Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.04.2007 17:41

To kłopot z kolejną galerią, ale mam nadzieję na poprawę?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2007 17:48

A może spróbuj na Fotosiku
http://www.fotosik.pl/
lub np. tu:
http://picasaweb.google.com/home
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.04.2007 19:14

Dziękuję, przeskoczyłem na Fotosik. :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2007 19:17

Dziękuję :lol: teraz wiem co jem :wink: :papa:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.04.2007 20:11

[quote="Grzegorz Ćwik"]Stół wielkanocny, propozycje oczywiście różne, jednak moja rodzina preferuje głównie dużą ilość świeżych warzyw, nowalijek. Myślę, że to się sprawdza. Dodatkowo swoje wyroby mięsne, schab, bocze, szynka.
No i oczywiście jajka w każdej postaci.


Tu moja propozycja.

[img]http://galeria.klatecki.net/zdjecia/157.jpg[/img]

Od wielu lat jedną z głównych pozycji na stoje wielkanocnym są [b]Jajka faszerowane[/b]

10 jajek na twardo kroimy dokładnie na połówki ostrym, moczonym w wodzie nożem, tak aby nie uszkodzić sorupek. Ze skorupek usuwany delikatnie łyżeczką zawartosć, rozdrabniamy szatkownicą do jajek dość dokładnie.
ok 25 dg pieczarek kroimy na cienkie plasterki, smażymy, a potem nożem rozdrabniamy dość dokładnie. Pęczek szczypiorku kroimy na drobne kawałeczki, trochę koperku.
Wszystko łączymy w misce, dodając 2-3 łyżki śmietany, tak aby osiągnąć masę dość zwartą, ale nie płynną. Solimy i pieprzymy do smaku, tu trzeba dobrze rozłożyć proporcje, nie przesadzić.
Masą napelniamy skorupki dokładnie dociskająć, przekrój obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na dużej patelni w 2-3 łyżkach oleju (ale raczej niezbyt dużo oleju, przejdzie zapachem). Smażymy przykrywając patelnie przykrywką, tak aby cały farsz zdołal się podgrzać. Smażymy do zrumienienia się bułki, uwaga nie spalić.
Jaja podajemy na ciepło, efekt gwarantowany. Można je również potem podawać na zimno, lub powtórnie podgrzewać.



Mistrzu, podaj jeszcze jakis ciekawy przepis. Sezon na działce mi się zaczyna. Grill czas rozpalać. Na ryby trza sie wybrać nad Narew. Gości spraszać i po staropolsku ich przyjmować. Pierwszego maja oficjalne rozpoczęcie sezonu na działce nad Narwia. Wypadałoby mi coś ekstra swojskiego podać. Pozdrawiam Mistrza złotej patelni.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.04.2007 09:44

Sezon na działce mi się zaczyna. Grill czas rozpalać. Na ryby trza sie wybrać nad Narew. Gości spraszać i po staropolsku ich przyjmować. Pierwszego maja oficjalne rozpoczęcie sezonu na działce nad Narwia. Wypadałoby mi coś ekstra swojskiego podać. Pozdrawiam Mistrza złotej patelni.[/quote]


Gdzie masz tę działkę, jeśli można, bywam nad Narwią u znajomych.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.04.2007 10:01

Obrazek
Obrazek

Łosoś bałtycki w warzywach na działce niedaleko Liwca.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.04.2007 14:53

Taka pogoda jest wielką zachęta do rozpoczęcia wiosennego grilowania. Tak więć

Grillujemy a inni grilują, która forma poprawna?

Najważniejsze, żeby produkty były świeże, przykładowo rozmrożone mięso zawsze będzie twarde, a rozmrożone ryby, lepiej nie mówić. Już to kiedyś pisałem, ale zawsze warto przypomnieć, nawet sobie:

Pierwsza porada- mięsa i ryby powinny być odpowiednio do grillowania dobrane, a najważniejsze to użycie marynaty.
Mięso przed grillowaniem najlepiej zamarynować (nawet na cały dzień wczesniej), dzięki czemu po upieczeniu będzie bardziej aromatyczne, miękkie, delikatne i soczyste. Marynaty przyrządza się zwykle na bazie octu winnego, soku cytrynowego lub wina z dodatkiem przypraw. Można je wykonać samodzielnie lub korzystać z gotowych marynat suchych, składających się z ziół i przypraw, a ostatnio marynat całkowicie przygotowanych- chyba Kamis- w opakowaniach jednorazowych.

Marynatę do wieprzowiny można przygotować mieszając 1/4 szklanki oleju z taką samą lub nawet większą ilością piwa lub wina, łyżką octu winnego, musztardy, z dodatkiem dymki, natki i liści laurowych. Ostatnio coraz częściej dodaję tymianek lub rozmaryn- swietna kompozycja smakowo-zapachowa. Marynata do cielęciny to: pół szklanki oleju z łyżką startej skórki pomarańczowej, sokiem pomarańczowym oraz posiekanymi strączkami czuszki i chili. W skład marynaty do drobiu wchodzi pół szklanki oleju wymieszanego z sokiem i startą skórką z cytryny lub lepiej sokiem cytrynowym, oraz posiekanymi świeżymi ziołami (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek). Mogą też być zioła suszone, do kurczaka też tymianek i curry.
Jeśli nie mamy czasu na dłuższe marynowanie- wystarcza wymieszanie soku z cytryny lub dodatkowo z pomarańcza z oliwą/olejem, polecam sos sojowy, trochę soli lub przyprawy solopodobnej czyli wegety lub podobnej z ziołami- jakie mamy pod ręka, najlepiej curry, tymianek, bazylia lub oregano. Możemy zaostrzyć- ostra papryka, pieprz.
Na szybkie marynowanie polecam dodatkowo większy kieliszek mocnego alkoholu np. wódeczki- mięso będzie bardziej kruche. Czas najszybszego marynowania to okolo 30 minut.



Ryby z grilla
Do grillowania można stosować takie ryby, których mięso ma dość ścisłą i zwięzłą strukturę. Najlepsze są: dorsz, okoń i łosoś. Można grillować zarówno całe wypatroszone tuszki, jak i filety. Małe ryby piecze się w całości, najlepiej zawinięte w folię aluminiową, duże zaś - pokrojone na dzwonka. Ryby można zamarynować w marynacie złożonej z białego wina , soku cytrynowego, oleju, jarzynki lub wegety, pieprzu, gorczycy. Przed grillowaniem przyprawia się je delikatnie, można dodać w tym celu tymianek, bazylię, sól ziołową.
Ryby o chudym mięsie- pstrąg nawet łosoś- lepiej piec w folii dodając plasterki maśła, polecam dodanie sporej ilości koperku- smak o niebo lepszy.
Ryby morskie, szczególnie większe można z powodzeniem piec bezpośrednio na grillu, pamiętajmy jednak o dobrej marynacie i posmarowaniu prętów grilla oliwą- aby się nie przyklejały do ryby. Najlepszy sposób na dużą rybę- to zakupienie formy z prętów metalowych o kształcie ryby- wtedy można ją obracać na wszystkie strony nie niszcząc skórki.
Pamiętajmy o polewaniu tego co grilujemy resztką marynaty lub nawet zwykłym piwkiem- w trakcie grillowania- zapobiegamy tym nadmiernemu wysuszeniu.

Warzywa z grilla
Coraz większą popularnością cieszą się warzywa z grilla- kabaczki, cukinię, bakłażany, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki, główki czosnku. Ponieważ warzywa te bardzo szybko się pieką, przed grillowaniem warto posmarować je marynatą z oliwy i soku z cytryny lub samą oliwą. Zapobiega to nadmiernemu wysuszeniu. Warzyw miękkich nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt, lecz na tackę lub zawinąć w folię. Doskonałe są warzywa z grilla (pomidory, papryka, pieczarki) faszerowane np. ziarnami kukurydzy, cebulą, startym żółtym serem, ugotowanym ryżem, mielonym mięsem. Można też piec na grillu niektóre owoce, np. jabłka, banany, ananasy.

Osobiscie polecam grillowaną paprykę wg mojego przepisu- paprykę przekroimy wzdłuż na dwie połówki, oczyścimy. Do środka odrobinę masełka i rozduszonego czosnku oraz trochę sera pleśniowego najlepiej typu rokpol lub innego, ostatecznie nawet fety. Grillujemy paprykę do miękkości i rozpuszczenia się składników.
Polecam rownież grzanki z chleba, natarte lekko ząbkiem czosnku i posmarowane cienko ale równomiernie najlepiej masełkiem.

Ostatnia rada- mięso grillowane nie może być spalone, zwęglone. Musi być soczyste i raczej nawet nie do końca dopieczone, szczególnie mięsa suche- schab, bo potem jest tylko twarde. Polewajmy w trakcie marynatą lub sokiem z pomarańczy a nawet piwen lub winem-

W takim razie ruszty w dłoń!!! :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2007 15:49

Maćku - prośba o zmniejszenie pięknych zdjęć, bo przepisy Grzesia "wyłażą" poza ekran :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.04.2007 16:38

Jaki Grill, takie zdjęcia, wszystko w King Sizie, ale jak odciąć komin, to i zdjęcia się zmniejszą.

Pozdrawiam.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.04.2007 17:41

[quote="maciek1956"]Sezon na działce mi się zaczyna. Grill czas rozpalać. Na ryby trza sie wybrać nad Narew. Gości spraszać i po staropolsku ich przyjmować. Pierwszego maja oficjalne rozpoczęcie sezonu na działce nad Narwia. Wypadałoby mi coś ekstra swojskiego podać. Pozdrawiam Mistrza złotej patelni.[/quote]


Gdzie masz tę działkę, jeśli można, bywam nad Narwią u znajomych.[/quote]


Działkę mam w gminie Zatory, miejscowości Burlaki
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.04.2007 17:43

[quote="darek1"][quote="maciek1956"]Sezon na działce mi się zaczyna. Grill czas rozpalać. Na ryby trza sie wybrać nad Narew. Gości spraszać i po staropolsku ich przyjmować. Pierwszego maja oficjalne rozpoczęcie sezonu na działce nad Narwia. Wypadałoby mi coś ekstra swojskiego podać. Pozdrawiam Mistrza złotej patelni.[/quote]


Gdzie masz tę działkę, jeśli można, bywam nad Narwią u znajomych.[/quote]


Działkę mam w gminie Zatory, miejscowości Burlaki 100 - 150 m od wody. Nad Liwcem byłem natomiast na działce (w Zakolu) u rodziny. Pozdrawiam.
W sobotę uruchamiam gril.
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 17.04.2007 21:11

My też mamy ostoję nad Narwią w samym "zagłębiu bimbrowym" - wieś Samułki Duże, koło Strabli oto widoczki na chałupę i przed chałupą ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...sezon już rozpoczęty :-)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.04.2007 21:24

Pięknie zagospodarowana działka. Narew na zdjęciu wąska i dzika. Piekne łaki i te konie dodaja niesamowitego uroku. Nie wspomnę o domku i "Grilowni" super. Moja działka jest blisko Warszawy około 50 km i położona jest na szerokiej rozlanej Narwii przed Zalewem Zegrzyńskim. Gratuluję takiej działki. Widać że żyjesz nia i spedzasz na niej duzo czasu i wkładasz w nia dużo serca. Moja działka jest odskocznią od zgiełku stolicy. Wypoczywam na niej i także mam zagospodarowaną. Pozdrawiam, niestety zdjęć cyfrowych nie mam aktualnie.

No bimber w Twojej okolicy zapewne robia przedni :D
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 17.04.2007 21:32

Dzicz cisza i spokój to najważniejsze, najbliższy asfalt 5 km ( ma być bliżej, ale w końcu sa ludzie co tam żyją cały czas ), bimber mocny i zdrowy ( jak mówi pan Bukacz lat 90 szklanką dzień rozpoczynający ), ale ludzie biedni i strasznie dużo piją - przepijając swe życie..., ale cóż my świata nie zbawimy...
Przemek
p.s. najważniejsze to tylko 30 km od domu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone