Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Olisia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 134
Dołączył(a): 18.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 12.03.2013 09:53

O rety... na głodnego lepiej tu nie zaglądać :)
Ale wszystko wygląda smakowicie :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.03.2013 18:21

krispinus napisał(a):Grzegorzu.
Krewetki dosyć często się tutaj pojawiają.
Twój ostatni przepis bardzo mi leży.. tzn. lubimy wszystkie składniki i sama kompozycja jest super.

Jaki przepis na krewetki jest dla Ciebie numerem jeden?

Chętnie przeczytam opinie innych smakoszy krewetek.



Jaki przepis na krewetki najlepszy? Trudne pytanie. Mam wielką nadzieję, że ten najlepszy przepis jest jeszcze przede mną. Zawsze coś nowego wymyślam, raczej nie kieruje sie przepisami tylko po pierwsze - pomysłem, po drugie tym, co znajdę w sklepie. I Czak ma być...

Natomiast najlepsze są krewetki prosto z patelni, najprostsze. Muszą być spore, co najmniej tygrysie lub królewskie. Po oczyszczeniu, umyciu, przelaniu wrzątkiem. Na patelni, trochę białego wina, masła, czosnek, jakieś zielsko, dobrze pasuje natka pietruszki, pieprz, solimy w ostatniej chwili. Na patelni jakieś 4-5 minut, nie więcej, odwracamy, częściowo zredukować płyn. Podajemy gorące, z kawałkiem buły, bagietki, tak żeby wymaczać nią sos...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.03.2013 19:50

krispinus napisał(a):

Jaki przepis na krewetki jest numerem jeden?



Przepisów jest wiele, my bardzo często robimy na różne sposoby krewetki, ale najważniejsze jest ... serce włożone w przygotowanie potrawy.
Dokładnie wiem co mówię, podawaliśmy wiele razy nasze przepisy i czasami spotykaliśmy się z pretensjami, że ...
"robiłam dokładnie jak Ty, a smakowało zdecydowanie słabiej" -- pytam, a serce w przygotowanie krewetek włożyłaś :?: - "no nie, robiłam wg przepisu"

Najlepsze są niewielkie krewetki smażone na masełku z dodatkiem natki, czosnku i oliwy. Można też wspomniane dodatki przygotować w miseczce i dodać po usmażeniu krewetek.
Wszystkie inne to wariacje na temat :wink:
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 13.03.2013 20:21

Dzięki.
Czyli tak jak się spodziewałem.
Wasze rady łączy prostota, jeśli chodzi o przygotowanie, ale już diametralnie różną proponujecie wielkość :(

Ok. Problemu nie ma.
Spróbuję małych i dużych, z czosnkiem i natką, włożę w przygotowanie serce... :D
Niezależnie , ostatni przepis Grzegorza( ten z makaronem) będzie u mnie na pewno wdrażany :)

Powiedzcie.
Czy zwracać uwagę na pochodzenie, firmę.
Ryby np. w zależności od firmy często bardzo różnią się jakością.
rafgrzeg
Croentuzjasta
Posty: 282
Dołączył(a): 20.06.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 14.03.2013 14:18

krispinus napisał(a):Dzięki.
Czyli tak jak się spodziewałem.
Wasze rady łączy prostota, jeśli chodzi o przygotowanie, ale już diametralnie różną proponujecie wielkość :(

Ok. Problemu nie ma.
Spróbuję małych i dużych, z czosnkiem i natką, włożę w przygotowanie serce... :D
Niezależnie , ostatni przepis Grzegorza( ten z makaronem) będzie u mnie na pewno wdrażany :)

Powiedzcie.
Czy zwracać uwagę na pochodzenie, firmę.
Ryby np. w zależności od firmy często bardzo różnią się jakością.


chyba w tym przypadku doskonale pasuje, że rozmiar nie ma znaczenia ale jakość już tak... :mrgreen:
gusia-s
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5861
Dołączył(a): 15.01.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.03.2013 14:30

Dziadek Maciek napisał(a):... a serce w przygotowanie krewetek włożyłaś :?: - "no nie, robiłam wg przepisu"


Trzeba dodać kolejny składnik w przepisie i bedzie jasne dla wszystkich :lol:
1 całe serce :devil:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 14.03.2013 19:43

Jak nam się chce krewetek, to robimy na szybko, i bardzo prosto.
Mrożone przelać wrzątkiem i wrzucić na patelnie razem z masłem, przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Tylko nie można trzymać długo na ogniu, bo będzie guma.
Normalnie mniam.

:mrgreen: :coool:

edit:
a teraz na kolację wsunęłam jajco sadzone i młode ziemniaki(!) ze szczypiorkiem, :lol:
piamir
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 809
Dołączył(a): 19.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 14.03.2013 19:59

mutiaq napisał(a):Jak nam się chce krewetek, to robimy na szybko, i bardzo prosto.
Mrożone przelać wrzątkiem i wrzucić na patelnie razem z masłem, przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Tylko nie można trzymać długo na ogniu, bo będzie guma.
Normalnie mniam.

:mrgreen: :coool:

Witam. Mam pytanie. Czy je rozmrażasz i przelewasz wrzątkiem, czy mocno zmrożone poddajesz działaniu wrzątku? Pozdrawiam. :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.03.2013 17:58

Krewetki rozmrażają się bardzo szybko. Wtedy najlepiej je przepłukać, przelać na sicie metalowym wrzątkiem. Potem delikatnie skropić sokiem z cytryny, kilka kropli mocnego alkoholu, trochę posolić. I już.

A potem- przykład prostego dania, nawet na Wielkanoc, a już się zbliża, składniki:

Obrazek

-krewetki szybko i krótko (3 minuty) na patelni,
-szpinak podgrzany
-ser pleśniowy typu Gorgonzola lub podobny
-łosoś wędzony
-ciasto francuskie

I robimy takie kompozycje-

Obrazek

I zapiekamy w piekarniku, uprzednio smarując wierzch rozmieszanym jajkiem. W piekarniku na kolor złoty-

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 23.03.2013 18:28

Grzegorzu jestem pod wrażeniem.
Nie tylko w temacie krewetek.
Jakbyś chciał poprowadzić restaurację w Ustroniu, to daj znać.
milosz150
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 23
Dołączył(a): 21.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz150 » 24.03.2013 10:25

Świetnie wyglądają te zapiekanki,
-pozwolisz, że zmałpuję i zaskoczę rodzinkę :-D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2013 12:18

Dziś mam dla was propozycje na Żeberka w sosie BBQ Obrazek

2 kg żeberek
Obrazek
do marynaty mięsa
Obrazek
nacieramy (cząber,tymianek,czosnek,sól i pieprz) i do lodówki najlepiej na 24h
Obrazek
potrzebne składniki na sos BBQ
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 kieliszki Jack Daniel's (100g)
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki czerwonego winnego octu
1 łyżka musztardy
1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki czombru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco)
sól do smaku
Obrazek
i najważniejsza portawa naszego sosu Obrazek
Obrazek
Cebulę i czosnek drobno miksujemy blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, wrzucamy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko razem dusimy około 3 minuty. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki prócz Jacka, cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's.
Obrazek
w między czasie żeberka wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut
Obrazek
Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie ,piec około 2
Obrazek
Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.
Obrazek
Obrazek
i gotowe palce lizać
Obrazek
smacznego Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2013 12:36

a że Wielkanoc zbliża się wielkimi saniami,właśnie przygotowałem sobie zakwas na żurek :D
6 łyżek żytniej mąki
3 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 ziarna jałowca
kawałek skórki lub mała piętka żytniego chleba
1 litr przegotowanej, ciepłej wody i na Obrazek dni w ciepłe miejsce
Obrazek
Obrazek
Obrazek
żur będzie gotowy w sobotę :papa:
WojtekW
Globtroter
Posty: 57
Dołączył(a): 28.12.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekW » 25.03.2013 12:44

Jeśli chodzi o skórkę od chleba, to nadaje się najlepiej z tego domowego, bo sklepowy raczej nie jest na zakwasie, a chodzi o "bakterie" z zakwasu. Mogę dodać, że robię podobnie, może poza dodatkiem liścia laurowego itp... Mój skład to : mąka żytnia razowa z młyna, czosnek krajowy, ciepła woda, skórka od chleba. Jak się ukisi, to przelewam przez sitko do słoika/butelki i odstawiam do lodówki. W ten sposób można przechowywać zakwas.
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.03.2013 12:45

JackDaniels napisał(a): ......


Dokładnie taki sam wczoraj nastawiłem :)
Jeśli zakwas na żurek, to tylko własnej roboty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone