Chorwacja to nie tylko peka ale i dania ktore łatwo można przyzadzic w naszej polskiej kuchni, przykladowo pasticada, wszystkie skladniki mozna zakupic w sklepie oprocz Prosku, wzamian polecam jakiekolwiek slodkie wino sprawdzone, przeciez chodzi o to aby smakowalo
Na poczatek warzywa i wino:
warzywa drobno siekamy, marchewke polecam skroic obieraczka do warzyw, napewno kazdy ma taka w domu, powstana cienkie listki ktore potem rozpadna sie podczas gotowania, wino potrzebne bedzie w dalszej czesci gotowania pasticady.
Mieso i Nioki:
Kilogram wołowiny to porcja wsam raz dla 3 osob, natomiast Nioki te na zdjeciu juz gotowe mozna w łatwy sposob zrobic z ugotowanych ziemniakow ktore czasami nam zostaja z poprzedniego obiadu. Wołowine kroje na 3 czesci zeby przypieszyc gotowanie.
Wołowine podsmazamy w glebokim garnku na oliwie zeby zarumienic mieso, po czym wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smazymy. Warzywa sie podsmazyly wiec zalewamy winem, na kilogram miesa polecam 500ml wina wytrawnego + okolo 300-500ml Proszku lub innego winna slodkiego.
Tak przygotowany garnek pozostaje zostawic na srednim ogniu na godzine duszenia az mieso bedzie sie rozpadalo pod widelcem po czym wystarczy dodac ugotowane nioki i pyszny obiad gotowy