Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2012 17:59

GĆ. Dostajesz zjebkę za tą propagandę. Ja tu w RP przy swojej cytrynówce siedzę i kiełbasach litewskich zakupionych na Winobraniu w Zielonej Górze, a Ty wyjeżdżasz ze świeżymi małżami!!!
Nagana Waść, nagana...!


:wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.09.2012 19:44

FUX napisał(a):GĆ. Dostajesz zjebkę za tą propagandę. Ja tu w RP przy swojej cytrynówce siedzę i kiełbasach litewskich zakupionych na Winobraniu w Zielonej Górze, a Ty wyjeżdżasz ze świeżymi małżami!!!
Nagana Waść, nagana...!


:wink:


Dobrze gadasz :D ja, co prawda jadłem dzisiaj małże, ale nie w Cro, w W-wie, więc to nie to samo :(
kroj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 316
Dołączył(a): 11.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 11.09.2012 19:48

Grzegorz Ćwik napisał(a):Turystów w szczególności przyciąga tutejszy specjał gastronomiczny, a to są skorupiaki z Zatoki Malostońskiej, głównie ostrygi i mule, oraz wina szczepu Dingač i Postup.


A czy wiecie może, czy w Polszcze dingaca uświadczysz???
Plavac jest,a dingaca nie chcą sprowadzać..

Ech dobrze, że chociaż dorady można u nas kupić :D
Fajny ten wątek, aż mnie zassało przed nocą :roll:
Pozdrawiam :papa:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.09.2012 20:04

kroj napisał(a):

A czy wiecie może, czy w Polszcze dingaca uświadczysz???
Plavac jest,a dingaca nie chcą sprowadzać..

Ech dobrze, że chociaż dorady można u nas kupić :D
Fajny ten wątek, aż mnie zassało przed nocą :roll:
Pozdrawiam :papa:




Dingaća nie chcą :?: to nie tak, nawet ja chciałem, ale jest wiele problemów, choćby ilości jakie mogą Chorwaci przeznaczyć na nasz rynek. Podpisując umowę chcesz mieć zagwarantowane stałe dostawy jakiś tam ilości, niestety na dzień dzisiejszy, wg mojej wiedzy, są problemy.
Inne wina, których produkcja jest sporo większa, pojawiają się na różnych rynkach, naszym też.

Dorady można, ale tureckie, takie widziałem w ...
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2012 20:06

Ktoś mówił, że dorady są w Makro, Biedronce z Cro.
Ceny mniamniuśne.
Wino z osiłkiem można by gdzieś kupić. Daje radę w stosunku do Mołdawii, Gruzji, Bułgarii i innych zamienników z Montepulciano.
wermar
Croentuzjasta
Posty: 305
Dołączył(a): 24.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 11.09.2012 20:31

Z tematów kuchniowo-chorwackich to w Selgrosie od przyszlego tygodnia jest Dorada za 25 Pln za kg a pomyslec ze w omisu placilem 95 kn za kg trzeba było z Polski przytargać
Ps z morza zjadam tylko stworzenia mające łuski i płetwy
kroj
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 316
Dołączył(a): 11.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 11.09.2012 20:41

Maciek1956 napisał(a):
kroj napisał(a):Dingaća nie chcą :?: to nie tak, nawet ja chciałem, ale jest wiele problemów, choćby ilości jakie mogą Chorwaci przeznaczyć na nasz rynek. Podpisując umowę chcesz mieć zagwarantowane stałe dostawy jakiś tam ilości, niestety na dzień dzisiejszy, wg mojej wiedzy, są problemy.
Dorady można, ale tureckie, takie widziałem w ...


Czyli klapa z dingusiem :(

A dorady chorwackie są dostępne, we Wrocławiu np. w marketach typu Leclerc czy Tesco pojawiają się świeże z lodu z chorwacką fiszką, w cenie 35(L) -48(T) PLN; a ostatnio (czwartek) zakupiłam na grillowy obiad -w Lidlu, też świeże z Cro ale na tacce pod folią (zaazotowane:)), 25 PLN/kg - no...dały radę; sama świadomość już wystarczyła :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2012 21:29

te z Biedronki, tureckie, też są smaczne, z grilowej patelni, na oliwie......;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.09.2012 11:39

cd. konoba w Stonie...

Knajpa stoi praktycznie w morzu, wyglądając przez okno widzimy przylegającą zatoczkę. Czekając na zamówienie można przyjrzeć się również przepływającym łódkom oraz wwąchać się w mieszaninę zapachu morza oraz przygotowywanych potraw. I tu Cro ma istotny plus do zaoferowania.

Obrazek

Dla tych co są bardziej wybredni i owoce morza traktują jako dodatek, patrz moja młodzież, konoba serwuje inne dania. Przykładem jest właśnie zamówione spaghetti z małżami...

Obrazek

Zamiast talerza olbrzymia muszla, przyznacie że fantastyczny pomysł. A samo danie, palce lizać...

Ślinicie się jeszcze??? Pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 657
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 12.09.2012 16:46

Oj i to jak ślinimy... :(
piamir
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 809
Dołączył(a): 19.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 12.09.2012 17:10

Grzegorz sadysta. :twisted:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.09.2012 16:25

W trakcie dwu tygodni spędzonych w Orebicu oddawaliśmy się słodkiemu leniuchowaniu na świetnej plaży, ale też sporo podróżowaliśmy, głównie drogą morską.
Wieczorem fajnie na deptaku wzdłuż morza oraz w tutejszym porciku.

Obrazek

Odwiedzaliśmy konoby ale równie przyjemnie posiedzieć trochę na tarasie, gdy wieczorem upał zelżeje. Samemu popichcić nie hańba, a nawet zupełnie przyjemnie, szczególnie, gdy tutejsze składniki, głównie warzywa są naprawdę dobre...

Proponuję potrawkę ze smażonego pokrojonego w kostkę bakłażana, groszku, cebuli, czosnku i tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki). Trochę tutejszej śmietany.

Obrazek

Podsmażamy bakłażana z cebulą i czosnkiem, dodajemy groszek, przyprawy, śmietana i na koniec tuńczyka, nie rozdrabniając go zbytnio. Do tego ryż i sałatka z pomidorów i papryki...

Obrazek

Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
Madzik68
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 426
Dołączył(a): 04.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 13.09.2012 20:50

Grzegorz Ćwik napisał(a):Proponuję potrawkę ze smażonego pokrojonego w kostkę bakłażana, groszku, cebuli, czosnku i tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki). Trochę tutejszej śmietany.

Obrazek

Podsmażamy bakłażana z cebulą i czosnkiem, dodajemy groszek, przyprawy, śmietana i na koniec tuńczyka, nie rozdrabniając go zbytnio. Do tego ryż i sałatka z pomidorów i papryki...

Obrazek

Smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:


zapisuję na teraz i na przyszłość do "ulubionych" :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.09.2012 20:53

Składniki do potrawy Grzegorza już mam (dzień lub dwa i robię), a tym czasem zrobiłem rybkę na bakłażanach i śliwkach z dodatkiem cebuli, czosnku i zieleniny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piecyk należy rozgrzać, pojemnik z rybką i ... przykryć folią alu, wyjąć po ok 1.5 godz. Czas tak długi wynika z konieczności właściwego upieczenia ziemniaków. Można oczywiście kartofelki wcześniej odpowiednio spreparować, w taki przypadku, potrawę mamy gotową po ok max 50 min.
Rybka - ja użyłem filety z mintaja, lepiej wychodzi z jakąś całą rybą.
To taka ryba "ispod peki".

Robiłem też dzisiaj hobotnicę pod peką - później opiszę jak
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.09.2012 18:14

Czekając na ośmiornicę po Maćkowemu, dzisiaj bardzo elegancka sałatka, na bardzo eleganckie przyjęcie...

Obrazek

Rukola, troche pekińskiej, pocięte w paski pomidory suszone z zalewy, ananas, pestki słonecznika marynowane. Na centralnym miejscu szynka parmeńska lub chorwacka, wszystko polane oliwą ziołową... A, jeszcze kulki z melona...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 110
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone