Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.12.2012 11:22

Spytaj się Dziadka Macieja. Proszę oto i namiar na kolegę Macieja

wedzenia-grillowanie-i-kociolkowanie-wg-macka-pasje-danusi-t26224.html
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 16.12.2012 15:02

pietrekzbronami napisał(a):Kochani potrzebuje przepis na dobrą kiełbaskę wiejską (swojską, domową). Robiłem już dwa razy kiełbaski jednak nie wyszły tak jak chciałem. Może ma ktoś sprawdzony przepis wraz z informacja jak długo i w jakiej temperaturze wędzić? :D

Dziękuję z góry za pomoc :)


Tu masz "mój" przepis.
Robiłam w/g niego wielokrotnie i kiełbasa zawsze była pyszna, ostatnio eksperymentuję i dodaję więcej mięsa siekanego + sporo jałowca - wychodzi całkiem niezła jałowcowa ;)

Co do wędzenia - dokładnego czasu Ci nie podam, bo zależy on od kilku czynników
(wczoraj spędziliśmy przy wędzeniu ponad 7 godzin, a gdybyśmy posiedzieli jeszcze ze 2 to pewnie też nic (złego) by się nie stało ;)
- generalnie staram się nie przekraczać przez pierwszych kilka godzin 70 st.C
pod koniec (ok godzinki) podpiekam w 90-100st.C
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.12.2012 19:14

Anai napisał(a):
pietrekzbronami napisał(a):Kochani potrzebuje przepis na dobrą kiełbaskę wiejską (swojską, domową). Robiłem już dwa razy kiełbaski jednak nie wyszły tak jak chciałem. Może ma ktoś sprawdzony przepis wraz z informacja jak długo i w jakiej temperaturze wędzić? :D

Dziękuję z góry za pomoc :)


Tu masz "mój" przepis.
Robiłam w/g niego wielokrotnie i kiełbasa zawsze była pyszna, ostatnio eksperymentuję i [color=#FF0000]dodaję więcej mięsa siekanego + sporo jałowca
- wychodzi całkiem niezła jałowcowa ;)

[/color]



Z tym jałowcem to wie koleżanka nie jest tak prosto. Sporo to znaczy ile ??? Całe drzewko wyciąć w lesie ??? Za duże ryzyko. Straż lesna pilnuje choinek. Jak złapią to co ??? Co tu robić :roll: :roll: :roll:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.12.2012 20:39

Anai ma sporo racji z temperaturą i czasem wędzenia, ja mam jednak inne doświadczenia i receptury.
Ostatnio łososia wędziłem 3 dni, kiełbasę ok 15 godz, ale też robię czasami "na szybko", np baleron w 5 godz, podobno wyśmienity w smaku :D
Ksiądz to potwierdził jedząc :wink: wszystko co postawiliśmy :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2012 10:21

Nie będzie to pomysł na obiadek w Cro, ale kolejne danie, które wykonałem z własnej kiełbasy i cebuli (kupnej :wink: ). Wczoraj, na działce wiejskiej, na kuchni węglowej, pychota :D
Obrazek
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.12.2012 12:54

Dziadek Maciek napisał(a):Ksiądz to potwierdził jedząc :wink: wszystko co postawiliśmy :D


obawiam się, że on jest mało reprezentatywny ...

u nas xiąc zjadł cały półmisek ciasta :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 17.12.2012 13:47

darek1 napisał(a):
Anai napisał(a):Tu masz "mój" przepis.
Robiłam w/g niego wielokrotnie i kiełbasa zawsze była pyszna, ostatnio eksperymentuję i dodaję więcej mięsa siekanego + sporo jałowca - wychodzi całkiem niezła jałowcowa ;)

Z tym jałowcem to wie koleżanka nie jest tak prosto. Sporo to znaczy ile ??? Całe drzewko wyciąć w lesie ??? Za duże ryzyko. Straż lesna pilnuje choinek. Jak złapią to co ??? Co tu robić :roll: :roll: :roll:

Ależ kolego, z kolegi dowcipniś... 8O :oczko_usmiech:
Założyłam, że każdy kto wchodzi do kuchni po coś więcej, niż tylko wyjąć piwo z lodówki :lool: domyśli się, że chodzi o ziarna jałowca, nie krzaki... Cóż... :lol:


Dziadek Maciek napisał(a):Anai ma sporo racji z temperaturą i czasem wędzenia, ja mam jednak inne doświadczenia i receptury. Ostatnio łososia wędziłem 3 dni, kiełbasę ok 15 godz, ale też robię czasami "na szybko", np baleron w 5 godz, podobno wyśmienity w smaku :D


Ależ oczywiście, że każdy robi po swojemu... ;)
Są różne przepisy i receptury... Mi chodziło raczej o to, że tak czy siak trzeba obserwować,
a i tak czasem coś może się nie udać...
Bywało, że wędziliśmy znacznie krócej (niż 7 godzin) i wędliny, mimo że bardziej upieczone niż uwędzone też były pyszne...

Swoją szosą chodzi za mną takie wędzenie w zimnym dymie, tylko musiałabym się chyba na jakiś czas wyprowadzić na tę działkę :oczko_usmiech:

A tu efekt przedwczorajszego "dymienia"
1. Obrazek
2. Obrazek
...a dziś, żur na własnych wędzonkach :)

Anai (z ajerkoniaczkiem własnej produkcji, a jakże...) :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2012 13:57

Wygląda znakomicie, zasługujesz na pochwałę :D
Smakuje na pewno tak jak wygląda.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.12.2012 14:00

Koleżanka Anai to ma serce nie tylko dla męża ale i wędzonych mięsiw i kiełbas :D
Patroniusz
Croentuzjasta
Posty: 352
Dołączył(a): 03.02.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 27.12.2012 14:54

Grzesiu odezwij się po Swiętach bo cuś pusto...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.12.2012 19:15

Słuchajcie, koniec z pomysłami Świątecznymi, tu ostatni, gołąbki z kaszą i grzybami. Lekkie, nawet do zjedzenia w Sylwestra
\
Obrazek

namoczone grzyby, troche podduszamy z masłem...

Obrazek

Cebulka podduszona, kasza podgotowana, grzyby

Obrazek

I zawijamy w kapustę włoską...

Obrazek

A teraz Sylwester, jakieś propozycje kulinarne????

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2012 09:45

jak gołąbkowo to gołąbkowo :roll: tylko troszkę inaczej :oczko_usmiech:
składniki jak na załączonym obrazkuObrazek
Obrazek
smażymy,kroimy,przekładamyObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
do piekarnika na 45 minut :oczko_usmiech:
Obrazek
i gotowe
Obrazek
smacznego Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2012 10:23

jak ma być na sylwestra to do wódeczki najlepsza będzie zapiekana papryka Obrazek
potrzebne składniki:
Obrazek
smażymy dodajemy ugotowany ryż mieszamy,doprawiamy
Obrazek
patroszymy,nadziewamy :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
i do piekarnika na 45 minut,10 min przed końcem pieczenia posypujemy żółtym serem
Obrazek
pychotka,smacznego Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2012 11:49

a może grillowane warzywka Obrazek
potrzebne nam będą następujące produkty
Obrazek
do marynaty czosnek,oliwa,rozmaryn,ocet balsamiczny
Obrazek
siekamy mieszamy i marynujemy warzywka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i na płytę grillową Obrazek
bez mięska się nie obyło więc dorzuciłem wyfiletowane udka z kurczaka :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
smaczności na sylwestra Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2012 10:47

Przepis przywieziony ze słonecznej Hiszpani Obrazek udka po Katalońsku :smo:
składniki:
oliwa,czosnek,jabłka,wino,grzybki marynowane,cebula, do sosu śmietanka i jakiś śmierdzący ser :wink:
Obrazek
w między czasie śliwki kalifornijskie suszone zostały podmienione na mocno wędzone
Obrazek
najważniejsze udka i bekon do zawijania
Obrazek
kociołek
Obrazek
zioło Obrazek
Obrazek
przyprawiamy,zawijamy,układamy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dodajemy pokrojone jabłka,śliwki,cebulę,czosnek i marynowane grzybki
Obrazek
zamykamy i do nagrzanego pieca na 45 minut
Obrazek
ze śmietanki i sera gotujemy gładki sos dla zaostrzenia smaku Obrazek
Obrazek
efekt końcowy :oczko_usmiech:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
polecam jako danie główne w sylwestrową noc
Obrazek
pozdrawiam i smacznego Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone