Taka pogoda jest wielką zachęta do rozpoczęcia wiosennego grilowania. Tak więć
Grillujemy a inni grilują, która forma poprawna?
Najważniejsze, żeby produkty były świeże, przykładowo rozmrożone mięso zawsze będzie twarde, a rozmrożone ryby, lepiej nie mówić. Już to kiedyś pisałem, ale zawsze warto przypomnieć, nawet sobie:
Pierwsza porada- mięsa i ryby powinny być odpowiednio do grillowania dobrane, a najważniejsze to użycie marynaty.
Mięso przed grillowaniem najlepiej zamarynować (nawet na cały dzień wczesniej), dzięki czemu po upieczeniu będzie bardziej aromatyczne, miękkie, delikatne i soczyste. Marynaty przyrządza się zwykle na bazie octu winnego, soku cytrynowego lub wina z dodatkiem przypraw. Można je wykonać samodzielnie lub korzystać z gotowych marynat suchych, składających się z ziół i przypraw, a ostatnio marynat całkowicie przygotowanych- chyba Kamis- w opakowaniach jednorazowych.
Marynatę do wieprzowiny można przygotować mieszając 1/4 szklanki oleju z taką samą lub nawet większą ilością piwa lub wina, łyżką octu winnego, musztardy, z dodatkiem dymki, natki i liści laurowych. Ostatnio coraz częściej dodaję tymianek lub rozmaryn- swietna kompozycja smakowo-zapachowa. Marynata do cielęciny to: pół szklanki oleju z łyżką startej skórki pomarańczowej, sokiem pomarańczowym oraz posiekanymi strączkami czuszki i chili. W skład marynaty do drobiu wchodzi pół szklanki oleju wymieszanego z sokiem i startą skórką z cytryny lub lepiej sokiem cytrynowym, oraz posiekanymi świeżymi ziołami (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek). Mogą też być zioła suszone, do kurczaka też tymianek i curry.
Jeśli nie mamy czasu na dłuższe marynowanie- wystarcza wymieszanie soku z cytryny lub dodatkowo z pomarańcza z oliwą/olejem, polecam sos sojowy, trochę soli lub przyprawy solopodobnej czyli wegety lub podobnej z ziołami- jakie mamy pod ręka, najlepiej curry, tymianek, bazylia lub oregano. Możemy zaostrzyć- ostra papryka, pieprz.
Na szybkie marynowanie polecam dodatkowo większy kieliszek mocnego alkoholu np. wódeczki- mięso będzie bardziej kruche. Czas najszybszego marynowania to okolo 30 minut.
Ryby z grilla
Do grillowania można stosować takie ryby, których mięso ma dość ścisłą i zwięzłą strukturę. Najlepsze są: dorsz, okoń i łosoś. Można grillować zarówno całe wypatroszone tuszki, jak i filety. Małe ryby piecze się w całości, najlepiej zawinięte w folię aluminiową, duże zaś - pokrojone na dzwonka. Ryby można zamarynować w marynacie złożonej z białego wina , soku cytrynowego, oleju, jarzynki lub wegety, pieprzu, gorczycy. Przed grillowaniem przyprawia się je delikatnie, można dodać w tym celu tymianek, bazylię, sól ziołową.
Ryby o chudym mięsie- pstrąg nawet łosoś- lepiej piec w folii dodając plasterki maśła, polecam dodanie sporej ilości koperku- smak o niebo lepszy.
Ryby morskie, szczególnie większe można z powodzeniem piec bezpośrednio na grillu, pamiętajmy jednak o dobrej marynacie i posmarowaniu prętów grilla oliwą- aby się nie przyklejały do ryby. Najlepszy sposób na dużą rybę- to zakupienie formy z prętów metalowych o kształcie ryby- wtedy można ją obracać na wszystkie strony nie niszcząc skórki.
Pamiętajmy o polewaniu tego co grilujemy resztką marynaty lub nawet zwykłym piwkiem- w trakcie grillowania- zapobiegamy tym nadmiernemu wysuszeniu.
Warzywa z grilla
Coraz większą popularnością cieszą się warzywa z grilla- kabaczki, cukinię, bakłażany, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki, główki czosnku. Ponieważ warzywa te bardzo szybko się pieką, przed grillowaniem warto posmarować je marynatą z oliwy i soku z cytryny lub samą oliwą. Zapobiega to nadmiernemu wysuszeniu. Warzyw miękkich nie należy kłaść bezpośrednio na ruszt, lecz na tackę lub zawinąć w folię. Doskonałe są warzywa z grilla (pomidory, papryka, pieczarki) faszerowane np. ziarnami kukurydzy, cebulą, startym żółtym serem, ugotowanym ryżem, mielonym mięsem. Można też piec na grillu niektóre owoce, np. jabłka, banany, ananasy.
Osobiscie polecam grillowaną paprykę wg mojego przepisu- paprykę przekroimy wzdłuż na dwie połówki, oczyścimy. Do środka odrobinę masełka i rozduszonego czosnku oraz trochę sera pleśniowego najlepiej typu rokpol lub innego, ostatecznie nawet fety. Grillujemy paprykę do miękkości i rozpuszczenia się składników.
Polecam rownież grzanki z chleba, natarte lekko ząbkiem czosnku i posmarowane cienko ale równomiernie najlepiej masełkiem.
Ostatnia rada- mięso grillowane nie może być spalone, zwęglone. Musi być soczyste i raczej nawet nie do końca dopieczone, szczególnie mięsa suche- schab, bo potem jest tylko twarde. Polewajmy w trakcie marynatą lub sokiem z pomarańczy a nawet piwen lub winem-
W takim razie ruszty w dłoń!!!