Dalszy ciąg grillowania, to co, że w domu, też dobrze.
Dzisiaj
Potrawa z bakłażana
składniki:
2 spore ale nie przejrzałe bakłażany
2 puszki pomidorów bez skórki, ja kupiłem już pokrojone i z bazylią
lub w lecie 3-4 dobre soczyste pomidory też bez skórki
bazylia suszona
sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku
i ewentualnie bazylia świeża, liście
oliwa
Bakłażany tniemy w płaty, solimy z obu stron i trochę pieprzu. Układamy dachówkowato na dużym talerzu na ok godzinę, w celu odsączenia gorzkiego płynu.
Nacieramy z obu stron olejem i smażymy na grilu, ja akurat na patelni grilowej z obu stron, ale takm aby stały się miękkie ale nie spalone.
Następnie kroimy pomidory z puszki, dodajemy bazylię suszoną, trochę soli, cukru, rozdrobniony ząbek lub 2 czosnku, lekko podduszamy, ale nie więcej niż 1-2 minuty. To muszą być dalej cząstki pomidora, a nie pulpa, w tym czasie dodajemy pokrojone w plastry cząstki zgrillowanego bakłażana.
Przenosimy do salaterki, dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Jeśli mamy świeże pomidory, to jak uprzednio, tylko należy je lepiej podduśić, tak aby były miekkie.
Smacznego, potrawę można podawać jako przystawkę lub jako danie samo w sobie.
Polecam, jedliśmy wczoraj i wszystkim smakowało, aromatyczne i wyborne . Grzegorz.