Spytaj się Dziadka Macieja. Proszę oto i namiar na kolegę Macieja
wedzenia-grillowanie-i-kociolkowanie-wg-macka-pasje-danusi-t26224.html
pietrekzbronami napisał(a):Kochani potrzebuje przepis na dobrą kiełbaskę wiejską (swojską, domową). Robiłem już dwa razy kiełbaski jednak nie wyszły tak jak chciałem. Może ma ktoś sprawdzony przepis wraz z informacja jak długo i w jakiej temperaturze wędzić?
Dziękuję z góry za pomoc
Anai napisał(a):pietrekzbronami napisał(a):Kochani potrzebuje przepis na dobrą kiełbaskę wiejską (swojską, domową). Robiłem już dwa razy kiełbaski jednak nie wyszły tak jak chciałem. Może ma ktoś sprawdzony przepis wraz z informacja jak długo i w jakiej temperaturze wędzić?
Dziękuję z góry za pomoc
Tu masz "mój" przepis.
Robiłam w/g niego wielokrotnie i kiełbasa zawsze była pyszna, ostatnio eksperymentuję i [color=#FF0000]dodaję więcej mięsa siekanego + sporo jałowca - wychodzi całkiem niezła jałowcowa
[/color]
darek1 napisał(a):Anai napisał(a):Tu masz "mój" przepis.
Robiłam w/g niego wielokrotnie i kiełbasa zawsze była pyszna, ostatnio eksperymentuję i dodaję więcej mięsa siekanego + sporo jałowca - wychodzi całkiem niezła jałowcowa
Z tym jałowcem to wie koleżanka nie jest tak prosto. Sporo to znaczy ile ??? Całe drzewko wyciąć w lesie ??? Za duże ryzyko. Straż lesna pilnuje choinek. Jak złapią to co ??? Co tu robić
Dziadek Maciek napisał(a):Anai ma sporo racji z temperaturą i czasem wędzenia, ja mam jednak inne doświadczenia i receptury. Ostatnio łososia wędziłem 3 dni, kiełbasę ok 15 godz, ale też robię czasami "na szybko", np baleron w 5 godz, podobno wyśmienity w smaku