Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.10.2012 15:26

O jakie ładne i smaczne...i nie patrzy z talerza :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.10.2012 17:05

Aldonka napisał(a):O jakie ładne i smaczne...i nie patrzy z talerza :D


Jasne, bo już wcześniej mu łeb odcięli...

W takim razie ruszamy na HVAR

Na Hvar dostaliśmy się szybkim katamaranem, jedynie półtorej godziny drogą morską. Samo miasto jak zwykle wspaniałe, chociaż 3 lata temu zwiedzaliśmy go w strugach deszczu, lało wtedy niemiłosiernie. Dzisiaj jak widzicie, pogoda wspaniała. Widok z góry, idąc droga w parku, w stronę wzgórza Sveti Nikola i Twierdzy Spanjol, w porannych godzinach powalający.

Obrazek

Miasto Hvar, nie ważne, czy jesteś tu drugi czy trzeci raz, zawsze fascynujące. Tu czuć powiew historii, bo przecież już na początku XV wieku, gdy rządzili tu Wenecjanie, właśnie Hvar stał się najbogatszym miastem w Dalmacji. W zasadzie wszystkie statki płynące do i z Republiki Weneckiej, zawijały właśnie tu. Niestety jedyną pozostałością po tamtych czasach są mury miejskie z XVI wieku. Resztę zrównali z ziemią Turcy, w 1571 roku. Jednak na każdym kroku daje się zauważyć wpływ tej epoki, w formie miejskiej, atmosferze, a nawet w nazwach. Wszędzie dookoła obecny Marco Polo…
Schodzimy ku dołowi, wąskimi uliczkami, nieśpiesznie. Tu każdy krok należy celebrować.

Obrazek

Centralnym miejscem Hvaru jest Trg Sv. Stjepana, wokół niego zgromadzone są zabytki oraz większość sklepów, restauracji i kawiarni. Tu również znajduje się kościół, powszechnie zwany katedrą z renesansową fasadą i koniczynkowymi łukami. Oczywiście jest też Arsenał, który na piętrze posiada teatr. Budynek ten był jednym z pierwszych w świecie teatrów publicznych. Obecne są tu również liczne galerie sztuki, gdzie często organizowane są wystawy chorwackich artystów. Właśnie weszliśmy na zewnętrzny balkon Arsenału i podziwiamy panoramę miasta i portu. Na balustradzie widzicie wypalone miejsce, właśnie tutaj maestro Makłowicz przyrządzał dalmackie danie z krewetek…

Obrazek

Wszędzie można poczuć zapach potraw, dobrych kulinarnych rękodzieł. Ale my, jak sądzę, najpierw udamy sie na targ, a głównie targ rybny, usytuowany niedaleko katedry...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2012 12:29

Nikomu tego dania nie trzeba przedstawiać :boss: a więc do dzieła oto moja wersja :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jedzonko po wyjechaniu z piekarnika w mgnieniu oka zostało skonsumowane pod moją nieobecność dlatego brakuje finalnego zdjęcia :P ale wrzucę coś dla zaostrzenia apetytu - Kurczak (garam masala) po Indyjsku :papa: Obrazek
pozdrowienia dla "COFFIE" czy jakoś tam, podglądaczki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.10.2012 18:33

No tak, takiej obfitości owoców morza, na pewno i maestro Makłowicz by pozazdrościł.

Migdały już zjedzone, wiec wracamy na HVAR

Tak, przyznaję, trochę włócząc się po świecie zawsze zaglądam do podstaw gastronomii, czyli jeśli mogę wybieram się na targ lub na uliczne stragany. Zawsze genialnie jest popatrzyć się na prawdziwe miejscowe produkty, na sprzedających je ludzi, bo to jest autentyczne...

Ribarica w miejscowości Hvar była super wyposażona, sami oceńcie...

Obrazek

Dorady, ryby przydenne, nazwy do diaska nie znam, langustynki...

Obrazek

Wybór iście duży, ceny, no średnie, z resztą popatrzcie...

Obrazek

Te były najtańsze, ale nazwy nie znam...

Do ryb jeszcze wrócimy. Dzisiaj na obiad, raczej też owoce morza. Na głównym placu kilka restauracji pod parasolami. Ja wybrałem to, na co miałem ochotę, czyli kalmary w lekkiej panierce, smażone, z sosem czosnkowym, nawet nie były gumowate, Ocena 4/5...

Obrazek

Do tego zmrożone hvarskie białe wino, w gorący dzień, tak, było genialnie...

Pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.10.2012 18:52

Wczoraj w programie MasterChef motywem przewodnim były właśnie kalmary. Czego Oni tam nie nawymyślali, a czasem najprościej bywa najlepiej.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.10.2012 20:22

Grzegorz Ćwik napisał(a):ryby przydenne, nazwy do diaska nie znam...

Turbot, występuje również w Bałtyku. Po chorwacku Rumbač (pseta maxima). Nazywany również: buturac, iver, obliš, plat, rumb, zvjezdaš.
evil
Croentuzjasta
Posty: 318
Dołączył(a): 18.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 09.10.2012 09:05

Ta za 40 KN to SALPA -
Zasięg występowania Wschodni Ocean Atlantycki, Zatoka Biskajska i Morze Śródziemne oraz pas przybrzeżny wzdłuż zachodniej Afryki.
Ciało owalne, bocznie ścieśnione. Mały otwór gębowy. Ubarwienie srebrzyste z 10-11 poziomymi, żółtymi pasami. Na nasadzie płetwy piersiowej charakterystyczna czarna plamka.
Osiąga maksymalnie do ok. 50 cm długości. Młode żywią się bezkręgowcami, dorosłe są roślinożerne.
Poławiana gospodarczo i w wędkarstwie
mariusz-w
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8375
Dołączył(a): 22.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.10.2012 10:34

Grzegorz Ćwik napisał(a):Te były najtańsze, ale nazwy nie znam...

... nazwa jest na fotce ... na etykiecie w skrzyni po lewej ! :)
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.10.2012 21:04

Grzegorz Ćwik napisał(a):Te były najtańsze, ale nazwy nie znam...

Cromaniak kucharz, według jakiego klucza wybierasz ryby? W ogóle przyrządzasz? Pytam, bo Turbota raczej powinieneś znać, a i Salpa bardzo w Cro popularna.
Aby właściwie dobrać rybę to trzeba chyba znać nazwę i o niej poczytać. Są takie, które świetnie nadają się na grilla, inne na gulasz, a jeszcze inne tylko na zupę. Niektóre jada się do połowy, inne trzeba umieć patroszyć, a np jak napotkamy w lokardzie (rodzaj makreli) pasożyty to nie wyrzucamy do śmieci, bo po usmażeniu już są niegroźne.
:?:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.10.2012 21:57

Obrazek

Turbot z grilla jest całkiem niezły.
Robiłem wiele razy :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.10.2012 16:21

To faktycznie Turbot, chyba się mu nie przyjrzałem. Tak ogólnie na grilla wybieram ryby mięsiste i nie tłuste i nie te przydenne, jakoś zawsze mi cuchną... Więc Turbota nigdy nie robiłem. Odnośnie grillowania ryb w Cro, będzie, będzie.
A jeśli chcesz wiedzieć, która jest najlepsza, mam właśnie taką dla Ciebie, to dalej wyspa HVAR...

Obrazek

A co to za rybeńka???

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008
ryby na grilla

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.10.2012 18:04

Grzegorz Ćwik napisał(a):To faktycznie Turbot, chyba się mu nie przyjrzałem. Tak ogólnie na grilla wybieram ryby mięsiste i nie tłuste i nie te przydenne, jakoś zawsze mi cuchną... Więc Turbota nigdy nie robiłem. Odnośnie grillowania ryb w Cro, będzie, będzie.
A jeśli chcesz wiedzieć, która jest najlepsza, mam właśnie taką dla Ciebie,...

Dla mnie najlepszy jest Lubin zwany także Brancin, choć może być i makrela. Dlaczego? Bo to tłusta ryba i nie ma małych ości.

Według mnie najlepiej nadają się na grilla ryby tłuste o zwięzłym mięsie, gdyż trudniej przywierają do kratki.
Pozostałe ryby (przede wszystkim prażmowate) powinny być przed położeniem na kratkę dokładnie osuszone, a następnie przetarte oliwą. Ryby chude podczas pieczenia trzeba smarować oliwą. Oliwa kapie na żar, z którego wydobywa się niezdrowy dymek.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.10.2012 18:24

"Rybeńka" w trakcie przygotowywania

Obrazek

i gotowa na talerzu

Obrazek
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.10.2012 18:27

Maciek??? :D :D :D Ty już wiesz co :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.10.2012 18:54

pasażer napisał(a):Maciek??? :D :D :D Ty już wiesz co :oczko_usmiech:




Jada się, to się wie :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 112
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone