Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2013 18:22

Jak tarta,to niech będzie tarta :D
pt. resztki po świętach normalnie lądują w kompostowniku,w moim przypadku wylądowało w tarcie :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam :wink:
coobah
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 432
Dołączył(a): 03.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.04.2013 20:22

@JackDaniels;), masz coś na otarcie śliny??
Wygląda pysznie!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2013 20:36

coobah napisał(a):@JackDaniels;), masz coś na otarcie śliny??
Wygląda pysznie!

i tak samo smakuje :P
coobah
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 432
Dołączył(a): 03.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.04.2013 20:54

JackDaniels;) napisał(a):
coobah napisał(a):@JackDaniels;), masz coś na otarcie śliny??
Wygląda pysznie!

i tak samo smakuje :P



nie wierzę.. przyślij próbkę :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2013 13:04

Przepis na dietetyczną wołowinkę a'la JackDaniels;) Obrazek
Obrazek
kroimy
Obrazek
smażymy
Obrazek
zalewamy butelką wytrawnego wina i dusimy
Obrazek
dodajemy podsmażone pieczarki,marchew i czosnek dusimy do miękkości mięsa
Obrazek
Obrazek
Bon appétit Obrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.04.2013 13:20

Skrzydełki w miodzie

1,5 kg skrzydełek lub podudzi z kurczaka (może być również wieprzowina np. żeberka)
5 - 6 łyżek miodu
5 - 6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
2 łyżeczki chilli w proszku lub 2 małe suszone chilli
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżka oleju
kostka rosołowa lub rosół z kury (bez warzyw)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego

Obrazek

Skrzydełki podzielić na 3 części, z końcówek ugotować bulion z dodatkiem kostki rosołowej
lub wyrzucić końcówki i użyć gotowego rosołu.
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (po 2 kostki)
a podudzi wcale nie dzielić - wywar przygotować z kostki rosołowej :oczko_usmiech:

Pozostałe części skrzydełek ułożyć w woku, zalać wrzącym wywarem
a następnie gotować pod przykryciem ok. pół godziny.
To samo tyczy się podudzi, natomiast żeberka gotować ok godziny, może ciut dłużej :mrgreen:.
Po tym czasie dodać składniki glazury: posiekany lub starty na drobnej tarce czosnek,
miód, pokrojony w plasterki imbir, sos sojowy, olej, ocet i papryki.

Całość dusić na małym ogniu dość często mieszając, aż mięso zmięknie
a płyn odparuje sprawiając, że miód oblepi mięso tworząc smakowitą glazurę.

Podawać z ryżem i np. smażoną pekinką...

Obrazek
Obrazek

Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.04.2013 12:33

Litości nie macie :)

Nie dość, że smacznie brzmi to jeszcze jak wygląda, jak podane - cud, miód, malina.

Wybaczcie, ale tulipanki i biedronki są w moim rankingu na miejscu pierwszym :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.04.2013 18:55

Proponuję powrót do dań lżejszych, bardziej wysublimowanych i bliższych klimatowi znad ciepłego morza.
Dzisiaj krewetki z warzywami w sosie curry z woka. Może to wymiar taki trochę azjatycki, ale pamiętajmy, że współczesna kuchnia jest wymieszana i szuka nowych rozwiązań, wszędzie gdzie uda się je zastosować. A kwestia rodzaju przypraw, dostępności produktów nie stanowi dzisiaj ograniczenia.

Niewątpliwie podstawą dania będzie przygotowanie odpowiedniego sosu na bazie curry. Można trochę skorzystać z półproduktów, tu przygotowany już sos curry w słoju, ale będzie tylko bazą dla uzyskania końcowego produktu.
Składniki:

Obrazek

Sos curry jako baza, obowiązkowo świeży imbir, papryczki chili, limonka, dobra, oryginalna przyprawa curry i kumin azjatycki. Można dodać również inne przyprawy, każdy się może tutaj sprawdzić. Przygotowany sos odstawiamy.

Kolejne produkty:

-Makaron typu azjatyckiego do przyrządzenia w woku
-cebula, 2 rodzaje papryki, cukinia
-suszone pomidory z zalewy oliwnej
-imbir, sos sojowy
-opakowanie dobrych mrożonych krewetek.

Obrazek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty, odsączamy. Wrzucamy na woka lub głęboką patelnię, z małą ilością oleju, dodajemy nieco sosu sojowego.

Obrazek

Wcześniej podsmażamy kolejno pokrojone w słupki paprykę, dalej cebule i cukinię. Dodajemy drobno pokrojony kawałek imbiru i wrzucamy to na makaron w woku.

Obrazek

Zalewamy to wszystko przygotowanym sosem curry...

Obrazek

I teraz do całości dodajemy podsmażone w sposób o którym już wcześniej pisaliśmy - krewetki.
Wymieszać i jak najszybciej, póki jeszcze gorące, podać na środek stołu...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 19.04.2013 19:02

Miałem nie jeść po 19-tej.
Ale się poddaję..

Po jaką cholerę tu zaglądałem... :roll:

Idę do lodówy :evil:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.04.2013 19:11

Właśnie skonsumowałem ogórek kiszony i szklankę ginu z tonikiem.
Grzesiu zaiste przesada.... :roll:



:twisted:
damianołódź
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 155
Dołączył(a): 05.02.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 21.04.2013 09:11

A mnie naszła ochota na świeżą rybkę... Padło na płocie...
Powiem wam że rewelka, jeszcze pachniały jeziorem
Obrazek
Ostatnio degustowałem własnoręcznie zrobione mule, kupione w Intermarche - do zaakceptowania z duuuuużą ilością czosnku, masełka i wina
Obrazek
Już za 5 dni pierwszy tegoroczny wypad do Chorwacji i rybne obżarstwo pod każdą możliwa postacią
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 21.04.2013 09:27

Zazdraszczam koledze. :oczko_usmiech:

Tego co za 5 dni...
Tego zamierzanego obżarstwa..


I tych płoci pachnących jeziorem ...
Jeżeli własnoręcznie pozyskanych z tegoż jeziora...zazdraszczam w dwójnasób :mrgreen: :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.04.2013 09:46

A ja zazdraszczam w trójnasób.
who
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 419
Dołączył(a): 23.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 27.04.2013 21:59

Proste, robotnicze jadło...
Załączniki:
sausag1.jpg
octop3.jpg
octop2.jpg
musul1.jpg
meat1.jpg
krew2.jpg
krew1.jpg
kalmar1.jpg
kalm2.jpg
fish4.jpg
fish1.jpg
figa1.jpg
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 06:17

Tak proste robotnicze jadło pracownika fizycznego w Polsce. Jeszcze narzekają, że im żle, podwyżek nie ma, a ceny rosną w górę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 126
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone