Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 657
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 16.11.2012 17:26

Ale mi ślinka pociekła... ;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.11.2012 17:32

Dobre, dobre, widzę, że kolejny entuzjasta smacznego jedzenia. Owoce morza i żywe zioła. To jest to.
Popieram w całej rozciągłości i serdecznie pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.11.2012 22:01

Owoce dobre, to fakt

dzisiaj, na szybko, na przypomnienie sobie ostatniego pobytu w Cro:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oliwa do polania z Cro, natka i czosnek polski :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2012 11:03

Były już żeberka w pomarańczach :D czas na żeberka na miodzie i piwie karmi 8)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
palce lizać :P
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.11.2012 11:38

A może jeszcze ze dwa zdania, co, ile, gdzie, z czym... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2012 11:41

FUX napisał(a):A może jeszcze ze dwa zdania, co, ile, gdzie, z czym... :wink:

a co?może dokładny przepis :lol:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.11.2012 11:48

Na biegu... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2012 12:00

JackDaniels;) napisał(a):
FUX napisał(a):A może jeszcze ze dwa zdania, co, ile, gdzie, z czym... :wink:

a co?może dokładny przepis :lol:

mówisz masz :P
2kg żeberek przyprawiamy 8) sól,pieprz,czosnek i sosy jak na zdjęciach na noc do lodówki,następnie żeberka do gara na ostry ogień aż się mocno podsmażą łyżka miodu,cztery pokrojone cebule i na koniec pół butelki Karmi :D resztę dolewamy w trakcie :P dusimy aż będą miękkie i tyle :papa:
Ostatnio edytowano 19.11.2012 12:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.11.2012 12:02

Dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2012 14:24

Czanachy :lol:przepis przywieziony z Ukrainy z regionu IvanoFrankivskiego ze wsi Ustia ,niezapomniany smak,zapach niebo w gębie :) w moim wydaniu :P


wołowinkę kroimy w cienkie długie paski
Obrazek
marchewka w talarki,czosnek obieramy
Obrazek
ziemniaki jak widać na załączonym obrazku
Obrazek
oliwa,wino trochę zieleniny
Obrazek
rozmaryn,pietruszka,czosnek,tymianek,słodka i ostra papryka
Obrazek
mięsiwo smażymy na ostrym ogniu z przyprawami i winem chwilę gotujemy aż wino odparuje
Obrazek
podsmażamy marchewkę z ziemniakami
Obrazek
wrzucamy wszystko do przygotowanego bulionu 3 litry i gotujemy ok 40 min aż mięsko będzie miękkie
Obrazek
muszę szybko kończyć temat bo dostałem tak silnego ślinotoku że nie mogę sobie z nim poradzić :P a końcowy efekt wygląda tak 8-O
Obrazek
smacznego :papa:
Makar.....
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 164
Dołączył(a): 01.08.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 26.11.2012 23:44

Naczytalem się i naoglądałem cudnych potraw przygotowanych przez Grzesia Ćwik i zainspirowany jego pomysłowością też zrobiłem taki tam półmiseczek :P
Pzdrv, Makar
Załączniki:
Makar.jpg
Pychota
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.11.2012 18:54

Przyznaję, bogaty półmisek. A jak to fajnie wygląda. Taki starter jest genialny, każdy znajdzie coś dobrego, i sporo zajęcia z nakładaniem, smakowaniem. Polecam. Właśnie ostatnio najczęściej takie robię, tu kolejny przykład. A na spodzie duży podkład rukoli- dodaje genialnego smaku...

Obrazek

Smacznego, pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.11.2012 08:46

Ciekawy półmisek. Tylko nie wiem co w środku półmiska jest czyżby pasztet lub jakaś pasta???. Ponadto co to krem połozony jest na jajkach z łososiem - majonez ???. Bardzo dobra przekąska dla wegetarianów.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.11.2012 17:47

Na jajka zawsze coś fajnego, majonez, ale lepiej sos tatarski. Na środku, na sporym podkładzie sałaty lub lepiej rukoli- tuńczyk z puszki, duże kawałki, z oliwy, popieprzone lub z ostrą papryką, lepiej zielony pieprz z zalewy..., może po rozłożeniu tak pięknie nie wyglądają, ale genialnie smakuje...

Kolejna odsłona talerza, u nas nazywamy przystawka, w Italii 'primi' i tak dalej, nie ważne, bo czak ma być

teraz na jajkach anchovis, łosoś w różyczki z odrobiną cytryny ...


Obrazek

Pozdrawiam , smacznego, Grzegorz :wink: :lol:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 349
Dołączył(a): 16.03.2010
Przepisy na dobre żarełko wypróbowane przez cromaniaków!

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 30.11.2012 23:20

W tym temacie proszę zamieszczać wypróbowane przepisy na zar*biste zarcie.

Mój przepis na dobrą pizzę (zbliżoną w pewnym % do tej z Chorwacji):

w Biedronce zaopatrujemy się w dwie rzeczy:
1. Pizze z pieca kamiennego NIEMROŻONĄ - jest w lodówce (najlepiej - ser, szynka, pieczarki, oliwki). za 7,5 zł
2. dodatkowy ser Edamski cienko krojony z firmy mlekowita, w tym samym sklepie za 3,5 zł.
generalnie taki zestawik:
http://img231.imageshack.us/img231/3757/image788r.jpg

Po rozpakowaniu pizzy musimy ją troszkę zmodyfikować:
a) dodajemy na górę ser który zakupiliśmy (pkt 2) - gdzieś w 1/3 a najlepiej 2/5 ilości paczki.

b) do malutkiej miseczki (takiej na lody) dajemy 1 ŁYŻECZKĘ oliwy z oliwek - do tego przeciskamy przez takie urządzenie http://img1.cokupicstatic.pl/c_big2396154.jpg
1/3 ząbka czosnku do tej niedużej ilości oliwy - jak już to zrobimy to ugniatamy to jeszcze łyżką i skrapiamy tym powierzchnię pizzy dość równomiernie.

c) sypiemy równomiernie na górę szczyptę oregano

całość w surowym stanie powinna wyglądać tak:
http://img29.imageshack.us/img29/9776/image789x.jpg

rozgrzewamy piekarnik do temeratury 220 stopni - gdzieś 10 minut musi się nagrzewać (najlepiej z nagrzewaniem od spodu) i wkładamy pizze na 5-8 minut. Wyciągamy jak ser ładnie się roztopi, nie jest to pizza mrożona więc nie musimy sie obawiać ze ciasto będzie surowe.

Po wyciągnieciu powinna wyglądać tak:
http://img145.imageshack.us/img145/4647/image790.jpg

generalnie gorąco polecam ten przepis
danie otrzymujemy w cenie gdzieś 9 zł - i w tej cenie mamy lepszą pizzę od "pizzy" z niejednej polskiej pseudopizzeri, gdzieś 100 razy lepszą od "pizzy" mrożonej - jakiejkolwiek, i gdzieś zaledwie o połowę gorszą od prawdziwej wloskiej pizzy z włoskiej pizzeri.

Jak ktoś wypróbuje to uprzejmie proszę o relację z wrażeń smakowych.
Przepraszam za jakość zdjęć ale nie miałem czasu bawić się lustrzanką.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone