Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pietrekzbronami
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 139
Dołączył(a): 04.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 07.12.2012 07:54

Ja też próbuję swoich sił w produkcji domowych potraw i przetworów. Mam 27 lat, ale uwielbiam prace kuchenne.
Mogę się pochwalić następującymi domowymi "wytworami":
- nalewka z wiśni,
- nalewka z malin,
- wino jabłkowe,
- wino malinowe,
- wino porzeczkowe,
- wino jabłkowo malinowe (jeszcze nie zlane),
- wino ryżowe (również jeszcze nie zlane),
- przetwory w słoikach (soki, leczo, mizeria, ogórki kiszone, buraczki, ogórki w musztardzie i ketchupie, pomidorki),
- szynki mielone z szynkowara,
- wędzonki (szynki, balerony, boczki, kiełbasy),
- dzisiaj rano lepiłem serki typu oscypek (w sobotę wędzenie) zrobione z mleka w woreczku, jednak mleczko musi być nie sklepowe, skrzep sera wyszedł taki sobie.

Na wiosnę zbiłem mały tunel foliowy dzięki czemu mieliśmy pyszne pomidorki, ogórki szklarniowe i paprykę. Do tego mieliśmy kilka arów własnych ziemniaczków bez kropli chemii, kilkadziesiąt krzaczków malin no i oczywiście warzywniak.
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2012 10:23

pietrekzbronami napisał(a):Ja też próbuję swoich sił w produkcji domowych potraw i przetworów. Mam 27 lat, ale uwielbiam prace kuchenne.
Mogę się pochwalić następującymi domowymi "wytworami":
- nalewka z wiśni,
- nalewka z malin,
- wino jabłkowe,
- wino malinowe,
- wino porzeczkowe,
- wino jabłkowo malinowe (jeszcze nie zlane),
- wino ryżowe (również jeszcze nie zlane),
- przetwory w słoikach (soki, leczo, mizeria, ogórki kiszone, buraczki, ogórki w musztardzie i ketchupie, pomidorki),
- szynki mielone z szynkowara,
- wędzonki (szynki, balerony, boczki, kiełbasy),
- dzisiaj rano lepiłem serki typu oscypek (w sobotę wędzenie) zrobione z mleka w woreczku, jednak mleczko musi być nie sklepowe, skrzep sera wyszedł taki sobie.

Na wiosnę zbiłem mały tunel foliowy dzięki czemu mieliśmy pyszne pomidorki, ogórki szklarniowe i paprykę. Do tego mieliśmy kilka arów własnych ziemniaczków bez kropli chemii, kilkadziesiąt krzaczków malin no i oczywiście warzywniak.
:D


Pierwsze siedem pozycji,uwielbiam takie potrawyObrazekreszta do zagrychy by się nadałaObrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.12.2012 11:49

Lubię gotować i chyba nawet umiem... ;)
Lubię również takie smaczne wątki, więc też się dopiszę... :D
Ponieważ jednak część moich kulinarnych poczynań jest już w sieci wrzucę do nich linka: Przepisy Anai
a pochwalę się tylko wczorajszą radosną improwizacją, której efekt wyszedł zaskakująco smaczny...
Niestety nie mam żadnych zdjęć dokumentujących te wiekopomne chwile, więc zdani jesteście na swoją wyobraźnię :P

Walały mi się od jakiegoś czasu po zamrażalniku mrożone rydze, długo nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, w zasadzie aż do wczoraj...
Rydze rozmroziłam, lekko odcisnęłam z nadmiaru wody, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Pojedynczą pierś z kurczaka, która również, a jakże! walała mi się po zamrażalniku, rozmroziłam, pokroiłam i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju.
1 średniej wielkości cebulę dość drobno posiekałam i zeszkliłam na sporej (ok. 10 dag) ilości masła.
Dorzuciłam rydze, smażyłam jeszcze kilka minut, dorzuciłam kurczaka, potem dodałam kubeczek (zdaje się 150 ml) śmietanki 30%, posiekany pęczek pietruszki, pozwoliłam odparować, dosoliłam, dopieprzyłam grubo mielonym pieprzem (bo taki lubię ;)) i...
...wyszła rewelacja, nie jest to raczej danie dietetyczne, zwłaszcza, że podane z makaronem
ale naprawdę polecam :D
Myślę, że gdybym użyła świeżych grzybów wyszłoby jeszcze lepsze ale i tak było pyszne :)

Tak na marginesie... wala mi się jeszcze po tym nieszczęsnym zamrażalniku kaczka ;)
Jakieś pomysły?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2012 15:10

Zrób kaczkę w:

Obrazek


Garnek rzymski w pokrywą w kształcie kaczki :wink:
Super smak potrawy, słowa tego nie oddadzą. To prawie jak peka chorwacka.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.12.2012 15:52

Gdzie, skąd to masz?
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2012 16:09

Jedno nie idzie (szykuję dokumentację w sprawie, o której rozmawialiśmy, tylko mam jeszcze coś ważnego do dokończenia), to co innego trzeba sprzedawać. :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.12.2012 16:50

Dziadek Maciek napisał(a):Jedno nie idzie (szykuję dokumentację w sprawie, o której rozmawialiśmy, tylko mam jeszcze coś ważnego do dokończenia), to co innego trzeba sprzedawać. :wink:


Ktoś podpadł za wędzonkę, że szykujesz dokumentację. Czy cichaczem pędził bimber 8O 8O 8O
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.12.2012 17:20

Oczywiście, że was popieram, odnośnie dobrych bo POLSKICH potraw, przynajmniej w takim względzie. Sami popatrzcie...

Obrazek

No i oczywiście regionalne przysmaki...

Obrazek

Obrazek

I tum was dobiję, chyba najpyszniejsze pstrągi jakie ostatnio jadłem...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2012 17:36

Grzegorzu wspaniałości pokazujesz, takie cudeńka, że nawet mi ślinka leci na "obce" wyroby :wink:
Pstrąg to faktycznie dobra rybka.
Ja, ostatnio wędziłem pstrągi, łososia i doradę, na zimno, 3 dni po ok 7 godz. Wyszły takie, że nie zdążyłem zdjęcia zrobić :lol:
Dorada jednak lepsza z grilla

Obrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 09.12.2012 12:18

Dziadek Maciek napisał(a):Zrób kaczkę w:
Garnek rzymski w pokrywą w kształcie kaczki :wink:
Super smak potrawy, słowa tego nie oddadzą. To prawie jak peka chorwacka.


Garnka rzymskiego nie miałam więc zrobiłam taką radosną improwizację, która o dziwo...
zakończyła się pełnym sukcesem :lool:

Mięso z piersi i nóg kaczych ponacinałam w kratkę, niezbyt głęboko, od strony ze skórą...
natarłam solą i majerankiem, skropiłam dość intensywnie wódką i marynowałam kilka godzin
w soku wyciśniętym z 2 pomarańczy.

Marynata
Obrazek

Zamarynowane mięso osuszyłam na papierowym ręczniku i dość mocno i dokładnie obsmażyłam
na średnim ogniu. Podlałam marynatą i resztą wódki, dodałam czosnek, goździki,
obrany i pokrojony w drobniutkie paseczki imbir i dusiłam na małym ogniu, pod przykryciem, obracając od czasu do czasu mięso ok. godziny, może parę minut dłużej...
Następnie dodałam pokrojone w paski śliwki suszone, cukier, sporą szczyptę cynamonu
oraz obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę i dusiłam jeszcze z pół godzinki... :D

Wyszło zaskakująco pyszne, zwłaszcza jak dla kogoś kto robił kaczkę pierwszy raz w swoim życiu
i w dodatku od razu improwizował :lool:

Efekt końcowy... mniaam :mrgreen:
Obrazek
szczegóły przepisu tu

A dziś, na pozostałościach z kaczuchy... rosół :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.12.2012 20:02

Anai napisał(a):

Efekt końcowy... mniaam :mrgreen:


I o to chodzi :D
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 659
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 09.12.2012 20:08

Nie wytrzymam Wy tu takie wspaniałości serwujecie, a u mnie dzisiaj od rana tylko pierogi i pierogi. Nalepiłam ich chyba z 500 albo i lepiej. Teraz będą mi się śniły w nocy... :roll:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 10:40

Dziadek Maciek napisał(a):I o to chodzi :D
:mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen:

Maćku, mam taki mały dylemat więc zapytam Ciebie jako specjalisty... :)

Czy ryby wędzisz same?
W sensie czy tylko ryby jeśli ryby, czy też może nie ma to znaczenia i można wędzić coś innego obok?
Boję się, że jeśli włożę ryby razem z innym wędzonkami, to albo będę miała kiełbasę,
którą będzie czuć rybą albo rybę, którą czuć kiełbasą, albo jedno i drugie... :D
Chciałam spróbować wędzonej rybki, ale po pierwsze nie byłaby to ilość, która zajęłaby całą przestrzeń wędzarni, po drugie obawiam się czy przed świętami znajdę czas na więcej
niż jedno wędzenie :smo:

Anai

(z 6 kg szynki i 2 kg boczku peklującymi się od ponad tygodnia :oczko_usmiech: )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2012 13:17

Może tym razem coś z dalekiego wschodu z kraju małych żółtych ludzikówObrazekdwa dania wołowinka na słodko i wieprzowinka na ostro Obrazek
wołowinkę smażymy na ostrym ogniu
Obrazek
pokrojoną cebulę,marchewkę posiekany czosnek papryczkę chili,pędy bambusa
Obrazek
kapustę pekińską
Obrazek
wrzucamy do mięska i dusimy 10 min
Obrazek
na koniec karmelizujemy pół szklanki cukru trzcinowego z połową szklanki wody i wlewamy do gara
Obrazek
podsmażamy ugotowany makaron z odrobiną rozmarynu
Obrazek
zapomniałem o grzybkach mun :oczko_usmiech:
Obrazek
Obrazek


wieprzowinka :D
smażymy,kroimy,dodajemy i dusimy j/w
Obrazek
Obrazek
Obrazek


wołowinka
Obrazek
vs
wieprzowinka
Obrazek
smacznegoObrazek
Ostatnio edytowano 10.12.2012 13:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 13:25

JackDaniels napisał(a):wołowinkę smażymy na ostrym ogniu
pokrojoną cebulę,marchewkę posiekany czosnek papryczkę chili,pędy bambusa
kapustę pekińską
wrzucamy do mięska i dusimy 10 min
na koniec karmelizujemy pół szklanki cukru trzcinowego z połową szklanki wody i wlewamy do gara
podsmażamy ugotowany makaron z odrobiną rozmarynu
zapomniałem o grzybkach mun :oczko_usmiech:


Wygląda pysznie :oczko_usmiech:
Jakieś przyprawy prócz chili i rozmarynu do makaronu czy tylko i wyłącznie to co powyżej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 117
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone