napisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2013 14:20
koledr napisał(a):Witam
Mam do was pytanko mianowicie naszło nas na kalmary a do wakacji jeszcze daleko:( może ktoś z was zna przepis na zrobienie prażonych kalmarów takich jak w cro? robiliśmy już kilka razy i nigdy nie były takie jak w Chorwacji
mniej więcej chodzi mi o takie danie:
11.jpg
Ja korzystam z tego przepisu, ciasto idealne do kalmarów jak i do kurczaka
Ciasto naleśnikowe
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Wszystkie składniki miksujemy, ciasto powinno być dosyć gęste. Zalewamy kalmary wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, ok. 30-40 minut przed smażeniem, wyjmujemy z lodówki, aby osiągneły temp. pokojową, gdyż jeśli będziemy smażyć prosto z lodówki, pomimo rozgrzania tłuszczu, temperatura oleju będzie spadać, a ciasto będzie nasiąkało tłuszczem.
Dodatkowo
mąka
olej (ok. 1 l) do smażenia
kalmary obtaczamy w mące, usuwamy jej nadmiar i smażymy w głębokim garnku. Smażymy kilka minut (w zależności od wielkości kawałków), po wyjęciu z gara osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Ostatnio robiłem w/g tego przepisu skrzydełka 100 razy lepsze jak w KFsyfie
Ostatnio edytowano 13.12.2013 16:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy