Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aicha80
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 21
Dołączył(a): 13.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) aicha80 » 25.03.2013 12:53

wciąż mnie to forum zaskakuje... :) pozdrawiam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2013 13:28

WojtekW napisał(a):Jeśli chodzi o skórkę od chleba, to nadaje się najlepiej z tego domowego, bo sklepowy raczej nie jest na zakwasie, a chodzi o "bakterie" z zakwasu. Mogę dodać, że robię podobnie, może poza dodatkiem liścia laurowego itp... Mój skład to : mąka żytnia razowa z młyna, czosnek krajowy, ciepła woda, skórka od chleba. Jak się ukisi, to przelewam przez sitko do słoika/butelki i odstawiam do lodówki. W ten sposób można przechowywać zakwas.

byle jakiego chleba nie daję :lol: jest u mnie w mieście taka mała piekarnia gdzie kupisz cheb na prawdziwym zakwasie :oczko_usmiech:
WojtekW
Globtroter
Posty: 57
Dołączył(a): 28.12.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 25.03.2013 14:02

Polecam jednak samemu piec chlebek. Samo zdrowie i jaka satysfakcja :lol: Zakupy w piekarni ograniczyłem do minimum...
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2013 14:04

WojtekW napisał(a):Polecam jednak samemu piec chlebek. Samo zdrowie i jaka satysfakcja :lol: Zakupy w piekarni ograniczyłem do minimum...

Jaki, w czym, jak?
WojtekW
Globtroter
Posty: 57
Dołączył(a): 28.12.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 25.03.2013 14:24

Ja piekę żytni na zakwasie w piekarniku,ale polecam w piecu, jeśli ktoś ma dostęp. W skrócie: gotowy zakwas, przechowywany w lodówce, mieszam z 350 g mąki żytniej razowej, odstawiam na 8h w ciepłe miejsce i ponownie dodaję 350 g mąki. Gdy zakwas zacznie pracować (powiększy objętość, pojawią się bańki) po kolejnych 8 h, mieszam z 1,5 kg mąki żytniej zwykłej, dodaję łyżkę cukru i soli i wyrabiam przez ok. 10 minut ciasto. Kolejno, zostawiam na 20 minut aby "odpoczęło" i ponownie wyrabiam, już tylko przez chwilę i formuję 3 chlebki (przepis na 3 średnie keksówki). W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 50 'C i wyłączam, wkładam chleby (na papierze do pieczenia w keksówkach) i zostawiam na kilka godzin do wyrośnięcia. Czas wyrastania jest zależny od "przebiegu" zakwasu - im starszy tym szybciej i mocniej pracuje. Następnie wyciągam wyrośnięte bochenki i nagrzewam piekarnik na maxa (opcja góra-dół, bez termoobiegu). Chleby piekę na najniższej kratce, a piekarnik zwilżam wodą. Czas pieczenia to 1 godzina. 15 minut 220 'C, 15 minut 200 'C i 30 minut 180 'C. Chleb jest gotowy, gdy stukając w spód, słyszymy takie puste "puknięcie" :lol:
Sorki za niezgrabny opis... Jak ktoś ma więcej pytań, zapraszam.
Taki chlebek niesamowicie smakuje z wieloma daniami podanymi w tym wątku :wink:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2013 14:29

Dzięki.

Wychodzi mam rozumieć czarny-razowy, tak?
WojtekW
Globtroter
Posty: 57
Dołączył(a): 28.12.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 25.03.2013 14:39

Żeby wyszedł czysto razowy, to trzeba chyba użyć wyłącznie mąki razowej żytniej, a ja mieszam. Wychodzi mi ciemny, ale nie czarny. Obawiam się, ze czarny sklepowy to zasługa dodatku karmelu...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.03.2013 17:49

Macie zupełną rację, do Wielkanocy już blisko, czas zacząć przygotowania. A potem już tylko przy stole...

Obrazek

I o barankach wielkanocnych pamiętajcie, też im się coś należy...

Obrazek

Pozdrawiam świątecznie, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.03.2013 20:21

Smacznego jajka drogie kolezanki i koledzy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2013 15:46

darek1 napisał(a):Smacznego jajka drogie kolezanki i koledzy.

Obrazek
Obrazek
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3698
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.03.2013 20:16

Obrazek

W Puli zrobiony omlet od:
2000 - jaj
30 kg - szparagów
4 kg - czosnku

:?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.03.2013 20:29

A skąd teraz szparagi?
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3698
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 30.03.2013 20:42

Obrazek

Teraz jest sezon dzikich szparagów.
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 05.04.2013 16:16

piamir napisał(a):
mutiaq napisał(a):Jak nam się chce krewetek, to robimy na szybko, i bardzo prosto.
Mrożone przelać wrzątkiem i wrzucić na patelnie razem z masłem, przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Tylko nie można trzymać długo na ogniu, bo będzie guma.
Normalnie mniam.

:mrgreen: :coool:

Witam. Mam pytanie. Czy je rozmrażasz i przelewasz wrzątkiem, czy mocno zmrożone poddajesz działaniu wrzątku? Pozdrawiam. :papa:



Grzegorz Ćwik napisał(a):Krewetki rozmrażają się bardzo szybko. Wtedy najlepiej je przepłukać, przelać na sicie metalowym wrzątkiem. Potem delikatnie skropić sokiem z cytryny, kilka kropli mocnego alkoholu, trochę posolić. I już.(...)

My nie dajemy alkoholu i nie solimy :)
Reszta się zgadza :)
Pozdrówki! K.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.04.2013 17:40

Dzisiaj tarta, tak na przedwiośnie, trochę zieleniny. Tarta porowa.
3 pory - część jadalną tniemy w plasterki. Dodałem nieco młodej dymki ze szczypiorem. Na patelnię, podsmażyć na niewielkiej ilości masło/olej, posolić.

Obrazek

Duże opakowanie śmietany, 3 jaja, gałka muszkatołowa, pieprz, około 20 dkg sera żółtego startego -podwędzany. Mieszamy.

Obrazek

Łączymy z porem i dymką. Wykładamy na podpieczony już spód do tarty. Ciasto typowe- mąka krupczatka, masło.

Obrazek

Pieczemy jakieś 25 minut, do złotego koloru...

Obrazek

I już można podawać. Smacznego...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 125
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone