Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2013 08:48

Zjadłoby się ze smakiem.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.05.2013 09:35

Świetny pomysł, świetne danie, palce lizać, tu na prawdę zaleciało Chorwacją.
Tak trzymajcie, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 31.05.2013 10:41

Mieliśmy tylko mały dylemat, kiedy dodać do dania ośmiorniczki, żeby nie zrobiły się łykowate i twarde, jednak po namyśle włożyłam je od razu, bo i kurczak i ziemniaczki (młode) robią się szybko, i było to bardzo dobre posunięcie wyszło wszystko rewelacyjnie :D

Pozdrawiamy SiG
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.06.2013 18:17

Dzisiaj szybkie danie, które można z powodzeniem zrobić w apartamencie w Cro.
Klusotto z małżami

Składniki: makaron typu taśma, lub podobny
opakowanie małży mrożonych 0,5kg lub świeżych, przyrządzonych wg wcześniejszego przepisu
słoik pasty pomidorowej z przyprawami
2 cebule, 2 papryki, 3-4 ząbki czosnku
opakowanie zielonych oliwek
olej, sól, przyprawy wg gustu

Obrazek

Cebula, papryka, czosnek kroimy, podsmażamy na oleju na patelni...

Obrazek

Małże obgotowujemy w bulionie, wystarcz taki z kostki.

Obrazek

Oliwki kroimy, dodajemy do pasty do gara, oraz podsmażone produkty plus zioła i oczywiście mule...

Obrazek

Ugotowany równolegle makaron. Teraz dowolna kompozycja. Na makaron lub wszystko mieszamy. Sami decydujcie.

Obrazek

Pozdrawiam, smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.06.2013 19:40

Wspaniałe danie na obiadek w Cro, często podobne robimy i zajadamy się wielkim smakiem :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.06.2013 08:18

Jak ja nie kupię w tym roku peki w Chorwacji to się wścieknę :D
Wracając do szparagów, uwielbiam je i za cholerkę nie umiem zrobić. Albo źle obieram, albo źle gotuję, zawsze mam jakieś gorzkie i łykowate.....zawsze mówiłam, że nie jestem kompatybilna z kuchnią :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2013 08:25

Aldonka napisał(a):Jak ja nie kupię w tym roku peki w Chorwacji to się wścieknę :D
Wracając do szparagów, uwielbiam je i za cholerkę nie umiem zrobić. Albo źle obieram, albo źle gotuję, zawsze mam jakieś gorzkie i łykowate.....zawsze mówiłam, że nie jestem kompatybilna z kuchnią :D :D

Tu nie ma co się wściekać tylko kasę szykować,na taką jak ja :wink:
Obrazek

:oczko_usmiech:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.06.2013 08:32

Kaska już uszykowana. Była już uszykowana w zeszłym roku, ale w Orebicu nie mieli. Pan mógł sprowadzić, ale trwałoby to około 3-4 dni, a my sobie przypomnieliśmy o pece pod koniec pobytu. Po drodze nigdzie nie trafiliśmy niestety. A teraz na Hvar, mam nadzieję że uda się gdzieś kupić. W sumie mój osobisty mąż jedzie od 4 do 22 lipca do Chorwacji (grają tam kilka spektakli w różnych miejscach) to może on trafi :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.06.2013 09:38

JackDaniels;) napisał(a):
Obrazek

:oczko_usmiech:

Ja ma podobną do tej na dole, największa chyba. Sygnowana jakimś producentem z Sv. Nedelji, na opakowani był nawet adres, ale spaliłem je już.
Za 2 lub 3 tyg robię pekę
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.06.2013 17:51

Aldonka napisał(a):Jak ja nie kupię w tym roku peki w Chorwacji to się wścieknę :D

Wracając do szparagów, tu kilka rad.
Po pierwsze - szparagi kupujemy świeże, czyli od producenta, lub z targu, takie stojące w wodzie, czyli zbierane tego dnia lub poprzedniego.
Szparagi z marketu, wielodniowe, zdrewniałe nadają sie tylko do kosza.
Kupując szparagi patrzymy ma jego dolny przekrój, musi być jasny i miękki. Jeśli jest twardy lub przebarwiony, to tylko do śmieci. Naginając szparag, musi być elastyczny. Zwiększając napięcie wyraźnie czuje się twardy, niepodatny dolny odcinek szparaga, który sam pęka i odrywa się w trakcie wyginania.
Po kupieniu szparagi trzymamy do momentu obróbki w wodzie, tak powiedzmy do połowy długości.
Obieramy- mają tak wyglądać_

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.06.2013 18:09

Na zielone mam taki patent, iż odłamuję, na patelni rozgrzewam sklarowane masło z czosnkiem, wrzucam, szybko obsmażam i na talerz.
Bez gotowania.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.06.2013 18:43

Dzięki Grzegorzu za rady. Dam sobie jeszcze szansę ze szparagami :) W sobotę rano idę na ryneczek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2013 22:24

:mrgreen:
Ostatnio edytowano 19.07.2013 11:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 07.06.2013 05:23

Mniam ta zupka :D
Chyba jutro popełnię :D
artas666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artas666 » 07.06.2013 05:52

Dobrze, zę dzis robię zakupy na weekend :) muszę powiekszyć listę :D
mniam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 130
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone