Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 06.03.2007 22:22

A z czym byście p0odawali krabowe paluszki surimi??? Są w miarę tanie i bardzo smaczne. Szukam jakichś wyszukanych przepisów z udziałem owych paluszków.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.03.2007 09:43

Torcida1 napisał(a):A z czym byście p0odawali krabowe paluszki surimi??? Są w miarę tanie i bardzo smaczne. Szukam jakichś wyszukanych przepisów z udziałem owych paluszków.



1.Majonez, paluszki, świezy groszek zielony, odrobina ketchupu i chrzanu, pieprz
2.Paluszki, pędy bambusa, kapary, serca karchochów, oliwka, pieprz, trochę soku z cytryny.
Ogólnie często z paluszkami improwizujemy, wkładamy to co wydaje nam się, ze pasuje
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 07.03.2007 16:01

Wielkie dzięki :D
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.03.2007 17:55

MCR napisał(a):Dzięki Mirko :) opis wygląda apetycznie. Jakbyś miał jeszcze inne z owocami morza (krewetki, kalmary, małże) i rybkami, to będę dozgonnie wdzięczny.
Przydadzą się na lato :)


Faszerowane kalmary z rusztu

skladniki(4 osoby)
8 kalamary(sredne wel.)
25dkg prosciutto(szynka)
25dkg pecorino(ser z owczego mleka)
sol, pieprz, czosnek



Kalmary sprawić(potrzebne tylko ciało) i potem marynować w oliwie z dodatkiem ruzmarynu, pieprzu i zgniecionym zabkiem czosnku przez 2 godz.
Kawałek sera omotać szynka i włozyć do kalmara, otvor kalmara zabezpieczyć z wykałaczka.
Opiekać na ruszcie po 5 minut z kazdej strony.
Przyprawić sola i pieprzem.
Podawać z polentom, pokrojona na kawalki.
Do pića wino czerwone, rozumie sie samo przez sie.

u slast
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 07.03.2007 19:34

mirko napisał(a):Faszerowane kalmary z rusztu

skladniki(4 osoby)
8 kalamary(sredne wel.)
25dkg prosciutto(szynka)
25dkg pecorino(ser z owczego mleka)
sol, pieprz, czosnek


Chyba jadłem coś podobnego, tyle, że dodatkowo w farszu były oliwki i parzone pomidory.
Czy zamiast tego sera (nie widziałem takiego w PL) można użyć Fety?
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.03.2007 20:00

Mysle ze lepiej jakis tłusty zołtobiały twardy ser.
polecam link:
http://www.gastronaut.hr/recepti.asp

uz pozdrav
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.03.2007 17:43

Drogi Mirko, forum a szczególnie ten post ma trochę wspólnego z Reality Show, dlatego wspaniale by było zobaczyć fotki z twoją ośmiorniczką na hvarski.

Przyznaje, że z przyjemnością obejrzę to dzieło kulinarne, myślę że inni też.
Zawsze to miło przypomniec sobie wakacje.

A pokrojone paluszki krabowe najlepiej smakuja z cząstkami dobrego odpestkowanego pomidora z sosem czosnkowym. Proste zawsze dobre.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.03.2007 19:31

Grzegorz Ćwik napisał(a):Drogi Mirko, forum a szczególnie ten post ma trochę wspólnego z Reality Show, dlatego wspaniale by było zobaczyć fotki z twoją ośmiorniczką na hvarski.

Przyznaje, że z przyjemnością obejrzę to dzieło kulinarne, myślę że inni też.
Zawsze to miło przypomniec sobie wakacje.

A pokrojone paluszki krabowe najlepiej smakuja z cząstkami dobrego odpestkowanego pomidora z sosem czosnkowym. Proste zawsze dobre.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:


Prawde mowiac, ja w ogole nie umiem gotovać.
Zona gotuje, ja lubie dobrze zjesć.
Tłumacze przepisy zeby uczyć sie polskiego jezyka.

uz pozdrav
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.03.2007 18:20

NAJLEPSZA SAŁATKA Z TUŃCZYKA


Uważam, ze przepisy w miarę proste są najlepsze. Tu przedstawiam swoją sprawdzoną wielokrotnie sałatkę, zawsze smakuje. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najdłuższą sprawą jest gotowanie ryżu. Przepis na weekend...

SKŁADNIKI:
2 woreczki dobrego, białego ryżu po 100g każdy
Najlepiej około 1 i 1/2 do 2 opakowań dobrej słodkiej kukurydzy.
2 opakowania tuńczyka w oleju, tylko duże kawałki
1 małe opakowanie (plastikowe lub mały słoiczek) drylowanych zielonych oliwek i taki sam czarnych
5 dużych łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
trochę pieprzu, kurkumy lub curry.

Gotujemy ryż na miękko, ale tak by się nie kleił (czyli musi byc sypki), ale żeby nie był twardy bo zepsuje wszystko, studzimy, do salaterki lub szklanej misy. Odsączamy kukurydzę, dodajemy. Oliwki zielone i czarne odsączamy, kroimy na połówki, dodajemy.
Teraz czas na majonez i musztardę, trochę pieprzu, kurkumy lub curry. Dobrze mieszamy. Nie solimy.
Na koniec dodajemy tuńczyka, odlewając nadmiar oliwy, jednak przynajmniej zostawiamy jej połowę na smak. Mieszamy delikatnie, tak by nie rozdrobnić za nadto tuńczyka, straci swój charakter. Można przybrać oliwkami, kawałkami niezapapcianego tuńczyka lub świeżą bazylią.
Proste i dobre. Na każde przyjęcie. Polecam





Obrazek


Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Torcida1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 454
Dołączył(a): 30.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.03.2007 22:19

A ja mam pytanko. Często w Chorwacji - na przykład na nabrzeżu - można znaleźć takie jakby porozrzucane strąki, wyglądem przypominające wanilię. Kierując się właśnie tym, iż jest to wanilia zdecydowałem nazbierać je po czym wystawić na słońce. Tak też zrobiłem. Niestety, zamiast cudownego waniliowego zapachu miałem straszny smród. Wie ktoś może co to tak naprawdę jest???
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.03.2007 17:46

A jeśli wieczorem znajdzie cię głodek, bo mnie to zwykle nachodzi tak pomiędzy 20 a 21 godziną, to co najlepsze???


Obrazek

Jasne że KOTLET Z KARKÓWKI, wystarczy 15 minut marynaty, lekko pobity, trochę tymianku, estragonu, curry i sosu sojowego lub Chili, troche oliwy.
Proponuję nie solić, wystarczy sos sojowy.

Smaże oczywiście na dużej patelni, dokładam duże pokrojone w spore, grube plastry pieczarki. Dorzucam je po przełożeniu kotleta na drugą stronę. Smażymy do woli, jeden lubi bardziej, drugi mniej.

Pieczarki trochę pieprzu i masła, solimy na koniec.

I nie ma nic lepszego na taki zimny wieczór, ale już idzie wiosna.

Pozdrawiam. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.03.2007 07:42

Dzisiaj pytanie kulinarne. Dostałem fotkę od znajomego z obiadu w knajpie. Nie jest to restauracja w Polsce, też nie w Chorwacji, chociaż kalmary podawane prawie tak samo.

Jeżeli ocenicie rodzaj potraw serwowanych, czy możecie określić gdzie odbywa sie ta kulinarna uczta?

Obrazek

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Japona
Cromaniak
Posty: 739
Dołączył(a): 30.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 26.03.2007 11:50

Po tym kawale mięsa można by rzec, że to Austria. :wink:
U-la
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2268
Dołączył(a): 10.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 26.03.2007 12:24

Torcida1 napisał(a):A ja mam pytanko. Często w Chorwacji - na przykład na nabrzeżu - można znaleźć takie jakby porozrzucane strąki, wyglądem przypominające wanilię. Kierując się właśnie tym, iż jest to wanilia zdecydowałem nazbierać je po czym wystawić na słońce. Tak też zrobiłem. Niestety, zamiast cudownego waniliowego zapachu miałem straszny smród. Wie ktoś może co to tak naprawdę jest???


To są takie jednak większe strąki niż te waniliowe, prawda? Jeśli tak, to wiem o czym mówisz, ale na razie też nie wiem jak się to nazywa. W wolnej chwili pogrzebię w sieci :lol:

A zapach ma taki przypominający trochę jakąś ohydną maść chyba, tak? :lol:
krzychu_72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 515
Dołączył(a): 06.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 26.03.2007 13:51

MCR napisał(a):Czy zamiast tego sera (nie widziałem takiego w PL) można użyć Fety?


Pecorino można dostać w sklepach z włoskimi specjałami, a także w delikatesach Bomi. Nie wiem niestety jak z dostępnością we Wrocławiu. Jest to niestety ser dość drogi - zupełnie inny w smaku niż feta. Zresztą prosciutto to też luksusowa szyneczka...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone