Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.04.2007 20:01

MCR napisał(a):Tak pół na pół offtopicznie.
Jakich noży używacie?
Postanowiłem wymienić swoje "marketówki" na coś lepszego. Zastanawiam się nad Berghoff'em...(Forget, Trigo - kwestia gustu). Wyglądają solidnie, dobrze leżą w ręce, są wystarczająco ciężkie no i robione z jednego kawałka stali a i cena atrakcyjna.
Jakieś porady?


Ja mam Berghoffa od paru lat, jak tylko pojawily się na naszym rynku i jestem zadowolony, używam też garnków tej firmy zestawów mieszadeł oraz otwieraczo/wyciskarek etc. Wcześniej mieliśmy sporo rzeczy Zeptera, ale jakoś mi nie odpowiadały i porozdawaliśmy je, zostawiłem sobie jedynie patelnię z uwagi na to, że smażę zawsze każdy składnik odddzielnie i potrzebuję ich więcej. Natomiast noże Zeptera były świetne, ale schrzanił mi je ostrzyciel amator, więc poszły w diabły, teraz ostrzę je sam ( warto zainwestować w dobra ostrzarkę, np wspomniany Zepter ) lub oddać ludziom, którzy się na tym znają.

Natomiast muszę napisać o zestawie Berghoffa do grilla: srebna waliza ze wszystkim co potrzeba jak ją zobaczyłem musiałem nabyć ;-) Teraz mała zasypia, więc nie mogę pyknąć zdjęcia. Ale wracając do tematu polecam Ci noże Berghoff jak dla mnie kucharza amatora są ok.
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 09.04.2007 20:05

Dzięki za rady, pogrzebałem w necie i sporo dobrego o nich można poczytać.
Myślałem początkowo o Gourmet Line, ale doszedłem do wniosku że pozostanę przy klasie średniej ;-)
A zestaw grillowy na lato jak ulał, pochwal się oczywiście fotkami :)
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.04.2007 20:17

Najpierw widok z okna po powrocie z Rezurekcji, a może z Pasterki :-)

Obrazek

A oto bohater poprzednich postów już w czasie występu na stole, na którym jak co roku i jak co święta, łącznie ze stroikami zostało nie zakupione w stanie gotowym :-)

Obrazek

Obrazek

No i można powiedzieć, że święta święta i po świętach...
Przemek
a jutro "do roboty, do roboty" ;-)
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.04.2007 20:38

Oto i on:

Obrazek


A zapomniałem dodać, że za tydzień lub dwa uprzejmie zapraszam na relację ze sztuki chorwackiej, w interpretacji polskiego reżysera ( kłaniam się ) z bohaterem głównym pochodzącym ze wszechoceanu ( no chyba, że go nie dowiozą ) pod wiele obiecującym tytułem:
HOBOTNICA ISPOD PEKE, w polskim przekładzie jako: PIECZONA OŚMIORNICA

Zapraszam
Przemek
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 09.04.2007 20:53

Pięknie się prezentuje w powiększeniu :)
Dokładnie taki sam sobie sprawiłem na "zajączka" (w każdym razie podobnie wygląda):

http://sklep.dexpol.com/index.php?show= ... &IDkat=109

Tylko kto to później będzie mył, hehe :)))
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.04.2007 21:54

On jest tylko do oglądania :-)
A na poważnie myje się całkiem nieźle, przecież nie używamy wszystkiego na raz.
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 09.04.2007 21:55

On jest tylko do oglądania :-)
A na poważnie myje się całkiem nieźle, przecież nie używamy wszystkiego na raz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2007 21:45

Witam!

Oto moja dzisiejsza kolacja. Krewetki - trochę wg przepisu Grzegorza, a trochę nie wg przepisu :lol: . Tak czy owak - palce lizać !!!
Obrazek
Pozdrawiam!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.04.2007 15:31

W takim razie jutro nowy przepis na krewetki, o ile w markecie uda mi się coś fajnego zakupić, chociaż ostatnio w Tesco owoców morza całe zatrzęsienie, kalmary, osmiornice, były też krewetki a wszystko prawie świeże schłodzone w lodzie. Trzeba się przygotować do nowego sezonu chorwackiego, bo to już taki czas!!!

Pozdrawiam. :wink: :lol:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 13.04.2007 15:51

Obrazek

a tu mój osstry chrzanik z kukurydzą, własnoręcznie przystrojony ;) mmmniam!
:D

i 2 sałatki..
Obrazek Obrazek
brokułowa & jarzynowa ..
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.04.2007 18:07

Witamy w gronie pichcików.

Bardzo fajny chrzanik, ja robię podobny, żóltko z jaja na twardo mieszam z chrzanem, a białko drobno siekam, i chyba to samo tu na fotce. Ale tu jeszcze kukurydza i taki wiosenny myk.

Bardzo smaczne. Pozdrawiam. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.04.2007 21:28

Proszę o poradę. Mam klopot z przesyłaniem zdjęć do galerii internetowych.
Może fotki kulinarne ich nie interesują, ostatnie dwa miejsca nie chcą przyjąć wysyłanych zdjęć.
Czy ktoś może polecić niekłopotliwą galerię i jak się tam dostać. Pomóżcie bo jestem w kłopocie.

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc tu lub na emaila.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 15.04.2007 22:18

Grzegorz Ćwik napisał(a):Witamy w gronie pichcików.

Bardzo fajny chrzanik, ja robię podobny, żóltko z jaja na twardo mieszam z chrzanem, a białko drobno siekam, i chyba to samo tu na fotce. Ale tu jeszcze kukurydza i taki wiosenny myk.

Bardzo smaczne. Pozdrawiam. :wink: :lol:

z kukurydzą bardzo smaczny i wizualnie też się ładnie prezentuje ;) polecam :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.04.2007 15:57

Dzisiaj KREWETKI W SOSIE PIWNYM

Krewetki kupione świeże ze stoiska rybnego. Leżały w lodzie. Oczyszczenie przez usuniecie głowy i tulowia oraz pancerzyka z części jadalnej, pozostaje tylko ogonek, tu trzeba dalikatnie obierać cienkim krótkim nozykiem. Umyć, obsuszyć, lekko skropić cytryną.


Obrazek

250 ml piwa (pół butelki), 1 jajko, mąka - ok. 1,5 szkl., szczypta soli najlepiej czosnkowej, gałka muszkatołowa, pieprz.

Przygotować ciasto piwne: wymieszać piwo z mąką, jajkiem (tak jak ciasto naleśnikowe, tylko z piwem). Zwykle do takiego ciasta dodajemy różne przyprawy, ale tu mamy do czynienia z krewetkami, dlatego też proponuję tylko nieco pieprzu, gałki muszkatołowej oraz nutka czosnku może to być sól czosnkowa. Ja dodałem trochę przyprawy Kamis Specialite w małym słoiczku (suszone pomidory, czosnek i bazylia). Jeśli wcześniej nie dodawaliśmy soli to robimy to teraz. Ciasto powinno być niezbyt gęste.

Następnie w patelni rozgrzać sporo oleju. Krewetki trzymając za ogonek moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Odkładamy na bibule celem pozbycia tłuszczu.


Obrazek

Pozostaje sporo ciasta, Proponuję obsmażyć w nim kawałki sera żółtego lub nawet paluszki krabowe. I tak wygląda kolacja w cieście piwnym. Propozycja na chorwacki wieczór, no oczywiście że też ze szklaneczką zimnego winka!!!


Obrazek

No to może już jest smacznego do czego, Pozdrawiam. :lol:
Ostatnio edytowano 16.04.2007 19:13 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2007 17:14

:D :D :D na razie smacznego nie ma do czego :?: :?: :?:
Jest tylko opis, a zdjęcia takie jak 1 kwietnia :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone