Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 13.12.2013 14:22

Jak buk strzelisty da, to może będzie Spotkanie Warszawskie w 2014 roku... 8) Sie spikniemy jakby co.
Mała_Mi
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 84
Dołączył(a): 25.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 19.05.2014 11:48

Widzę, że jeden z moich ulubionych wątków trochę się zakurzył, a wakacje już tuż tuż, i potrzeba szybkich i prostych przepisów na wakacyjne obiadki rośnie.

Z tego powodu postanowiłam wrzucić tu jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie, obiadowe co-nieco. Niestety na razie bez zdjęć, ale dodam, jak tylko będę miała.

Bardzo szybko można to danie „przygotować”, a jak już się gotuje, nie trzeba zbyt często doglądać. Czas gotowania długi, ale można po prostu zrobić wieczorkiem i odgrzać następnego dnia (jest nawet lepsze).

Bográcsgulyás – węgierski gulasz pasterski

Składniki:
- 500g wołowiny (idealnie nadaje się karczek lub szponder bez kości. Takie mięsko gulaszowe.)
- dwie średnie cebule
-3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)
- garść kminku
- trochę oleju roślinnego (lub smalcu, jeśli chcemy zaszaleć)
- woda
- opcjonalnie 3-4 pomidorów koktajlowych lub pół normalnego pomidora

Sposób przygotowania:

1. Pokroić cebule w piórka, ziemniaki (obrane) i wołowinę w kostkę, najlepiej wielkości 2cmx2cm lub mniejsze.
2. W głębokim garnku rozgrzać trochę oleju lub smalcu. Wrzucić cebulę i dusić aż stanie się miękka.
3. Zdjąć całość z ognia i dodać ostrą paprykę (w taki sposób się nie spali, i nie będzie gorzka) i wymieszać.
4. Dodać mięso, postawić całość znowu na (średnim) ogniu i podsmażać, aż mięso lekko zmieni kolor.
5. Zalać 1-2 szklanek wody i zmniejszyć ogień.
6. Dodać kminek.
7. Gotować dalej przez 10-15 minut.
8. Dorzucić ziemniaki (oraz ewentualnie pomidory) i dolać tyle wody, żeby mogły się spokojnie ugotować.
9. Gotować tak długo, aż wołowina będzie miękka, ziemniaki ugotowane, a sos nabierze wyrazistego smaku (2-3 godzin).

Podawać z chlebem oraz kieliszkiem czerwonego wina :D

Życzę smacznego!
GOLDEN
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1762
Dołączył(a): 12.02.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 19.05.2014 12:11

Pyszne ! :mrgreen: Ale wersja z lanymi kluskami jeszcze lepsza Polecam ! :oczko_usmiech:
Fanka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 734
Dołączył(a): 16.09.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 12:19

Mała_Mi napisał(a):9. Gotować tak długo, aż wołowina będzie miękka, ziemniaki ugotowane, a sos nabierze wyrazistego smaku (2-3 godzin).



Na pewno pyszne, ale sorry, 3 godziny przy garach dla mnie odpada...

Gotuje czasami w Cro, ale tylko szybkie dania,w zeszłym roku wzięłam z Polski 2 kubeczki świeżego pesto z Lidla plus tarty parmezan i buteleczkę oliwki, na miejscu kupiłam makaron, cukinie i bakłażan i w 30 minut był lekki, pyszny obiadek.

:papa:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.05.2014 12:22

Mała_Mi napisał(a):Bográcsgulyás – węgierski gulasz pasterski...

Bez urazy, bo gulasz na pewno pyszny ale 2-3 godziny to jest danie szybkie?
Co gotujesz jeśli nie musi być na szybko? :D
Mała_Mi
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 84
Dołączył(a): 25.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 19.05.2014 12:28

@ Fanka:
Na pewno pyszne, ale sorry, 3 godziny przy garach dla mnie odpada...


Przy samych garach stać tyle nie trzeba :wink: Ważne jest pierwsze 20 minut, potem można garnek zostawić na małym ogni i robic coś innego. My zwykle robimy to danie wieczorkiem, a jak sie gotuje, to siedzimy na balkonie i sie relaksujemy :D

Ale makarony z pesto i warzywami tez u nas często króluja miniam :)

@ Anai: Szybko jest, bo nastepnego dnia wystarczy podgrać :wink: Ale jak ma być mega ekspresowo, to makaron, cukinia, pomidowy suszone i parmezan.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2014 12:48

Mała_Mi napisał(a):

- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)


Nie ma problemu, ja mam w ciągłej sprzedaży, prosto z Węgier. Papryka ostra i łagodna, przyprawa gulaszowa, też ostra i łagodna, pasta paprykowa i gulaszowa (w tubkach) oczywiście dla smakoszy "łagodnych" i cipos :D

Obrazek

Obrazek
Fanka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 734
Dołączył(a): 16.09.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 12:53

Mała_Mi napisał(a):@ Fanka:
Na pewno pyszne, ale sorry, 3 godziny przy garach dla mnie odpada...


Przy samych garach stać tyle nie trzeba :wink: Ważne jest pierwsze 20 minut, potem można garnek zostawić na małym ogni i robic coś innego. My zwykle robimy to danie wieczorkiem, a jak sie gotuje, to siedzimy na balkonie i sie relaksujemy :D


No dziękuję za relax przy takich zapaszkach...mój mąż nie byłby zachwycony, nie znosi zapachu gotującego się mięsa. Sąsiedzi też wieszaliby psy na nas....za dodatkowe atrakcje wieczorne :mrgreen:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.05.2014 13:34

Mała_Mi napisał(a):@ Anai: Szybko jest, bo nastepnego dnia wystarczy podgrać :wink:
W takim razie ja polecam bigos :P
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.05.2014 18:17

W takim razie dzisiaj polecam śródziemnomorskie spaghetti z papryką, fenkułem i krewetkami.

Obrazek

Składniki to: dwie papryki czerwone, trochę dymki, 2 ząbki czosnku, może 3, fenkuł włoski świeży, cytryna lub limonka, chili według gustu, opakowanie śmietany do zup, szklanka białego wina, pomidory z puszki bez skórki.

I oczywiście krewetki, nie za małe, mogą być mrożone. Te rozmrozić na sicie , przelać wrzątkiem, posolić skropić cytryną. Można dodać również kilka paluszków rybno-krabowych, też rozmrożonych...

Obrazek

Jarzyny kroimy w słupki, kolejno podsmażamy, szybko, na sporym ogniu, odkładamy.

Obrazek


Na patelni dużej, takiej z przykrywą łączymy wino, śmietanę, podgrzewamy, podajemy wszystkie składniki, ogrzewamy, na koniec na 1 minutę wrzucamy krewetki. Ostatecznie dosmaczamy, ew solimy, nieco cukru itp.

Obrazek

I oczywiście łączymy ugotowane spaghetti z zawartością patelni, mieszamy w dużej misce i, ii.....

Obrazek

I podajemy ze szklanką wina, może być też jakaś wiosenna sałatka, np pomidory, małosolne ogórki, koperek, trochę oliwy...

Smacznych wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2014 18:41

Fanka napisał(a):
Sąsiedzi też wieszaliby psy na nas....za dodatkowe atrakcje wieczorne :mrgreen:

U mnie wręcz odwrotnie, wszyscy sąsiedzi się zlatują :mrgreen:
Fanka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 734
Dołączył(a): 16.09.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 18:41

Grzegorz Ćwik napisał(a):W takim razie dzisiaj polecam śródziemnomorskie spaghetti z papryką, fenkułem i krewetkami.



Nareszcie będę mogła zrobić coś z fenkułem :) , szykuję się od dawna, nawet raz go kupiłam, ale jakoś nie miałam planu i biedaczek zestarzał się w lodówce...


:papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.05.2014 18:51

Fenkuł jest świetny. Ma genialny smak, trochę bardziej anyżowy niż zwykły koper. Wystarczy przepołowić go, wyciąć twardy dolny rdzeń, pokroić w słupki, lekko posolić, cytryna, nieco oliwy i już nawet zajadać bez obróbki cieplnej. Musi jednak być bardzo drobno pokrojony i skruszeć jako sałatka. Nieco sosu sojowego.

Ja wolę trochę go poddusić, nie tak jak zalecają inni- 20-30minut. To barbarzyństwo. Ma być tylko trochę bardziej miękki, a nie jakaś tam papa.

Pozdrawiam, smacznych wrażeń. Grzegorz. :wink: :lol:
luk006
Mistrz Świata FIFA
Avatar użytkownika
Posty: 1551
Dołączył(a): 19.12.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 20.05.2014 20:42

Mała_Mi napisał(a):- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)

Z góry przepraszam za ewentualną kryptoreklamę. Chyba w Tesco kiedyś mi mignęła papryka firmy Kotanyi, gdzie wyraźnie było napisane, że jest to węgierska papryka. Czy ktoś z Was próbował?
Dziadek Maciek napisał(a):Nie ma problemu, ja mam w ciągłej sprzedaży, prosto z Węgier. Papryka ostra i łagodna, przyprawa gulaszowa, też ostra i łagodna, pasta paprykowa i gulaszowa (w tubkach) oczywiście dla smakoszy "łagodnych" i cipos :D

Dziadku Maćku czy masz jakąś stronę internetową, na której można zamówić te specjały? Może ktoś z Was widział pastę paprykową w jakimś markecie, ponieważ chętnie bym spróbował czegoś takiego?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.05.2014 21:15

Pod avatarem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone