Pozdrawiam, trochę sią nie odzywałem. Pora coś smacznego wrzucić...
Dzisiaj dobre Spaghetti, ale co to jest dobre spaghetti. Po pierwsze to musi być dobra pasta czyli makaron. Taka zwykła, tania w połączeniu z czymś smacznym może całkiem zawalić planowany efekt. Szukajmy dobrego makaronu, to nie są duże koszty, dodatek średnio 3 złociszy pozwoli nacieszyć się daniem...
Z czego robimy dzisiaj, z tego co mamy, podstawą dobry makaron, przyjechał z Italii...
Ponadto- opakowanie dużych mrożonych krewetek tygrysich, papryka czerwona, a nawet do 2 sztuk, może być trochę dymki. I najważniejszy sos- szklanka białego wina, może być wytrawne, wtedy łyżeczka cukru, opakowanie śmietany, takie do zupy, 3 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy, koperek...
Paprykę, dymkę w słupki, podsmażamy na oliwie, odkładamy. Krewetki rozmrożone uprzednio trochę płuczemy, przelewamy wrzątkiem, solimy , cytryna. Takie krewetki stracą swój niezbyt przyjemny zapaszek po rozmrożeniu. Podsmażamy na patelni, nieco masła, czosnek, odrobinę wina. Całość około 4-5 minut. Odkładamy.
Sos- łączymy wino, śmietanę, zielony pieprz z zalewy włącznie z odrobiną zalewy. Podgrzewamy do połączenia kilka minut, dodajemy koperek... Potem paprykę z dymką...
Makaron ugotowany wrzucamy na patelnię, zalewamy sosem, a jeszcze w tym momencie dodajemy potarty ser żółty, parmezan? Ostatnio dodaje żółty podwędzany ser cesarski, taki z Lidla, genialny do takich potraw!!!
łączymy to z krewetkami, a już na talerzu jeszcze trochę sera i koperek...
Danie uniwersalne, w każdym momencie i w każdej szerokości geograficznej, smacznego.
Pozdrawiam, Grzegorz.