Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.01.2013 09:39

Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108361
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.01.2013 11:03

darek1 napisał(a):Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:

Szukaj w Barze :oczko_usmiech:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.01.2013 12:49

Albo to...

Obrazek


Albo to...


Obrazek

Serdeczne życzenia Noworoczne, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.01.2013 13:29

Janusz Bajcer napisał(a):
darek1 napisał(a):Może tak Panowie podacie coś na pozbycie skutków ubocznych Balu Sylwestrowego :?: :?: :?: :wink:

Szukaj w Barze :oczko_usmiech:



Znalazłem :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2013 09:33

albo taki zestawik :oczko_usmiech: Obrazek :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.01.2013 17:53

Prosty przepis Noworoczny na Cannelloni ze szpinakiem i Gorgonzolą

Składniki:
- Cannelloni, ja trochę je pogdotowuję, tak dwie minuty, dla uzyskania niewielkiej plastyczności (wtedy nie są twarde), potem szybko zalać zimną wodą, delikatnie wyjąć...
- Gorgonzola, wystarczy jedno opakowanie, sprawdza się nawet ta z Biedronki, w zupełnie dobrym gatunku...
- szpinak, liście, nawet o tej porze roku mrożone, podsmażone z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, na maśle, sól, sporo pieprzu...

Obrazek


Teraz kwestia sosu. Ja preferuję pomidorowy, pomidory z puszki, koncentrat, dużo ziół, ostra papryka, sól, cukier, drobno cebula...

Obrazek


I już tylko delikatnie napełnić masą wymieszanego szpinaku z serem,


Obrazek

zalewamy sosem, do naczynia żaroodpornego, do piecyka, na koniec można tak trochę parmezanu, ale to opcjonalne. Cannelloni z zewnątrz delikatnie smarujemy oliwą, wtedy się nie skleją...


Obrazek

I zapiekamy, na pół przykryte, i smacznego w Nowym Roku, pozdrawiam Grzegorz, :wink: :lol:
kammaj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 200
Dołączył(a): 22.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 11.01.2013 23:18

No ładna była impreza, że nikt nic od tygodnia nie pisze ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.01.2013 11:14

Mówisz masz :wink: pyszna zapiekana rybka z masełkiem czosnkowym :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:oczko_usmiech:smaczności
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.01.2013 18:18

kammaj napisał(a):No ładna była impreza, że nikt nic od tygodnia nie pisze ;)


Zgadzam się. Na dowód tego przytoczę fotki. Tylko przystawki:

Obrazek


Przystawki w typie śródziemnomorskim, ale trochę bardziej arabskim, bo pochodzą z Libanu...


Obrazek

Genialne owoce morza: ostrygi, ośmiornice podwędzane, marynowane i różne rodzaje nadziewanych kalmarów.
Genialne to określenie jeszcze zbyt mało adekwatne...

Obrazek

Gołąbki z liści winogronowych z nadzieniem rodzynków i mięsa krabów, Małe bakłażany nadziewane orzechami i genialne cebulki marynowane z miodem i chili...

Pozdrawiam, smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.01.2013 13:47

Pyszne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2013 14:27

Obrazek








A gdzie takie pyszności serwują Obrazek na ostatniej fotce obok cebulek i gołąbków to coś przypomina mi gotowane jajka (jądra) baranie Obrazek
Ostatnio edytowano 22.01.2013 09:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.01.2013 21:26

JackDaniels;) napisał(a):...


Nie cytuj postów ze zdjęciami, a jeśli musisz to usuń zdjęcia poza tym jednym do którego nawiązuje Twoja odpowiedź.

:papa:

Edit:
Dziękuję.
:mrgreen:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.01.2013 15:49

Jaja bycze trochę inaczej wyglądają. Próbowałem to cudo w Hiszpanii, ale kompletnie mnie odrzuciło. To co jest na talerzu, to młode bakłażany faszerowane orzechami i czymś tam jeszcze. Te z kolei były genialne.
PS. To prywatne przyjęcie, sylwestrowe u przyjaciół...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.01.2013 23:57

Może być w Chorwacji, a może być gdziekolwiek indziej gdzie tylko będziecie mieli dostęp do kawałka garnka, kilku przypraw i gazu.... :oczko_usmiech:

Wieprzowina Wang Long Cheng
Poniższy przepis pochodzi od jednego z moich znajomych, "oryginalnego" Chińczyka z Chin - Wang Long Chenga zwanego również Jamesem :)

Składniki

    1/2 kg surowego boczku (ze skórą)
    5 ząbków czosnku
    kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
    cebula dymka
    1-2 gwiazdki anyżu
    ciemny sos sojowy
    ocet ryżowy
    cukier
    olej do smażenia
Obrazek

Mięso pokroić w kostkę (3x3cm).
W garnku (może być wok) mocno rozgrzać ok. 100 ml oleju, wrzucić obrany i pokrojony w plasterki imbir, posiekaną dymkę i czosnek.
Smażyć krótką chwilkę aby czosnek się nie spalił i wrzucić mięso a następnie smażyć jeszcze ok. 5 minut.
Obrazek
Dodać ok. 50 ml sosu sojowego, łyżkę octu, czubatą łyżkę cukru i rozkruszony anyż. Smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać tyle wody aby przykryła mięso i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając - aż cały płyn odparuje tworząc na mięsie smakowitą glazurę (minimum ze 2 godziny).
Na koniec ew. dosolić jeśli jest taka taka potrzeba.
Obrazek
Obrazek
Butcher, baker, sandwich maker... - mój blog o gotowaniu i nie tylko ;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.01.2013 19:00

Jedno pytanie, czy są dalej entuzjaści owoców morza, tu mam na myśli danie główne z imprezy sylwestrowej ???
Czy mam odpuścić? Nie wszyscy to lubią!!!

Taka prawda, Schabowego nie było.

W takim razie jakieś może inne pomysły ???

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies