napisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.09.2013 09:02
Wakacyjna papryka faszerowana, dobra pod każdą szerokością geograficzną. Składniki podstawowe- papryka, ryż, pieczarki, cebula, jajka, ser zółty- niewiele. Głównie w tym momencie wszystko zależy od ziół. Tu własna kompozycja. Ja biorę świeży tymianek, czomber, dodatkowo kurkuma dla kolorku, ostra papryka, czosnek i sól...
Farsz- ryż nieco jeszcze twardawy, pieczarki drobno pokrojone, podsmażone,podobnie cebula. Dodajemy przyprawy, jajko. Wymieszać. Pierwsza wersja wegetariańska. Potem druga porcja z dodanym mielonym mięsem. Oczywiście ser żółty starty...
Papryka, pomidory, to właśnie czas, gdy warzywa są wspaniałe i można z nimi wszystko zrobić.
Papryka wydrążona jak najbardziej oszczędnie, tylko ogonek, pestki wyjmuję jednym palcem, rozrywając jednocześnie przegrody wewnętrzne papryki. Faszerujemy. Do gara i dusimy do delikatnie zaznaczonej miękkości papryki (widelcem). Nie rozgotować...
Podajemy z sosem pomidorowym, najlepiej z rozgotowanych pomidorów, gęstym, dużo ziół i ostrym...
Smacznego. Pozdrawiam, Grzegorz.