Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2013 08:27

Danie z owoców morza a'la omlet Obrazek

Obrazek
pietruszka,czosnek
Obrazek
oliwa
Obrazek
roztrzepane jajka 3szt
Obrazek
podsmażamy mieszankę,dodajemy jaja
Obrazek
i mamy przepysznego omleta z owocami morza
Obrazek
smacznego Obrazek
kor_nick
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 754
Dołączył(a): 09.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 30.04.2013 22:31

szczerze to nie bardzo to widzę...
Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007
Re: Pomysł na omi biadek w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.05.2013 05:24

Jaki to omlet?bardziej jajecznica frutti di mare :D.Jeśli już trafiłem do właściwego działu to pomóżcie proszę w zrobieniu standardowego sosu do kalmarów w panierce(czosnkowy),drugie pytanie me jest takie-może ktoś wie gdzie można kupić takie małe kalmary do panierki?,ostatnio kupiłem to okazały się jakieś gigantyczne krążki w niczym nie przypominające tych z Tribunji a dzieciak mi głowę suszy bo chce właśnie takich.
Użytkownik usunięty
Re: Pomysł na omi biadek w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2013 08:20

Z napisał(a):Jaki to omlet?bardziej jajecznica frutti di mare :D.Jeśli już trafiłem do właściwego działu to pomóżcie proszę w zrobieniu standardowego sosu do kalmarów w panierce(czosnkowy),drugie pytanie me jest takie-może ktoś wie gdzie można kupić takie małe kalmary do panierki?,ostatnio kupiłem to okazały się jakieś gigantyczne krążki w niczym nie przypominające tych z Tribunji a dzieciak mi głowę suszy bo chce właśnie takich.

Jak zwał tak zwał :lol: kupisz w sklepach "Kuchnie Świata" :mrgreen:
Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007
Re: Pomysł na omi biadek w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.05.2013 08:58

JackDaniels;) napisał(a):
Z napisał(a):Jaki to omlet?bardziej jajecznica frutti di mare :D.Jeśli już trafiłem do właściwego działu to pomóżcie proszę w zrobieniu standardowego sosu do kalmarów w panierce(czosnkowy),drugie pytanie me jest takie-może ktoś wie gdzie można kupić takie małe kalmary do panierki?,ostatnio kupiłem to okazały się jakieś gigantyczne krążki w niczym nie przypominające tych z Tribunji a dzieciak mi głowę suszy bo chce właśnie takich.

Jak zwał tak zwał :lol: kupisz w sklepach "Kuchnie Świata" :mrgreen:

Właśnie w tej firmie kupowałem poprzednie(magazyn mają w Czosnowie),kilku kolegów tam pracuje więc chabaninę mam po cenach dla pracowników,rozmawiałem przed chwilą z jednym z nich i dowiedziałem się że te małe kalmary nazywają się u nich bodajże loligo tylko nie mają panierki(może wiesz jak je przyrządzić?).
Użytkownik usunięty
Re: Pomysł na omi biadek w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2013 10:07

Z napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Z napisał(a):Jaki to omlet?bardziej jajecznica frutti di mare :D.Jeśli już trafiłem do właściwego działu to pomóżcie proszę w zrobieniu standardowego sosu do kalmarów w panierce(czosnkowy),drugie pytanie me jest takie-może ktoś wie gdzie można kupić takie małe kalmary do panierki?,ostatnio kupiłem to okazały się jakieś gigantyczne krążki w niczym nie przypominające tych z Tribunji a dzieciak mi głowę suszy bo chce właśnie takich.

Jak zwał tak zwał :lol: kupisz w sklepach "Kuchnie Świata" :mrgreen:

Właśnie w tej firmie kupowałem poprzednie(magazyn mają w Czosnowie),kilku kolegów tam pracuje więc chabaninę mam po cenach dla pracowników,rozmawiałem przed chwilą z jednym z nich i dowiedziałem się że te małe kalmary nazywają się u nich bodajże loligo tylko nie mają panierki(może wiesz jak je przyrządzić?).


Ja zawsze robię w/g tego przepisu :mrgreen: wychodzą przepyszne :-D

Składniki.
500 g pierścieni kalmarów
2 jaja
100 ml mleka
100 g mąki
1 cytryna
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
0,5 l oleju do smażenia

Marynata.
Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj liść laurowy.
Włóż kalmary do marynaty na 30 min
Panierka
Oddziel żółtka od białek (białka zachowaj).
Wymieszaj żółtka jaj z mąką i 2-3 szczyptami soli. Dodaj do mieszaniny mleko i ponownie zamieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Ubitą pianę delikatnie dodaj do żółtek, mąki i mleka. Bardzo powoli wymieszaj.
Marynowane kalmary odcedź i przełóż do przygotowanej panierki. Wymieszaj tak aby każdy pierścień był dokładnie obtoczony panierką,i na głęboki olej do smażenia,(dobry olej)
pzdr :papa:
Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 01.05.2013 13:14

Dziękuję
Patroniusz
Croentuzjasta
Posty: 352
Dołączył(a): 03.02.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 11.05.2013 17:21

Co tak pusto?Nie wiecie gdzie się podziewa Grzesiu?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.05.2013 09:00

OK, trochę zarobiony.
A dzisiaj prosta i w miarę szybka potrawa- Penne z łososiem i sosem serowym
Co potrzebne, no makaron penne,
Poza tym filet z łososia,
do sosu- szklanka białego wina lub nieco więcej, kawałek tak 20dg sera pleśniowego (tylko żeby nie był słony, bo spieprzy danie), oliwki, pieprz zielony z zalewy -2 łyżeczki
i na koniec koperek, a jeszcze lepiej świeża kolendra.

Obrazek

Gotujemy makaron, tak, żeby nie rozgotować, ale trochę al dente.
Filety z łososia smażymy po zdjęciu skóry na oleju...

Obrazek

łososia rozdrabniamy, łączymy z ugotowanym makaronem...

Obrazek

I teraz wszystko łączymy z sosem. SOS- rozdrobniony ser mieszamy z winem, pieprzem zielonym i oliwkami. Można na tym etapie dodać trochę śmietany, takiej do zup, ale nie koniecznie. Gdy się wszystko mocno podgrzeje, doprowadzamy do zagotowania, ale tylko chwilę, wylewamy na przygotowany makaron z łososiem. Też ewentualnie nieco potartego parmezanu lub substytutu, ale najpierw radzę sbróbować, bo już w sosie był ser...
Na koniec oczywiście koperek lub kolendra, bez tego łosoś jest niczym. No niczym nie łosoś.

Obrazek

Smacznego. Danie proste do wykonania w każdej, a może na każdej szerokości geograficznej. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
konrad66
Autostopowicz
Posty: 1
Dołączył(a): 12.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad66 » 12.05.2013 19:20

Witam Grzesiu , przyznam się ,że jestem nowicjuszem na CRO.pl oraz nowicjuszem jeśli chodzi o Chorwację.
Jadę tam pierwszy raz w tym roku.
Przeczesywałem internet w poszukiwaniu przepisów na jadło z tamtych rejonów i wciągnęła mnie lektura p.t. POMYSŁ NA OBIADEK W CHORWACJI .
Powiem , że jestem oczarowany sposobem w jaki przedstawiasz dania i opowiadaniami wokół nich.
Osobiście śledzę ten temat od ok 2 tygodni .
Muszę się przyznać ,że ugotowałem parę tych pyszności ale zupa gulaszowa przedstawiona przez Ciebie w roku haha 2006 zrobiła ABSOLUTNĄ FURORĘ. Jest przepyszna ,polecam wszystkim.
Z gorącymi pozdrowieniami Konrad.
ewaz80
Turysta
Posty: 13
Dołączył(a): 07.04.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewaz80 » 13.05.2013 18:19

witam:)
czytałam w necie trochę przepisów na krewetki i teraz to forum i już sama nie wiem...czy kupując krewetki w Chorwacji przed usmażeniem/uduszeniem trzeba je obrać i wyjąc tą czarną niteczkę/przewód pokarmowy?? która jest wzdłuż kręgosłupa??
przepraszam jeśli głupie pytanie :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.05.2013 08:26

Odpowiadam w sprawie krewetek. Usuwamy jelito, bo jest to zredukowany przewód pokarmowy, tylko z dużych krewetek. Tu rzucę swoja wcześniejszą fotkę- i ma to znaczenie tylko np w krewetkach typu Jumbo czy dużych tygrysich. Te średnie, nawet krewetki królewskie nie wymagają większych zabiegów przed przystąpieniem do obróbki cieplnej. Zdejmowanie pancerza i odnóży, to już inna bajka.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
ewaz80
Turysta
Posty: 13
Dołączył(a): 07.04.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewaz80 » 15.05.2013 09:04

Grzegorz, dziękuje :D jesteś niezawodny! uwielbiam krewetki, podzielę się "smakiem" po powrocie, wyjazd już 24.05 i mam zamiar gotować, dusić krewetki pod każdą postacią :mrgreen:
wojtas106a
Turysta
Posty: 11
Dołączył(a): 02.02.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas106a » 20.05.2013 19:54

Gdzie to zdjęcie zrobione jeslimożna wiedziec?
luk006
Mistrz Świata FIFA
Avatar użytkownika
Posty: 1554
Dołączył(a): 19.12.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 20.05.2013 21:34

Cześć.
Mam pytanie odnośnie dagnji zwanych też popularnie muszelkami :D . Muszę się oblizać, gdyż na samą myśl dostaję ślinotoku :wink: . Damianołódź napisałeś, że kupiłeś muszle w intermarche. Czy to była jakaś czasowa oferta, czy też jest to może stała propozycja tego hipermarketu?
Ostatnio w sieci Auchan był tzw. festiwal ryby i można było nabyć świeże, francuskie dagnje w hermetycznym opakowaniu w cenie 19,99 zł za opakowanie zawierające 1,4kg tego specjału. Jedyną wadą było to, że muszle były bardzo małe, stąd też doczyszczenie ich było nieco pracochłonne. Natomiast dzisiaj zauważyłem w Tesco irlandzkie muszle w formie mrożonej. Na pierwszy rzut oka "skorupy" były dużo większe (około 5-7 cm) oraz cena zasadniczo różniła się, gdyż wynosiła 19,90 zł. za opakowanie 450g. Pierwszy raz widziałem chyba całe, mrożone muszle. Czy ktoś ich próbował?
I na koniec jeszcze jedno pytanie. W przypadku świeżych muszli - takich jak z Auchan - oczywiście wyrzuciłem wszystkie, które były popękane, natomiast czy w przyszłości również powinienem pozbywać się tych, które były lekko otwarte jeszcze przed gotowaniem?
Pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 127
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone