Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcello1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcello1981 » 06.09.2013 21:08

Chorwacja to nie tylko peka ale i dania ktore łatwo można przyzadzic w naszej polskiej kuchni, przykladowo pasticada, wszystkie skladniki mozna zakupic w sklepie oprocz Prosku, wzamian polecam jakiekolwiek slodkie wino sprawdzone, przeciez chodzi o to aby smakowalo :)

Na poczatek warzywa i wino:

Obrazek

warzywa drobno siekamy, marchewke polecam skroic obieraczka do warzyw, napewno kazdy ma taka w domu, powstana cienkie listki ktore potem rozpadna sie podczas gotowania, wino potrzebne bedzie w dalszej czesci gotowania pasticady.

Mieso i Nioki:

Obrazek

Kilogram wołowiny to porcja wsam raz dla 3 osob, natomiast Nioki te na zdjeciu juz gotowe mozna w łatwy sposob zrobic z ugotowanych ziemniakow ktore czasami nam zostaja z poprzedniego obiadu. Wołowine kroje na 3 czesci zeby przypieszyc gotowanie.

Wołowine podsmazamy w glebokim garnku na oliwie zeby zarumienic mieso, po czym wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smazymy. Warzywa sie podsmazyly wiec zalewamy winem, na kilogram miesa polecam 500ml wina wytrawnego + okolo 300-500ml Proszku lub innego winna slodkiego.

Obrazek

Tak przygotowany garnek pozostaje zostawic na srednim ogniu na godzine duszenia az mieso bedzie sie rozpadalo pod widelcem :) po czym wystarczy dodac ugotowane nioki i pyszny obiad gotowy :)

Obrazek
sun
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sun » 08.09.2013 15:25

Aj, wstawiacie tutaj takie pyszności, aż ślinka cieknie:)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.09.2013 06:17

Pyszne, zdrowe jedzenie i do tego koszerne.
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 09.09.2013 07:02

Njoki co to jest i czy można kupić w PL?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.09.2013 12:07

Asiula1 napisał(a):Njoki co to jest i czy można kupić w PL?

Podejdż do Lidl-a i kup
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 09.09.2013 18:40

To to samo co Gnocchi :)
.... podobne do naszych kopytek :wink:
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 10.09.2013 05:46

Sylwetka&Gienuś napisał(a):

To to samo co Gnocchi :)
.... podobne do naszych kopytek :wink:

Już teraz wiem :wink:
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 16.09.2013 11:00

Grzesiu....zapodaj że cuś....Gdzieś się zawieruszył?
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 16.09.2013 15:42

Grzesiu nadaje w dziale " Kulinarne podróże po świecie " .
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 16.09.2013 16:24

evil napisał(a):Grzesiu nadaje w dziale " Kulinarne podróże po świecie " .

a masz linka??
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 16.09.2013 17:31

Witam ,tak sobie czytam ten watek i bardzo mi sie on podoba , ja pierwszy raz jadlam owoce morza na Cro jednak tak patrze na wasze zdjecia i sie zastanawiam bo w Makarskiej na takim chodnikowym targu przy morzu kupilam muszle sos byl calkiem smaczny jednak w kazdej muszli malz byl przyczepiony do wodorostu i trzeba bylo go najpierw oderwac zeby go zjesc ,i nie wiem czy tak powinno byc ,bo dzien wczesniej jedlismy w restauracji i para obok zajadala muszle polewali je sokiem z cytryny i prosto do buzi nic nie odrywali ,i tak mi sie wydaje ze te nasze byly gorszego gatunku czy cos , jedlismy tez panierowane krewetki i kalmary i tak sie zastanawiam jak one byly przygotowane wydaje mi sie ze byly obtoczone w mace kukurydzianej ale nie wiem czy tez w jajku i czy byly smazone na glegokim oleju czy tez na patelni na plytkim moze ktos wie jak je przyzadzic??? kiedys kupilam w biedronce krewetki i strasznie smierdzialy ze tak powiem mysza i je wywalilam bo pomyslalam ze popsute ,w zamrazarce mam tez kalmary pokrojone w okregi i nie wiem co z nich przygotowac zeby byly delikatne podpowiecie mi cos??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2013 20:08

Niedzwiad napisał(a):

a masz linka??

kulinarne-podroze-po-swiecie-t43022.html :papa:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 17.09.2013 09:45

JackDaniels;) napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):

a masz linka??

kulinarne-podroze-po-swiecie-t43022.html :papa:

A to o tego Grzesia chodziło? To my się znamy. Ma chłopak głowę do gotowania :D Dzięki Jack :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.09.2013 12:58

Nie wiedziałam, że nasze kopytka to po inszemu nioki :)

Peka nie zakupiona, nigdzie nie było niestety. Kupiliśmy tylko spód do peki. Dupa, trza będzie jechać kolejny raz :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.09.2013 13:15

Aldonka napisał(a):Nie wiedziałam, że nasze kopytka to po inszemu nioki :)

Chyba szagówki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 147
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone