Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 13.12.2013 15:22

Jak buk strzelisty da, to może będzie Spotkanie Warszawskie w 2014 roku... 8) Sie spikniemy jakby co.
Mała_Mi
Odkrywca

Postnapisał(a) Mała_Mi » 19.05.2014 12:48

Widzę, że jeden z moich ulubionych wątków trochę się zakurzył, a wakacje już tuż tuż, i potrzeba szybkich i prostych przepisów na wakacyjne obiadki rośnie.

Z tego powodu postanowiłam wrzucić tu jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie, obiadowe co-nieco. Niestety na razie bez zdjęć, ale dodam, jak tylko będę miała.

Bardzo szybko można to danie „przygotować”, a jak już się gotuje, nie trzeba zbyt często doglądać. Czas gotowania długi, ale można po prostu zrobić wieczorkiem i odgrzać następnego dnia (jest nawet lepsze).

Bográcsgulyás – węgierski gulasz pasterski

Składniki:
- 500g wołowiny (idealnie nadaje się karczek lub szponder bez kości. Takie mięsko gulaszowe.)
- dwie średnie cebule
-3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)
- garść kminku
- trochę oleju roślinnego (lub smalcu, jeśli chcemy zaszaleć)
- woda
- opcjonalnie 3-4 pomidorów koktajlowych lub pół normalnego pomidora

Sposób przygotowania:

1. Pokroić cebule w piórka, ziemniaki (obrane) i wołowinę w kostkę, najlepiej wielkości 2cmx2cm lub mniejsze.
2. W głębokim garnku rozgrzać trochę oleju lub smalcu. Wrzucić cebulę i dusić aż stanie się miękka.
3. Zdjąć całość z ognia i dodać ostrą paprykę (w taki sposób się nie spali, i nie będzie gorzka) i wymieszać.
4. Dodać mięso, postawić całość znowu na (średnim) ogniu i podsmażać, aż mięso lekko zmieni kolor.
5. Zalać 1-2 szklanek wody i zmniejszyć ogień.
6. Dodać kminek.
7. Gotować dalej przez 10-15 minut.
8. Dorzucić ziemniaki (oraz ewentualnie pomidory) i dolać tyle wody, żeby mogły się spokojnie ugotować.
9. Gotować tak długo, aż wołowina będzie miękka, ziemniaki ugotowane, a sos nabierze wyrazistego smaku (2-3 godzin).

Podawać z chlebem oraz kieliszkiem czerwonego wina :D

Życzę smacznego!
GOLDEN
Cromaniak

Postnapisał(a) GOLDEN » 19.05.2014 13:11

Pyszne ! :mrgreen: Ale wersja z lanymi kluskami jeszcze lepsza Polecam ! :oczko_usmiech:
Fanka
Cromaniak

Postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 13:19

Mała_Mi napisał(a):9. Gotować tak długo, aż wołowina będzie miękka, ziemniaki ugotowane, a sos nabierze wyrazistego smaku (2-3 godzin).

Na pewno pyszne, ale sorry, 3 godziny przy garach dla mnie odpada...

Gotuje czasami w Cro, ale tylko szybkie dania,w zeszłym roku wzięłam z Polski 2 kubeczki świeżego pesto z Lidla plus tarty parmezan i buteleczkę oliwki, na miejscu kupiłam makaron, cukinie i bakłażan i w 30 minut był lekki, pyszny obiadek.

:papa:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 19.05.2014 13:22

Mała_Mi napisał(a):Bográcsgulyás – węgierski gulasz pasterski...

Bez urazy, bo gulasz na pewno pyszny ale 2-3 godziny to jest danie szybkie?
Co gotujesz jeśli nie musi być na szybko? :D
Mała_Mi
Odkrywca

Postnapisał(a) Mała_Mi » 19.05.2014 13:28

@ Fanka:

Przy samych garach stać tyle nie trzeba :wink: Ważne jest pierwsze 20 minut, potem można garnek zostawić na małym ogni i robic coś innego. My zwykle robimy to danie wieczorkiem, a jak sie gotuje, to siedzimy na balkonie i sie relaksujemy :D

Ale makarony z pesto i warzywami tez u nas często króluja miniam :)

@ Anai: Szybko jest, bo nastepnego dnia wystarczy podgrać :wink: Ale jak ma być mega ekspresowo, to makaron, cukinia, pomidowy suszone i parmezan.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.05.2014 13:48

Mała_Mi napisał(a):

- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)

Nie ma problemu, ja mam w ciągłej sprzedaży, prosto z Węgier. Papryka ostra i łagodna, przyprawa gulaszowa, też ostra i łagodna, pasta paprykowa i gulaszowa (w tubkach) oczywiście dla smakoszy "łagodnych" i cipos :D

Obrazek

Obrazek
Fanka
Cromaniak

Postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 13:53

Mała_Mi napisał(a):@ Fanka:

Przy samych garach stać tyle nie trzeba :wink: Ważne jest pierwsze 20 minut, potem można garnek zostawić na małym ogni i robic coś innego. My zwykle robimy to danie wieczorkiem, a jak sie gotuje, to siedzimy na balkonie i sie relaksujemy :D

No dziękuję za relax przy takich zapaszkach...mój mąż nie byłby zachwycony, nie znosi zapachu gotującego się mięsa. Sąsiedzi też wieszaliby psy na nas....za dodatkowe atrakcje wieczorne :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 19.05.2014 14:34

Mała_Mi napisał(a):@ Anai: Szybko jest, bo nastepnego dnia wystarczy podgrać :wink:
W takim razie ja polecam bigos :P
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.05.2014 19:17

W takim razie dzisiaj polecam śródziemnomorskie spaghetti z papryką, fenkułem i krewetkami.

Obrazek

Składniki to: dwie papryki czerwone, trochę dymki, 2 ząbki czosnku, może 3, fenkuł włoski świeży, cytryna lub limonka, chili według gustu, opakowanie śmietany do zup, szklanka białego wina, pomidory z puszki bez skórki.

I oczywiście krewetki, nie za małe, mogą być mrożone. Te rozmrozić na sicie , przelać wrzątkiem, posolić skropić cytryną. Można dodać również kilka paluszków rybno-krabowych, też rozmrożonych...

Obrazek

Jarzyny kroimy w słupki, kolejno podsmażamy, szybko, na sporym ogniu, odkładamy.

Obrazek

Na patelni dużej, takiej z przykrywą łączymy wino, śmietanę, podgrzewamy, podajemy wszystkie składniki, ogrzewamy, na koniec na 1 minutę wrzucamy krewetki. Ostatecznie dosmaczamy, ew solimy, nieco cukru itp.

Obrazek

I oczywiście łączymy ugotowane spaghetti z zawartością patelni, mieszamy w dużej misce i, ii.....

Obrazek

I podajemy ze szklanką wina, może być też jakaś wiosenna sałatka, np pomidory, małosolne ogórki, koperek, trochę oliwy...

Smacznych wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2014 19:41

Fanka napisał(a):
Sąsiedzi też wieszaliby psy na nas....za dodatkowe atrakcje wieczorne :mrgreen:

U mnie wręcz odwrotnie, wszyscy sąsiedzi się zlatują :mrgreen:
Fanka
Cromaniak

Postnapisał(a) Fanka » 19.05.2014 19:41

Grzegorz Ćwik napisał(a):W takim razie dzisiaj polecam śródziemnomorskie spaghetti z papryką, fenkułem i krewetkami.

Nareszcie będę mogła zrobić coś z fenkułem :) , szykuję się od dawna, nawet raz go kupiłam, ale jakoś nie miałam planu i biedaczek zestarzał się w lodówce...

:papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.05.2014 19:51

Fenkuł jest świetny. Ma genialny smak, trochę bardziej anyżowy niż zwykły koper. Wystarczy przepołowić go, wyciąć twardy dolny rdzeń, pokroić w słupki, lekko posolić, cytryna, nieco oliwy i już nawet zajadać bez obróbki cieplnej. Musi jednak być bardzo drobno pokrojony i skruszeć jako sałatka. Nieco sosu sojowego.

Ja wolę trochę go poddusić, nie tak jak zalecają inni- 20-30minut. To barbarzyństwo. Ma być tylko trochę bardziej miękki, a nie jakaś tam papa.

Pozdrawiam, smacznych wrażeń. Grzegorz. :wink: :lol:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) luk006 » 20.05.2014 21:42

Mała_Mi napisał(a):- 1,5 do 2 łyżek ostrej, mielonej, węgierskiej papryki (Ma inny smak niż taka zwykła ostra papryka. Można kupić „po drodze”, przejeżdżając przez Madziary, ale w Konzumie tez widziałam. W Polsce trudniej, ale też czasem bywa)

Z góry przepraszam za ewentualną kryptoreklamę. Chyba w Tesco kiedyś mi mignęła papryka firmy Kotanyi, gdzie wyraźnie było napisane, że jest to węgierska papryka. Czy ktoś z Was próbował?
Dziadek Maciek napisał(a):Nie ma problemu, ja mam w ciągłej sprzedaży, prosto z Węgier. Papryka ostra i łagodna, przyprawa gulaszowa, też ostra i łagodna, pasta paprykowa i gulaszowa (w tubkach) oczywiście dla smakoszy "łagodnych" i cipos :D

Dziadku Maćku czy masz jakąś stronę internetową, na której można zamówić te specjały? Może ktoś z Was widział pastę paprykową w jakimś markecie, ponieważ chętnie bym spróbował czegoś takiego?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 20.05.2014 22:15

Pod avatarem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies