Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 24.05.2013 09:10

a ja z chęcią wróciłbym do pewnej restauracji na Krk, żeby zjeść taki obiadek :P
Obrazek
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 24.05.2013 11:48

Przed Grzesiem to czoła chylić tylko ..A sznycel z kartoffelsallat? Cud-miód..
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.05.2013 15:16

Wiedeń można z powodzeniem zaliczyć w trakcie wyprawy do Cro, przeznaczając na zwiedzanie jakieś 2 dni. Ja proponuję jednak wyprawę osobną, taką na 4-5dni, gdzie zwiedzamy nie tylko sam Wiedeń, ale i ciekawe okolice.
Monumentalny Wiedeń jest oczywiście atrakcją, trzeba zaliczyć pałace cesarskie, szczególnie Schonbrunn...

Obrazek

Ciekawe centrum, wyprawę na trochę już polski Kahlenberg, skąd przepiękny widok na cały Wiedeń, szczególnie gdy wzmacniamy całość miejscowym piwem...

Obrazek

Okoliczne miejscowości, Baden, trochę lirycznej historii Mayerling itp. Wracając do Wiednia oczywiście zaliczamy rejon podmiejskich winnic...

Obrazek

Nie są to duże winnice, teren z resztą mocno urozmaicony, ale posiadające już długą historię. Koniecznie posiłek i wino w jednej z mijanych „heurige" czyli lokalnych winiarni. Prawdziwe wiedeńskie winiarnie zlokalizowane są na obrzeżach Lasku Wiedeńskiego również Grinzing, Mauer, Nussberg, Kahlenberg i Bisamberg. Charakteryzują się nastrojowymi wnętrzami oraz wewnętrznymi dziedzińcami i ogrodami, gdzie często rozbrzmiewa muzyka a wiedeńscy winiarze od wieków serwują wino własnej produkcji i zakąski rodzimej kuchni.

Obrazek

Można zatem skosztować golonki czy „wiener schnitzel". Akurat tego dnia, po trzech kolejnych z codziennie wiedeńskim sznycelkiem, daliśmy sobie już spokój, i popróbowaliśmy tutejszego pieczonego kurczaka z tradycyjnymi sałatkami i winem.

Obrazek

Szczególnie polecam wino, całkiem smaczne i nie tak do końca drogie. Za duży kielich- 250ml chyba po 2E, tak samo czerwone jak i białe...
Są wspomnienia, byliśmy z większą grupą, bez samochodów, ile kieliszków poszło nikt nie pamięta, oprócz kelnera, który oczywiście okazał się Polakiem...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.05.2013 19:20

Typowy obiadek jaki jadamy w Cro, dzisiaj zrobiony w domu, niestety :(

Dwie patelnie, na jednej warzywa, dobrze jak to jest mieszanka chińska (ale niekoniecznie). Przyprawy do smaku.
Na drugiej krewetki, mogą być małe.

Obrazek

Patelnie dwie, dlatego, że krewetki puszczają sporo wody, a ja lubię warzywa smażone, nie gotowane.

Obrazek

Przerzucamy do jednej patelni, spory ogień, jeszcze ew przyprawy i na talerz, koniecznie wino :wink:

Obrazek

Smacznego
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 26.05.2013 11:39

Dziadek Maciek napisał(a):
Przerzucamy do jednej patelni, spory ogień, jeszcze ew przyprawy i na talerz, koniecznie wino :wink:

Obrazek

Smacznego

Wygląda super, ślinka leci :D
Oczywiście, do tego dania koniecznie wino :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.05.2013 19:03

Koniec maja, prawie koniec sezonu szparagowego, a tu nic?!?!

Obrazek

Na zachętę. Najlepsze szparagi podawane z: bułką tartą z masłem, sosem holenderskim lub z beszamelem.
Ja zawsze proponuję najprostsze, czyli tylko buła tarta na chrupiąco z masełkiem...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2013 21:43

Grzegorzu - szparagi to wyśmienite smakołyki, najlepsze i największe, a zarazem najbardziej miękkie i soczyste, jadłem w Wolsburgu, podane z różnymi sosami, popijane piwem pszenicznym - pychota nie do opisania - tylko jak to zrobić w zgodzie z tematem tych postów :?: 8O "Pomysł na obiadek w Chorwacji"
Moja prośba, wiem, bez sensu, ale podawajmy przykłady potraw jakie jesteśmy w stanie stworzyć na obiad w CRO, ew może warto otworzyć nowy temat, na różne pomysły. To co w tej chwili pojawia się w tym temacie, dla mnie tworzy jedynie mętlik w głowie, nie daje mi żadnych pomysłów na obiadek w Cro.
Pozdrawiam serdecznie smakoszy wszelakich :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.05.2013 23:30

Dziadek Maciek napisał(a):Grzegorzu - szparagi to wyśmienite smakołyki, najlepsze

..fakt, są najlepsze i niesamowicie smaczne :mrgreen:

Zajadam się nimi od dobrych kilku dni. Oprócz walorów smakowych na pewno lekkostrawne, ale i również moczopędne, nie wspomnę już, że to pewnego rodzaju afrodyzjak :wink:

Na jutrzejszy obiad ponownie szparagi, właśnie dzisiaj kupiłam ich świeżą dostawę :D

p.s. Maćku, nie mogłam się oprzeć szparagom, ale mam nadzieję, że zostaniesz prekursorem nowego tematu. Masz tyle świetnych i innowacyjnych pomysłów

Pozdrawiam :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2013 23:39

Majeczko - lubię czytać Twoje słowa, są zawsze wyśmienicie wyważone.
Nie wiem czy nadal będę się na tym forum wypowiadał, wdałem się w dyskusję w innym temacie i mogę spodziewać się różnych reakcji modów (szczególnie jednego) :wink:
Lubię gotować, lubię eksperymentować w kuchni, lubię przygotować smakowitą kolację dla żony, lubię zrobić super prosty i szybki obiadek w CRO, ale lubię też wszelkie wypowiedzi w temacie. Jeśli temat jest na temat :wink: obiadek w Cro po podawajmy pomysły na ten temat, jeśli mamy inne pomysły, stwórzmy nowy temat, ja, a może ktoś bardziej "owocny", np Grzegorz
To co teraz się "dzieje" w tym temacie, wg mnie, nie ma nic wspólnego z "pomysłem na obiadek w Cro"
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 30.05.2013 06:12

Grześ jesteś Miodzio na moje serce. Po lekturze innych tematów tym wątku odpoczywam dzięki Wam wszystkim, gotowanie nie wywołuje negatywnych emocji. Odnośnie szparagów to jeszcze nie gotowałem ich, czy koniecznie muszę kupić odpowiedni garnek do ich gotowania?.

Pzd be-ja
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.05.2013 07:37

majeczka napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Grzegorzu - szparagi to wyśmienite smakołyki, najlepsze

..fakt, są najlepsze i niesamowicie smaczne :mrgreen:

Zajadam się nimi od dobrych kilku dni. Oprócz walorów smakowych na pewno lekkostrawne, ale i również moczopędne, nie wspomnę już, że to pewnego rodzaju afrodyzjak :wink:

Na jutrzejszy obiad ponownie szparagi, właśnie dzisiaj kupiłam ich świeżą dostawę :D

p.s. Maćku, nie mogłam się oprzeć szparagom, ale mam nadzieję, że zostaniesz prekursorem nowego tematu. Masz tyle świetnych i innowacyjnych pomysłów

Pozdrawiam :lol:

Chętnie koleżanko Majo zjem przyrządzone przez Ciebie szparagi. Tylko proszę bułki tartej nie żałować. :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.05.2013 09:00

be-ja napisał(a): Odnośnie szparagów to jeszcze nie gotowałem ich, czy koniecznie muszę kupić odpowiedni garnek do ich gotowania?.

Pzd be-ja

Nie musisz.

Bułka tarta u nas, w PL przyjęła się chyba najbardziej jako polewa. W Niemczech nigdy tak podanych nie dostałem, różne mniej lub bardziej smakowite sosy podawali.

Ps cukinia gotowana, w listkach i polana bułką tartą przypomina trochę smakiem szparagi.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.05.2013 10:03

W Istrii, jemy głównie dzikie szparagi, które są wszędzie w naturze. Wokół mojego domu, można znaleźć dzikie szparagi, ile potrzeba na obiad.
Najlepsze dania ze szparagów są:
-zupa ze szparagów
-omlet ze szparagami

Obrazek
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 30.05.2013 19:14

Pomysł na .... dzisiejszy obiadek :D Do wakacji niedaleko to choć trochę klimatu coś a'la z Chorawcji :D :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Palce lizać :mrgreen:

A później od Św. Krzyża przyszło to:Obrazek
Obrazek

i zrobiło się niefajnie :roll: :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2013 19:31

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Pomysł na .... dzisiejszy obiadek :D Do wakacji niedaleko to choć trochę klimatu coś a'la z Chorawcji :D :wink:

Obrazek

ale kolega narobił smaku na dobranoc :mrgreen: i te młode ziemniaczki :mrgreen:
Ostatnio edytowano 31.05.2013 13:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 129
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone