Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.05.2007 17:38

Same pyszności. Powiedz jaka stosujesz marynatę na karkówkę, pierś z kurczaka czy indyka. Ile czasu marynujesz. Z jakich składników jest marynata. Ja częśto robię szaszłyki z karkowego, boczku, papryki, pieczarek, wątróbki i cebuli. Będąc kilkanascie lat temu w Sewastopolu na krymie jadłem szaszłyki baranie z jakiś smacznym sosem ogórkowo koperkowym. Dziś nie potrafię powtórzyć smaku tegoż sosu. Dania masz wyborne na forum, gratuluję i Pozdrawiam.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.05.2007 15:49

Karkówka jest genialna na grilla, nie jest zbyt tłusta, również zbyt chuda, ważne aby jej za bardzo nie spiec, bo straci wtedy wszystkie swoje walory.
Do marynaty daję zwykle to co mam tego dnia pod ręką. Uważam, że podstawą jest sok z cytrusów, z wycisniętego pomarańcza lub cytryny, trochę bialego wina, osobiście lubię sos sojowy. Jeśli nie wino to kieliszek wódki.
Z przypraw pieprz, jeśli lubisz to cynamon i imbir, zdecydowanie lepszy świeży. Koleja sprawa to świerze zioła, ale ja dodaję je w trakcie grillowania, tak aby sie nie zmacerowały lub spaliły, zwykle w ostatnim okresie grillowania.
Marynujemy najlepiej kilka godzin lub przez noc w lodówce.

Pozdrawiam, wybieram się po szparagi, tak sie sklada że lubelszczyzna stała sie zagłębiem szparagowym i na targu można dostać już wspaniale i świeże pęczki.


:wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.05.2007 19:56

Nigdy nie jadłem szparagów. Widzę je w Auchan ale nie bardzo wiem jak je sporzadzić, a rodzina nie jest nimi zainteresowana. Bardziej odpowiada im brukselka czy kalafior albo pieczarki czy boczniaki. Pozdrawiam Lubliniaka serdecznie. Moja rodzina pochodzi z Zamojszczyzny i Lubelskiego . Jesli podasz fajny przepis na szparagi to skuszę się. Lubelszczyzna bardziej kojarzy mi sie z chmielem, tytoniem i konopiami. Wiem , że tego sie teraz mniej uprawia. Liście tytoniu sam skrecałem, ciąłem na maszynce dziadka i zawijałem w bibułke i oczywiscie próbowałem palić. Pamiętam domy w Zamojskim na których ścianach suszył sie tytoń i pola chmielu i buraków cukrowych. taki sielankowy pejzaż. Ale żeby lubelskie było zagłębiem szparagów to pierwsze słyszę.
monika2277
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 161
Dołączył(a): 19.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 09.05.2007 21:46

Ja też nie jadłam migdy szparagów i chętnie spróbuje więc podajcie jakiś fajny przepis. Tak wogóle to gratuluje super wontek czytam go od jakiegoś czasu i aż mi ślinka leci czasem na te smakołyki. Zastanawiam się tylko kiedy macie czas na takie pyszności na wczasach zamiast opoczywać opalać się czy zwiedzac kto co woli. To mam wrażenie że wy przesiadujecie na kempie i gotujecie te wspaniałości które zajmują troche czasu.
Ja moge też dożucić jedno szybkie danko poprostu młoda kapusta.Warzywa kupujemy na ryneczku lub w sklepie: kapusta marchewka koper i kto co lubi jeszcze do tego konserwa tyrolska super, doprawiamy do smaku.ziemniaki gotujemy osobno. Polecam szybkie danie.

Pozdrawiam i życze wszyskim smacznego :lol: :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
Dziś szparagi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.05.2007 18:50

SZPARAGI

Dzisiaj szparagi zielone, uważane za najlepszy rodzaj szparagów, ale ja bym sie z tym nie całkiem zgodził.
Szparagi kupujemy świeże. Po czym poznać, że są świeże? Patrzymy na przekrojony spód szparaga, musi być mokry, nie zdrewnialy, nie może być suchy, rozwarstwiony, po uciśnięciu dolnego odcinka szparaga najlepiej jak pojawi się trochę soku.
Podstawową sprawą jest umiejętne obranie szparaga. Odcinamy ostatnie 2 cm, i dalej obieramy cieniutko skórkę, tak jak na poniższej fotce. Górna część szparaga nie musi być obrana, ale sam kwiatostat powinien być dobrze wypłukany pod bieżącą woda, zawsze jest tam sporo ziemi, a to znacznie przeszkadza w dalszej konsumpcji.

Obrazek

Szparagi są dobre same w sobie, dlatego też wymyślanie super sosów jest jak mi sie wydaje bezcelowe. Dobre rzeczy musza obronić się same.

Po obraniu szparagi gotujemy wrzucając je do gotującej się sporej ilości wody, dobrze osolonej 1 i 1/2 łyżki soli a nawet 2 łyżki oraz 1 łyżki cukru.
szparagi zielone gotujemy około 15 minut, białe 20 nawet do 30 minut.

Odcedzamy i kładziemy na półmisek. I tutaj moja osobista propozycja, posypujemy je parmezanem oraz obowiązkowo polewamy masłem z tartą bułką. Nic prostszego.



Obrazek

A i oczywiście czerwone wino, no chorwackiego jeszcze nie macie...

Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 10.05.2007 20:22

Grzesiu trafiłeś w samo sedno, jeszcze nie robiłem szparagów, a cały ten tydzień chodziły mi po głowie i o nich gadałem, ale nikt mi nie podał przepisu ( nie lubię książek etc. lubię sprawdzone przez innych ).
Masz u mnie Ciechana :-)
Przemek
p.s. wczoraj znajomy ksiądz obdarował mnie dwiema flachami wina mszalnego - będzie idealne ;-)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.05.2007 21:56

Czyżbyś Grzegorz był restauratorem ? Skąd znasz tyle przepisów i ładnie podajesz na talerzu ???????????
AnetaA
Cromaniak
Posty: 881
Dołączył(a): 10.08.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 12.05.2007 18:02

To i ja się odezwę względem szparagów ponoć z zagłębia szparagowego właśnie. Otóż ja nie gotuje szparagów w osolonej wodzie (ogólnie rzecz ujmując strasznie mało soli używam w kuchni w porównaniu z innymi gotującymi) i gotuję je znacznie krócej zielone jakieś 5-7 minut i są super.Najczęściej jadamy je tak:
1. obgotowane, ułożone w naczyniu żaroodpornym, przykryte szynką,polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem-krótko zapiec w 180 stopniach (można też bez szynki)
2.ugotowane szparagi i pokrojone w kawałki mniej więcej trzycentymetrowe do miski, dodać ugotowane jajka (dość duża kostka), szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki,dodać majonez,posolić i dodać pieprzu do smaku-do tego lepsze są zielone.
3.wersja z masłem i bułką tartą

jak dla mnie szparagi są super

Grzegorzu Twoja sałatka z tuńczyka jest bardzo smaczna- wypróbowałam! :D
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 12.05.2007 18:09

Zrobiłem białe sposobem Grzegorza, były mniammniam, wręcz takie smaczne, że nie chciało mi się lecieć po aparat. Jako, że były to moje pierwsze w życiu szparagi mam pytanie, dlaczego 1-2 sztuki były gorzkie?
atolek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 360
Dołączył(a): 12.05.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 12.05.2007 19:35

moja karkówka na grill:

2 główki czosnku (zgnieść)
tymianek, majeranek
mięsko pokroić na ok 1,5 cm plastry
każdy osobno natrzeć czosnkiem i ziołami
-do michy i przelewać delikatnie oliwą
wszystko zalać gorzkim piwem (ok.litr, Heineken znakomity)
NIE ROZBIJAĆ KARKÓWKI, BEZ CEBULI, NIE SOLIĆ-dopiero po upieczeniu !
zrobić dzień wcześniej i do lodówy

pieczeni- nie nerwowo położyć na jednej stronie zarumienić solidnie i dopiero na drugą-"na dwa obroty" tylko...środeczek wyjdzie PRZESOCZYSTY....

HRRRRRMMM...no i zaśliniłem klawiaturę...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.05.2007 08:39

Cieszę się bardzo, ze szparagi posmakowały. Pojedyncze sztuki niekiedy bywają z gorzkim posmakiem, ale dlatego należy dodawać do wody cukier i dość długo gotować. Zielone chyba nigdy nie bywają gorzkie.

Ale białe maja swój charakter, i to jaki:

Obrazek

Pomysł na karkówkę z piwem dobry, ja jednak aż tyle piwa nie dolewam, część po prostu spożywam na bieżąco.

Pozdrawiam, a w takim razie w przygotowaniu będzie omlet ze szparagami, też bardzo fajny, tylko muszę się w tygodniu wybrać po szparagi. Maj to miesiąc szparagów.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 13.05.2007 12:07

To teraz dla odmiany jak inaczej podać łososia i jajka na twardo, np: na późne niedzielne śniadanko.

Na talerzach układamy sałatę ( lodową, zwykłą ) na to płaty wędzonego łososia, gotujemy jaja na twardo, które kroimy w połówki, bądź ćwiartki, na nie kładziemy majonez ( jakikolwiek - najlepiej domowy ;-) ). Na majonez lub obok trochę kawioru ( może być czerwony, może być czarny, firma obojętna z jesiotra i tak ciężko dostać, ja najczęściej kupuję Abba, dzisiaj uzyłem Capelin ) , obok możemy poukładac kawałki pomidorków koktajlowych, oliwki, capary ( których mi dziś zabrakło ), a całość obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Jak komu za suche może być dodatkowo też oliwa. Jemy z bagietką, chlebkiem lub same jak kto lubi, popijamy też czym lubimy ( winko mszalne ;-) )

A całość prezentuje się tak: ( i to kompletnie bez zaangażowania w przygotowywanie )

Obrazek

i tak:

Obrazek

Smacznego
Przemek
Ostatnio edytowano 14.05.2007 20:07 przez aquavitae, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.05.2007 18:09

Pyszne jedzenie tylko cholera niestety kaloryczne. Co tu robić żeby jeść a nie przybierać na wadze. Pozostało tylko biegać raz dziennie na 3 km i problemu nie ma. Już od wielu lat stwierdziłem , że tylko biegi pozwalają spalić nadmiar kalorii. Żadna dieta nie pomoże. Proponuję innym takie przebieżki, skutkuje na 100%. Pozdrawiam
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 13.05.2007 20:18

darek1 napisał(a):Pyszne jedzenie tylko cholera niestety kaloryczne. Co tu robić żeby jeść a nie przybierać na wadze. Pozostało tylko biegać raz dziennie na 3 km i problemu nie ma. Już od wielu lat stwierdziłem , że tylko biegi pozwalają spalić nadmiar kalorii. Żadna dieta nie pomoże. Proponuję innym takie przebieżki, skutkuje na 100%. Pozdrawiam


Na mnie najlepiej działa obfite śniadanie, duży obiad i mała ( najlepiej jakby jej nie było ) kolacja, nie używam cukru, masła etc. Byłoby lepiej rzucić też białe pieczowe, ale w moim przypadku życie bez bagietek, bułeczek to sf. Oczywiście też wiosną i latem bieganie i rower - dzisiaj trzy godziny z dwulatką w foteliku i zrobione ponad 20km...
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.05.2007 23:55

Pyszne jedzenie tylko cholera niestety kaloryczne. Co tu robić żeby jeść a nie przybierać na wadze. Pozostało tylko biegać raz dziennie na 3 km i problemu nie ma. Już od wielu lat stwierdziłem , że tylko biegi pozwalają spalić nadmiar kalorii. Żadna dieta nie pomoże. Proponuję innym takie przebieżki, skutkuje na 100%. Pozdrawiam

3 km mało trochę. Pół godziny biegu daje efekty, a to jest ok 7 km-mówie o sobie oczywiście! No i mniej jedzenia! Pozrdav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone