezonu na szparagi
No może jeszcze nie całkiem koniec, w dalszym ciągu wspaniałe szparagi na rynku, może za sprawą obecnej pogody.
Szparagi zielone przygotowujemy w sposób typowy, gotujemy jeśli są swieże, nie zdrewniałe jakieś 10 do 12 minut. Bułka tarta z masłem.
Makaron gotujemy, no dzisiaj na dwie porcje. Sos do makaronu - podsmażamy kilka pokrojonych pieczarek, potem cebulę i rozduszony czosnek. Makaron przesypujemy na patelnię, dodajemy trzy łyżki smietany, trochę curry i pieprzu. Mieszamy, przed podaniem makaronu trochę parmezanu.
Trzeci składnik to smażona karkówka, która poleżała kilka minut z sypkimi ziołami, trochę cytryny, musztardy, oliwy. Smażymy sote. Przed podaniem, jeszcze na patelni posypujemy świeżymi krojonymi ziołami, tu rozmarynem i kolendrą.
Makaron przed podaniem też mieszamy z porwanymi ziołami, tu bazylią i kolendrą, doskonałe połączenie. Ja mam zawsze zestaw świeżych ziół, na oknie, okresowo podlewanych, nie ma to jak świeże zioła. To podstawa dobrej kuchni. Szparagi przed podaniem polewamy masłem z bułką tartą.
Smacznego.
I tutaj nie przypadkowo reklama Rolling Stonsów, to właśnie karnet dla dwóch osób na koncert 25 lipca na stadionie w Warszawie. Szklaneczką piwa celebrujemy zakup biletów. Myślę, że warto zobaczyć dziadków rocka, takiego koncertu już długo nie będzie.
Pozdrawiam. Grzegorz.