Proponuję powrót do dań lżejszych, bardziej wysublimowanych i bliższych klimatowi znad ciepłego morza.
Dzisiaj krewetki z warzywami w sosie curry z woka. Może to wymiar taki trochę azjatycki, ale pamiętajmy, że współczesna kuchnia jest wymieszana i szuka nowych rozwiązań, wszędzie gdzie uda się je zastosować. A kwestia rodzaju przypraw, dostępności produktów nie stanowi dzisiaj ograniczenia.
Niewątpliwie podstawą dania będzie przygotowanie odpowiedniego sosu na bazie curry. Można trochę skorzystać z półproduktów, tu przygotowany już sos curry w słoju, ale będzie tylko bazą dla uzyskania końcowego produktu.
Składniki:
Sos curry jako baza, obowiązkowo świeży imbir, papryczki chili, limonka, dobra, oryginalna przyprawa curry i kumin azjatycki. Można dodać również inne przyprawy, każdy się może tutaj sprawdzić. Przygotowany sos odstawiamy.
Kolejne produkty:
-Makaron typu azjatyckiego do przyrządzenia w woku
-cebula, 2 rodzaje papryki, cukinia
-suszone pomidory z zalewy oliwnej
-imbir, sos sojowy
-opakowanie dobrych mrożonych krewetek.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty, odsączamy. Wrzucamy na woka lub głęboką patelnię, z małą ilością oleju, dodajemy nieco sosu sojowego.
Wcześniej podsmażamy kolejno pokrojone w słupki paprykę, dalej cebule i cukinię. Dodajemy drobno pokrojony kawałek imbiru i wrzucamy to na makaron w woku.
Zalewamy to wszystko przygotowanym sosem curry...
I teraz do całości dodajemy podsmażone w sposób o którym już wcześniej pisaliśmy - krewetki.
Wymieszać i jak najszybciej, póki jeszcze gorące, podać na środek stołu...
Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz.