Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Najszybsza przekąska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2007 10:31

Grzegorz Ćwik napisał(a):Najszybsza Przekąska

Niekiedy brak ci czasu i chęci na przygotowanie małego przyjęcia. Przychodzą znajomi a ty nie masz pomysłu na wieksze danie, a jednocześnie chcesz zaimponować czymś małym, no właśnie przekąską.

I tu podaję pomocną dłoń. Moja propozycja.

1. plastry wędzonego łososia zawinięte na szparagach pasemkiem szczypiorku. Można dodać jakąś plamę majonezu lub sosu, ale wtedy nie będzie tak estetycznie podane.

2. jaja na twardo przykryte pastą kawiorową. Można przyprószyć delikatnie koperkiem.



No i jak?


Obrazek

Smacznego. :wink:



Grzegorz--robię podobne przekąski, łososia mam własnoręcznie wędzonego, w zimnym dymie, trwa to prawie 2 dni. W ciepłym też czasami wędzę, ok 2 godz, zawsze łosoś leży a siatce. Kiedyś powiesiłem, jak inne ryby, i "spłynął" ze skóry pod wpływem temperatury.
Pastę kawiorową robimy sporadycznie, kawior też mam samodzielnie zrobiony. Kupuję ikrę łososia i kilka godzin czyszczę go z "flaka", błony, póżniej do słoja z dużą ilością soli, mam kilka dużych słoików na zimę. Niestety rybacy ostatniej jesieni mieli kłopoty z łososiem, podobno zbyt ciepłe morze.
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006
Re: Najszybsza przekąska

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 25.02.2007 12:19

Nie myślałeś nigdy nad własnym programem kulinarnym i odebraniem chwały Makłowiczowi?:)
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006
Re: Najszybsza przekąska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2007 12:42

MCR napisał(a):Nie myślałeś nigdy nad własnym programem kulinarnym i odebraniem chwały Makłowiczowi?:)


Właśnie :D:D:D:D. Makłowicz jest mi daleki - Ty bliższy. Grzegorz, od dawna śledzę ten wątek. To się nadaje do TV na nagrodę i co najmniej odebranie prymu Makłowiczowi. :D:D:D:D
a to ja
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4755
Dołączył(a): 18.07.2003
Re: Najszybsza przekąska

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 25.02.2007 12:57

Grzegorz Ćwik napisał(a):[b](...)plastry wędzonego łososia zawinięte na szparagach pasemkiem szczypiorku(...)

Grzegorz!
Czy robisz coś ze szczypiorem żeby przy wiązaniu się nie łamał?
Robiłam podobne
(zamiast szparagów dałam siekane jajeczko z papryką i ogórkiem- "związane"majonezem)
i miałam właśnie TAKI problem.

A tak na marginesie i z przymrużonym okiem - dziś przydałby mi się przepis na obiad "z ... powietrza w lodówce" :oczko_usmiech:

Pozdraviam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.02.2007 08:57

Dziękuję wszystkim za dobre słowa, kuchnia jest dla mnie fajną odskocznią, w której od czasu do czasu lubię się pobawić pomysłami.

Ale tak na co dzień to tak jak wszędzie i u każdego. Ostatni weekend pracowaliśmy z żoną, do domu wróciłem późno i został już tylko pomysł zamówienia pizzy. A następnego dnia w niedzielę też nie mogliśmy się pozbierać i dobrze, że znaleźliśmy w zamrażarce pierogi tkwiące tam jeszcze od świąt, ale były całkiem fajne, trochę zaleciało wigilią, też sympatycznie.

Odnośnie wiązania szczypiorkiem to jest sposób, aby nie rwał się od razu. Wystarczy delikatnie przelać go wrzątkiem, byle by tylko nie za dużo, bo przybierze niezbyt przyjemną barwę, coś za coś. Ja wiążę go normalnie, chirurgicznym węzłem, ale i tak część się rozwala. Taki to materiał, ale pamiętaj że tylko trening czyni mistrza...


Serdzecznie pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.02.2007 20:44

Moze na odmjane-kuchnia Istarska!

pašta fažol-makaron z fasola

składniki(4 osobi)
40dkg zeberka wieprzowa
30dkg fasoli
15dkg makaronu(nitki albo rurki)
6dkg słoniny
2 zabki czosnku
1 duza cebula
3łuzek oliwy
pietruszka

Fasole namoczyć nanoc w duzej ilosći letniej wody, nastepne odcedzić.
W garnku z wodom gotować zeberka wieprzowa, kedy mieso jest na poł gotowane dodać fasola i gotować jeszcze 2 godziny.
Rozgrzać oliwe, podsmazyć na niej posiekane cebule i dodać do zupi.
Przygotować "pešt"-drobno pokroić: słonine, czosnek, pietruszke-zrobyć mieszanine.
Pešt dodać do zupi a potem dodać makaron i gotować 15 min.
Zupe przyprawić sola i pieprzem.

u slast
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.03.2007 15:28

Szybki, dzisiejszy obiadek, mała modyfikacja znanego przepisu
Wok, oliwa, trochę papryki, i cebulki, zesmażyć, dodac dużo czosnku i koniecznie małże, miałem tylko małe, pomidory z puszki, trochę bułki tartej i z braku wina białego, balsamico, cytryna, pieprz. Makaron typu penne, zagotować, wymieszać, było tak pyszne, że nie pomyślałem o aparacie foto. Palce lizać.
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 131
Dołączył(a): 17.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 04.03.2007 22:39

A może drodzy Panowie pdacie przepis na jakąś smakowitą mięsną zupkę..?
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.03.2007 15:53

Patrycja Głowacka napisał(a):A może drodzy Panowie pdacie przepis na jakąś smakowitą mięsną zupkę..?


istarska supa(zupa)

skladniki(2 osobi!!)
1l wino czerwone(teran)
2łyzki oliwy
2 " cukru
pieprz
chleb

Kromke chleba(1cm grubosci) opiekać na ruszcie.
Do dzbanka włozyć cukier, pieprz i podlać oliwom.
Wino troche zagrzać i dodać, potem pomieszać.
Na koncu dodać pieczony chleb

Napoj pasuje do miesa z rusztu i juz mamy miesna zupke.

u slast
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 131
Dołączył(a): 17.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 05.03.2007 16:32

Wielkie dzięki Mirko:)
Czekam na kolejne propozycje...
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 05.03.2007 19:37

To ja bym poprosił o przepisy na ośmiornice i kilka sposobów na grillowanie ryb (w folii/na ruszcie/jeszcze inaczej) :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.03.2007 21:48

I właśnie coś fajnego, międzynarodowe zawody o patelnię,
Mirko jest fantastyczny, trzeba mu dotrzymać kroku,

Do boju na schabowe!!!

Pozdrawiam. :lol:
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.03.2007 22:26

Hobotnica(osmiornica) na hvarski

skladniki(4 osobi)
1kg osmiornicy
1kg ziemniakow
1 wieksza cebula
3 zabki czosnku
1dl wino biale
6 łyzek oliwi
6 " oleju sonecznikowego
rozmaryn, sol, pieprz

Osmiornice oczyscić, włozyć do brytfanny i polać mieszanina oleju.
Cebule obrać, przekroić w ćwartki, ziemniaki obrać, przekroić na pol-ułozyć wokol osmiornici.
Zemniaki troche posolić.
Wszystko posypać rozmarynem.
Pokryć alu-folijom.
Piec cca 1godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Pod koniec wlać wino i dodać drobno posiekani czosnek.
Osmiornice posiekać na kawalki i wszystko posipać pietruszka i pieprzem.

u slast

Ryba z rusztu-ciag dalszy
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2007 13:38

To nie jest ryba z rusztu, ale nasz, bałtycki łosoś, jesienny, ostatni płat z wędzenie wyciągam z zapasów
Obrazek
Obrazek
stara wedzarnia u kolegi nad polskim morzem.

Taką rybkę przygotowujemy kilka dni, solimy, suszymy, wędzimy na zimno nawet 2 dni, ale póżniej jaka pycha....

Łososia prosto od rybaka kupujemy
MCR
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 922
Dołączył(a): 15.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 06.03.2007 20:05

Dzięki Mirko :) opis wygląda apetycznie. Jakbyś miał jeszcze inne z owocami morza (krewetki, kalmary, małże) i rybkami, to będę dozgonnie wdzięczny.
Przydadzą się na lato :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone