Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5098
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.09.2012 12:23

Sałatka idealnie trafia w mój gust.
Zapisane i będziemy robić :)
kroj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 316
Dołączył(a): 11.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 19.09.2012 21:54

Grzegorz Ćwik napisał(a):Rukola, troche pekińskiej, pocięte w paski pomidory suszone z zalewy, ananas, pestki słonecznika marynowane. Na centralnym miejscu szynka parmeńska lub chorwacka, wszystko polane oliwą ziołową... A, jeszcze kulki z melona...


A na wierzch wiórki z sera trapistów.....uuumm rozmarzyłam się :D

Pozdrawiam!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.09.2012 08:41

Czekamy na legendarne danie z ośmiornicy. Macieju do rondla...

I jak to wypada w tym momencie, podajemy przekąskę. Jasne, że owoce morza. Krewetki, małże, pokrojoną ośmiornicę oraz faszerowane kalmary - kalmarami...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :D
Loza_drinker
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 153
Dołączył(a): 26.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 23.09.2012 12:42

Kolorowo i zdrowo :lol:
Bogdan 63
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 143
Dołączył(a): 11.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan 63 » 23.09.2012 20:14

pestki słonecznika marynowane gdzie to kupić , czy zrobić
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.09.2012 15:16

Bogdan 63 napisał(a):pestki słonecznika marynowane gdzie to kupić , czy zrobić


Pestki zakupione po drodze na Węgrzech. Ale to tylko propozycja, można zastąpić wszystkim, co akurat mamy lub lubimy. Patrz - włoskie piniole, lekko podprażone na patelni lub orzeszki pistacjowe, efekt gwarantowany...

A jeśli ma być dalej kolorowo, to genialna sałatka z pokrojonych paluszków krabowych, krewetek lub ogonków rakowych, pokrojonych w kostkę, posolonych i odsączonych pomidorów. To wszystko w sosie czosnkowym z dodatkiem zielonego pieprzu z zalewy.

Obrazek

Dalej czekamy na obiecana ośmiornicę...

Bo jeśli nie, to wybierzemy się na Hvar...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.09.2012 14:56

Mazury odwiedzałem, a tam gdzie byłem mogłem czasami "zerknąć" do internetu, ale wystawić coś to już się nie dało.

Pierwowzór potrawy

Obrazek

Jedną sporą lub dwie mniejsze ośmiornice robiłem, wg zaleceń Leona w Cro. Wspominałem już o tym na forum.

Obrazek


Dostałem kilka małych ośmiornic, chciałem powtórzyć domową pekę i oto co wyszło

Ziemniaki, cebula, czosnek i dodatki smakowe

Obrazek

Ośmiornic było kilka, ale malutkie. Wcześniej zamrożone na 5 dni.
Dodatkiem wyśmienitym jest włoska kapusta.

Obrazek

Obrazek

Całość przykrywamy szczelnie folią alu. Zrobiłem jednak mały błąd, trochę długo trzymałem w piekarniku. Ośmiornice małe, szybko więc zrobiły się odpowiednio upieczone, a ja miałem je delikatnie przypieczone.

Oliwa i wino zrobiły jednak swoje, nic nie zostało na dzień następny, razem z żoną zjedliśmy wszytko :lol:

Obrazek
kemilia
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1015
Dołączył(a): 30.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 25.09.2012 15:15

Grzesiu, Maciek- Wasze kobietki mają się apetycznie-fantastycznie ! Cuda na talerzu... Dziw, że jeszcze o Was nie słyszałam w MasterChef'ie :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.09.2012 17:10

Potrawy przygotowane pod peką są bardzo popularne i typowe dla Cro, a szczególnie dla rejonu, gdzie przbywalismy ostatnio, czyli półwyspu Peliesac.

właśnie przygotowujemy się do morskiej wyprawy na Hvar, ale jeszcze pytanie. Co to jest???
Zerwane w Orebicu???

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 657
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 27.09.2012 18:18

To migdały, tylko jeszcze w skorupce. Życzę owocnego jej rozłupywania... ;)
Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 27.09.2012 20:31

A ja mam takie fotki Dario z Vodic nam taką wyżerkę na przyjazd przygotował,peka z ośmiornicy-super sprawa
Załączniki:
IMG_5396.JPG
I po pichceniu-smaku się nie da opisać
IMG_5392.JPG
Przed pichceniem
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.09.2012 20:40

...załączniki świetne zarówno przed jak i po pichceniu :D

Ostatnio w Cro konsumowaliśmy pekę z co nieco innym wkładem, wizualnie nawet trochę większą, również była rewelacyjna :D
bonar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2166
Dołączył(a): 18.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 28.09.2012 19:44

Z napisał(a):A ja mam takie fotki Dario z Vodic nam taką wyżerkę na przyjazd przygotował

dostałem ślinotoku :) dlatego ten Gość ma tylu polskich gości :) super facet!
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.10.2012 23:04

bonar napisał(a):
Z napisał(a):A ja mam takie fotki Dario z Vodic nam taką wyżerkę na przyjazd przygotował

dostałem ślinotoku :) dlatego ten Gość ma tylu polskich gości :) super facet!

Fuj, okropieństwo. Kolejny powód, żeby owego Gościa z V. nie odwiedzać. Blee.

Zazwyczaj to mi ślinka cieknie na specjały tu prezentowane, tym razem......no pomińmy to milczeniem :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.10.2012 09:20

Obiadek raczej niechorwacki, chociaż w naszym przypadku w pewien sposób powiązany z Cro.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mięsko polane oliwą chorwacką z natką i czosnkiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone