Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.07.2013 19:08

Ja też do Cro nie pojadę w tym roku. Teraz przygotowania do wyprawy z nowym wyzwaniem...
Tu fotka zrobiona rok temu, miejsce Orebić. A co przedstawia sami widzicie, do dzisiaj wspominam cudowną ucztę.

Wspaniałe Cro klimaty...

Obrazek

Palce lizać, Pozdrawiam i takich kulinarnych wspomnień życzę. Grzegorz. :wink: :lol:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 20.07.2013 19:15

Aż się obśliniłem :roll:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 20.07.2013 20:32

Grzesiu, co jest w tym półmisku po prawej?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.07.2013 08:05

To ziemniaki, ugotowane, pokrojone, odrobina czosnku, cytryny i oczywiście oliwy z oliwek miejscowego wydania.
Do ryb sprawa idealna. Ryby grillowaliśmy razem z gospodarzem domu na fantastycznym piecu w zadaszeniu ogrodowym. Jasne ze czas umilaliśmy za pomocą domowej rakiji.
Strasznie polubiliśmy gospodarzy. Poznałem od nich sporo sekretów regionalnej kuchni, szczególnie odnośnie owoców morza.

Mamy nadzieję na powrót do tego miłego miejsca. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 21.07.2013 14:42

Brak słów, ślinka kapie...... :)
Ja idę na tradycyjny domowy obiad :cry:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 21.07.2013 15:50

termondar napisał(a):Brak słów, ślinka kapie...... :)
Ja idę na tradycyjny domowy obiad :cry:

Też dobry. Nie marudzimy Marian :papa:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 21.07.2013 17:29

Nie marudzę, ale tęsknię :)
simonk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) simonk » 24.07.2013 08:06

Dzień dobry wszystkim.

Skromna propozycja odnośnie szybkiej i smacznej potrawy którą z powodzeniem zajadaliśmy się będąc w Chorwacji. Wymaga zabrania ze sobą z Polski kilku składników (podejrzewam, że wszystkie do kupienia w CRO).

Spagetti z tuńczykiem:

- makaron spagetti (dowolność paski czy nitki),
- "sos serowy z brokułami" knora lub innej firmy "z torebki", są też same serowe,
- 1 puszka tuńczyka z sosie własnym - dodawać tuńczyka nie puszkę :),
- 1 mały serek topiony do rozpuszczenia w sosie - jak kto woli (1 taki trójkątny)
- szczypiorek na gotowa potrawę,

Makaron zagotować do preferowanego stopnia aldentowości,
Sos przygotować wg opisu na opakowaniu (dlatego sugeruję zabranie tego z Polski - może pojawić się problem z przetłumaczeniem), dodać tuńczyka do tego, dodać 1 mały serek topiony. Rozpuścić można sobie doprawić jak kto woli. Na kluski i posypać szczypiorkiem.

Do tego polecam schłodzone wino najlepiej białe oczywiście kupione nie w sklepie ale w "sprzedaży bezpośredniej",

Pozdrawiam.
atena1410
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) atena1410 » 24.07.2013 14:44

potwierdzam jest pyszne
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 24.07.2013 14:47

Nio i tuńczyk wtedy jakoś tak rybnie nie smakuje mi to przypomina w smaku pierogi z mięsem :) a może już moje stare kubki smakowe szwankują hehe.
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 26.07.2013 10:15

No to i ja się pochwalę - niestety nie robiłem zdjęć :roll: Ale przed wczoraj przygotowałem ośmiornicę kupioną w Lidlu ( zamrożoną ) I tak po rozmrożeniu gotowana 5-8 minut w wywarze z pietruszki, papryczek chili , czosnku i startej skórki cytryny , do wody troszkę oliwy z oliwek . Nastepnie pokrojona na trochę mniejsze kawałki i smażona 2-3 minutki na oliwie z oliwek z dodatkiem szalotki , czosnku i odrobiny białego wina .
Po usmażeniu odrobina soli i pieprzu .Podano z sałatką oraz bagietką czosnkową . Było pysznie :oczko_usmiech:
jarek79kk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek79kk » 01.08.2013 16:09

Dziadek Maciek napisał(a):Mam tę pekę już kilka lat, przywieziona z Cro. Miałem też propozycję sprzedawania w PL, ale drogo wychodziła.
Z tą zmianą zawodu to ... powoli dokonuje się zmiana, już trudniej u mnie kupić "byle bagażnik", a wędzarnie mam w sporym wyborze. Kociołki, garnki rzymskie...

witam, gdzie zakupiles peke? targ? sklep? prywatnie gdzies...w sensie zza plota w drodze na plaze? :-) szukam tego juz od dluzszego czasu, w zeszlym roku oblecialem 3 targowiska w cro i nie widzialem nigdzie
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.08.2013 16:40

Gdzieś w trasie, jadąc do Bośni, a może nawet już w Bośni, nie pamiętam. Sklep taki niby "gospodarstwo domowe", artykuły do wina, grabie, taczki .... i peki. To był jedyny sklep, w którym pekę widziałem. Wytwórca z Hvaru.

Mam też przywiezioną z Cro, 1996 lub 1997 r "peć na kotlovinu", chciałem kilka razy dla znajomych kupić, nigdy nigdzie nie wiedziałem 8O
Maruś-Man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 11.08.2013 07:00

Nie wiem czy to pomysł na obiadek ale jednak coś na ząb . Czy ktoś z Was przyrządzał girice ? Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o jakieś wskazówki . Pozdrawiam . Janusz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 11.08.2013 07:24

Peki widziałem w tym roku w Konzumie(żeliwne),przynajmniej w Vodicach koło stacji benzynowej były.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone