Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2013 07:55

Maruś-Man napisał(a):Nie wiem czy to pomysł na obiadek ale jednak coś na ząb . Czy ktoś z Was przyrządzał girice ? Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o jakieś wskazówki . Pozdrawiam . Janusz

Tu znajdziesz przepis :wink: http://www.kulinarika.net/recepti/ :papa:
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2013 10:44

JackDaniels;) napisał(a):
Maruś-Man napisał(a):Nie wiem czy to pomysł na obiadek ale jednak coś na ząb . Czy ktoś z Was przyrządzał girice ? Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o jakieś wskazówki . Pozdrawiam . Janusz

Tu znajdziesz przepis :wink: http://www.kulinarika.net/recepti/ :papa:


Norton blokuje linka :!:
Załączniki:
x.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2013 10:56

Jacek S napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Maruś-Man napisał(a):Nie wiem czy to pomysł na obiadek ale jednak coś na ząb . Czy ktoś z Was przyrządzał girice ? Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o jakieś wskazówki . Pozdrawiam . Janusz

Tu znajdziesz przepis :wink: http://www.kulinarika.net/recepti/ :papa:


Norton blokuje linka :!:

8O 8O 8O łu mnie jest łokej :oczko_usmiech:
termondar
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6522
Dołączył(a): 06.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 12.08.2013 11:00

U mnie też działa :)
Maruś-Man
Croentuzjasta
Posty: 165
Dołączył(a): 17.02.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 12.08.2013 20:00

Witam ponownie . Dzięki za wskazówki . Girice zjem na pewno za ok 13 do 20 dni . Pozdrawiam . Janusz
danielZS
Cromaniak
Posty: 687
Dołączył(a): 18.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.08.2013 16:55

Pomysł na prostą przekąskę:

Szynka chorwacka Prsut, figi, melon. Do pomaczania pieczywa oliwa z oregano, czosnkiem, doprawiona solą. Całość dopełni świetne chorwackie wino. Smacznego :D

Obrazek
danielZS
Cromaniak
Posty: 687
Dołączył(a): 18.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.08.2013 17:39

A na obiad...

Obrazek


Obrazek

Małże
Najpierw oczyszczamy z glonów i wapieni.
Po oczyszczeniu wystarczy je tylko ugotować, do tego jednak potrzebna jest specjalna zalewa.
Jej skład to:
- masło
- białe wino
- cebula
- czosnek
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz

Pół kostki masła rozpuszczamy w garnku w którym będziemy gotować małże. Na masełku podsmażamy 2 pokrojone w kostkę cebule, tylko do zeszklenia. Dodajemy wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Dolewamy 2 szklanki wina. Wrzucamy gałązkę rozmarynu. Dosypujemy dla smaku trochę soli i pieprzu.
Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy małże i gotujemy do czasu aż muszle rozchylą się (kilka minut).

Obrazek

Uwaga nie wszystkie będą otwarte. Tych które będą zamknięte nie jemy, gdyż były już martwe zanim je ugotowaliśmy, przez co są nie świeże i niejadalne.

Smacznego

Obrazek

Obrazek

Podajemy na tarasie wieczorkiem z trawaricą z colą :wink:
Ostatnio edytowano 15.08.2013 17:43 przez danielZS, łącznie edytowano 2 razy
termondar
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6522
Dołączył(a): 06.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 15.08.2013 17:39

Za tydzień spróbuje :) Zawsze jadłem mule z białym winem, ale .....czas na nowe wyzwania :wink:
danielZS
Cromaniak
Posty: 687
Dołączył(a): 18.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.08.2013 17:46

eee...tam, wino masz w zalewie :D :papa:
termondar
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6522
Dołączył(a): 06.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 15.08.2013 17:59

danielZS napisał(a):eee...tam, wino masz w zalewie :D :papa:


Lubie jak jest też w kieliszku,... :) już tak mam.
danielZS
Cromaniak
Posty: 687
Dołączył(a): 18.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.08.2013 18:20

To może jeszcze coś typowego dla Chorwacji

Obrazek

Na targu rybnym kupujemy czerwone robale, zwane krewetkami, które zresztą ja osobiście uwielbiam.
Duuuużą ilość krewetek wrzucamy do białej miski :lol: oczywiście kolor i rodzaj pojemnika obojętny.
Następnie zalewamy je oliwą, no skąd? - Tak! z Chorwacji - wspaniała jest.
Do tego wyciskamy kilka ząbków czosnku, w zaleznosci jak kto woli. Możemy leciutko popieprzyć i osolić. Zawartość pojemnika mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Potem układamy na ruszcie

Obrazek

grillujemy na żarze w chorwackim stylu. Po kilku, około 7-10 minutach obracamy na drugą stronę.

Obrazek

Obrazek

Przy jedzeniu ogonki obieramy ze skorupki, taka dodatkowa atrakcja, ale w trakcie palce lizać.
Tym razem krewetki niech będą przekąską dla... :roll: Karlovacko?
termondar
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6522
Dołączył(a): 06.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 15.08.2013 18:26

Za tydzień :D
danielZS
Cromaniak
Posty: 687
Dołączył(a): 18.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.08.2013 18:43

Ja jadę już w tę sobotęęęę... :mrgreen:
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.08.2013 19:21

A ja muli nigdy nie robię na maśle, Aida w Cro nauczyłam mnie na oliwie i tak robię. I dodaję również do zalewy pomidory (bez skorek oczywiście).
I pietruszka jest obowiązkowa :)
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.08.2013 07:52

Aldonka napisał(a):A ja muli nigdy nie robię na maśle, Aida w Cro nauczyłam mnie na oliwie i tak robię. I dodaję również do zalewy pomidory (bez skorek oczywiście).
I pietruszka jest obowiązkowa :)

Ja robię podobnie i raczej nie dodaję soli, bo wywar sam wyciągnie ją z muli, a ponieważ nie lubimy zbyt słonych, więc nam wystarczy :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 145
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone