WojtekW napisał(a):Jeśli chodzi o skórkę od chleba, to nadaje się najlepiej z tego domowego, bo sklepowy raczej nie jest na zakwasie, a chodzi o "bakterie" z zakwasu. Mogę dodać, że robię podobnie, może poza dodatkiem liścia laurowego itp... Mój skład to : mąka żytnia razowa z młyna, czosnek krajowy, ciepła woda, skórka od chleba. Jak się ukisi, to przelewam przez sitko do słoika/butelki i odstawiam do lodówki. W ten sposób można przechowywać zakwas.
piamir napisał(a):mutiaq napisał(a):Jak nam się chce krewetek, to robimy na szybko, i bardzo prosto.
Mrożone przelać wrzątkiem i wrzucić na patelnie razem z masłem, przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Tylko nie można trzymać długo na ogniu, bo będzie guma.
Normalnie mniam.
Witam. Mam pytanie. Czy je rozmrażasz i przelewasz wrzątkiem, czy mocno zmrożone poddajesz działaniu wrzątku? Pozdrawiam.
Grzegorz Ćwik napisał(a):Krewetki rozmrażają się bardzo szybko. Wtedy najlepiej je przepłukać, przelać na sicie metalowym wrzątkiem. Potem delikatnie skropić sokiem z cytryny, kilka kropli mocnego alkoholu, trochę posolić. I już.(...)
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne