Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2013 19:15

Mogę się zrewanżować przepisem na kurczaka na piwie.
Tak, tak.

Produkty:
Puszka z piwem-może być opróżnione w połowie.
Kurczak.
Przyprawy wg uznania.

Przyprawiamy kurczaka, po opłukaniu, wg uznania, odkładamy do lodówki lub na balkon zimą na dzień dwa lub kiedy się przypomni, że odłożony.
Jak się przypomni lub poczujemy ssanie obiadowe, to nagrzewamy piekarnik, pieczemy tyle godzin, ile ma kurczak kg rzeczony.
Dla będących pod wpływem to dla usprawnienia zapodam, iż 1kg to +/- 1h (godzina).

Wewkładamy kurczaka częścią tylną otworową na stojącą puszkę, w części opróżnioną, najlepiej więcej, bo szkoda piwa.
Pieczemy, sprawdzamy, pilnujemy, pijemy resztę piwa z 24 paku.
Po upieczeniu jemy, pozdrawiamy współbiesiadników, bekamy i....
idziemy spać.

Smacznego!

:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2013 19:19

Grzegorz Ćwik napisał(a):Jedno pytanie, czy są dalej entuzjaści owoców morza, tu mam na myśli danie główne z imprezy sylwestrowej ???
Czy mam odpuścić? Nie wszyscy to lubią!!!

Taka prawda, Schabowego nie było.

W takim razie jakieś może inne pomysły ???

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D


Grzegorzu jestem na tak :mrgreen: mógłbym owoce morza wcinać dzień w dzień,tylko mam problem z moją żonką bo jej śmierdzi niedobrze się robi i ma odruch wymiotny jak zaczynam przygotowywać owoce morza :oczko_usmiech:
pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.01.2013 19:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2013 19:46

FUX napisał(a):Mogę się zrewanżować przepisem na kurczaka na piwie.
Tak, tak.

Produkty:
Puszka z piwem-może być opróżnione w połowie.
Kurczak.
Przyprawy wg uznania.

Przyprawiamy kurczaka, po opłukaniu, wg uznania, odkładamy do lodówki lub na balkon zimą na dzień dwa lub kiedy się przypomni, że odłożony.
Jak się przypomni lub poczujemy ssanie obiadowe, to nagrzewamy piekarnik, pieczemy tyle godzin, ile ma kurczak kg rzeczony.
Dla będących pod wpływem to dla usprawnienia zapodam, iż 1kg to +/- 1h (godzina).

Wewkładamy kurczaka częścią tylną otworową na stojącą puszkę, w części opróżnioną, najlepiej więcej, bo szkoda piwa.
Pieczemy, sprawdzamy, pilnujemy, pijemy resztę piwa z 24 paku.
Po upieczeniu jemy, pozdrawiamy współbiesiadników, bekamy i....
idziemy spać.

Smacznego!

:mrgreen:



Masz na myśli coś takiego :P

Czosnek,cytryna,przyprawa do masła,rozmaryn,płatki chili butelka wypełniona do połowy wodą i ONA do nadziania 8)
Obrazek
Obrazek
po make up :mrgreen:
Obrazek
na godzinkę do solarium
Obrazek
po godzince spieczona mulatka :oczko_usmiech:
Obrazek
smacznego 8)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2013 19:51

Modyfikacje są różne... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2013 20:08

A to było (chyba)ostatnie moje takie danie,dostałem ultimatum albo śmierdzące to coś albo ja... :cry: ach te żony
Obrazek
Obrazek
Obrazek
skropione resztką oliwy z Primosteńskich oliwek :|
Obrazek
Obrazek
:papa:
Emeren
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 120
Dołączył(a): 23.09.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 24.01.2013 21:12

Pytanie o jedzenie w Chorwacji....zona mnie straszy ze w tamtejszych restauracjach serwuja raczej same owoce morza. Mimo ze zawodowo jestem zwiazany z morzem nie cierpie wszystkiego co wyciagniete z morza i podane na talerzu :). Czy jest szansa na jakiegos klasycznego schaba albo cos innego od czego nie ciagnie mulem ?? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2013 21:18

Emeren napisał(a):Pytanie o jedzenie w Chorwacji....zona mnie straszy ze w tamtejszych restauracjach serwuja raczej same owoce morza. Mimo ze zawodowo jestem zwiazany z morzem nie cierpie wszystkiego co wyciagniete z morza i podane na talerzu :). Czy jest szansa na jakiegos klasycznego schaba albo cos innego od czego nie ciagnie mulem ?? :wink:

Swinskje kotlety też mają :oczko_usmiech:
Obrazek :papa:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2013 21:24

Nie ma żadnego problemu ze zjedzeniem dań innych, niż powiązanych z morzem
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 659
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 27.01.2013 11:21

A wystarczy zarówno owoce morza jak i ryby zalać na jakiś czas mlekiem, aby zlikwidować ich specyficzny "aromat". ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 11:24

JackDaniels;) napisał(a):A to było (chyba)ostatnie moje takie danie,dostałem ultimatum albo śmierdzące to coś albo ja... :cry:

:lool:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.01.2013 11:47

Basik_63 napisał(a):A wystarczy zarówno owoce morza jak i ryby zalać na jakiś czas mlekiem, aby zlikwidować ich specyficzny "aromat". ;)



W moim przypadki to nie przejdzie, właśnie ten aromat jest dla mnie podstawą smaku.
Tak samo jak z baraniną.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.01.2013 11:58

Przedwczoraj posoliłem, popieprzyłem :mrgreen: mięsko, kilka łyżek oliwy, cytrynka, kawał krzaka rozmarynu pozbawiłem owłosienia, wymieszałem i do dzisiaj zostawiłem w lodówce.
Po spacerze pokroiłem na równe części w plastry, okrasiłem lekko mąką w miejscach nie marynowanych, wrzuciłem na tłuszcz, obsmażyłem z obu strom, dodał w plastrach cebulę, szklankę bulionu cielęcego, trochę białego wina i od 1/2h się dusi.
Ma jeszcze 1/2-1h
Czy wyjdzie, dam znać, jak przeżyję degustacje.... :mrgreen:
EDIT.
Wyszło.
Mniam...
Ostatnio edytowano 27.01.2013 19:17 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.01.2013 17:03

Dalszy ciąg kolacji. Tym razem dalej owoce morza. I Czak ma być

Obrazek

Na woku - pokrojone: seler naciowy, cebula dymka, czosnek, chili, trochę oliwy z oliwek i białego wina...

Obrazek

I co dodajemy? a mule, i 5 minut popartolić, jak się otworzą, dobrze przemieszać, podsypujemy świeżą kolendrą i natką pietruszki...

Obrazek

I palce lizać. Pozdrawiam, Grzegorz i smacznego. :wink: :lol:
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.01.2013 19:12

O, jedyne owoce morza, które jestem w stanie strawić :) Wyglądają przepysznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 20:32

Ckneło się,zatęskniło za porządnym stekiem zza oceanu :mrgreen: więc do roboty :wink:
dwa steki,cebula,czosnek,ocet balsamiczny,pieprz i musztarda do marynaty
Obrazek
wszystkie składniki do miseczki miksujemy na gładką marynatę
Obrazek
i robimy torcika marynata steki marynata :mrgreen: do lodówki na 2 godziny
Obrazek
marchewkę kroimy w plasterki posypujemy rozmarynem dodajemy oliwe mieszamy i do piekarnika na 40 minut(niestety nigdzie nie mogłem kupić świeżego rozmarynu) :cry:
Obrazek
zbieramy nadmiar marynaty i na patelnię po 2 minuty z każdej strony
Obrazek
miał być krwisty lecz wyszedł lekko wysmażony :cry: palce lizać :lol:
Obrazek
pozdrawiam i smacznego :wink:
Obrazek
uciekła jedna fotka :lol: a ha przed podaniem wykładamy na marchewkę polewamy sosem i pozostawiamy na ok 5 minut aby mięsko odpoczęło :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone