Grzegorz Ćwik napisał(a):Najszybsza Przekąska
Niekiedy brak ci czasu i chęci na przygotowanie małego przyjęcia. Przychodzą znajomi a ty nie masz pomysłu na wieksze danie, a jednocześnie chcesz zaimponować czymś małym, no właśnie przekąską.
I tu podaję pomocną dłoń. Moja propozycja.
1. plastry wędzonego łososia zawinięte na szparagach pasemkiem szczypiorku. Można dodać jakąś plamę majonezu lub sosu, ale wtedy nie będzie tak estetycznie podane.
2. jaja na twardo przykryte pastą kawiorową. Można przyprószyć delikatnie koperkiem.
No i jak?
Smacznego.
Grzegorz--robię podobne przekąski, łososia mam własnoręcznie wędzonego, w zimnym dymie, trwa to prawie 2 dni. W ciepłym też czasami wędzę, ok 2 godz, zawsze łosoś leży a siatce. Kiedyś powiesiłem, jak inne ryby, i "spłynął" ze skóry pod wpływem temperatury.
Pastę kawiorową robimy sporadycznie, kawior też mam samodzielnie zrobiony. Kupuję ikrę łososia i kilka godzin czyszczę go z "flaka", błony, póżniej do słoja z dużą ilością soli, mam kilka dużych słoików na zimę. Niestety rybacy ostatniej jesieni mieli kłopoty z łososiem, podobno zbyt ciepłe morze.