Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 10.06.2012 04:34

Abramsik napisał(a):Może się czepiam ale co oststnie wpisy Pana Grzegorza mają wspólnego z tematem? Orientalny obiadek to moz na Thai.pl? Pozdrawiam :D

Fakt. Masz rację. Czepiasz się.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2012 06:37

Kevlar napisał(a):
Abramsik napisał(a):Może się czepiam ale co oststnie wpisy Pana Grzegorza mają wspólnego z tematem? Orientalny obiadek to moz na Thai.pl? Pozdrawiam :D

No dobra, jeśli tak to się "odczepiam", ale żeby w piersi się bić to nie :D
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 10.06.2012 11:01

Abramsik napisał(a):
Kevlar napisał(a):

No dobra, jeśli tak to się "odczepiam", ale żeby w piersi się bić to nie :D

w piersi tak... ale kurczaka.. i najlepiej w warzywach i z makaronem...;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.06.2012 19:28

Makaron czy warzywa jako dodatki, a podstawowe danie, także w Cro wyśmienite

Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
zupa rybna z łososia i krewetek

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.06.2012 15:20

W takim razie dzisiaj zupa rybna, naprawdę pyszna i bardzo prosta do zrobienia.

Podstawą jest dobry filet z łososia, taki w wadze co najmniej 0,5kg i trochę mrożonych krewetek, jako dodatek (powiedzmy opakowanie 0,25kg). Jeżeli ktoś nie lubi krewetek, można z nich śmiało zrezygnować na koszt ryby...
Rybę i krewetki trzeba trochę zamarynować. Tu można sos sojowy, pasta curry, ocet balsamiczny, cytryna, oliwa, czosnek, nieco solimy...
Krewetki wcześniej rozmrażamy, myjemy i przelewamy na sicie wrzątkiem.

Obrazek

A tak naprawdę, to wg własnego pomysłu, czyli co pod ręką, i zioła sproszkowane...
Druga sprawa to warzywa- marchewka, seler, cukinia, papryka i może być por, dwa młode ziemniaki pokrojone w kostkę. Cała reszta pokrojona w julienne czyli w słupki...

Obrazek

Bulion warzywny tak około 1,2- 1,5l gotujemy, dodajemy 4 pokruszone czuszki jeśli świeże to pocięte, Kawałek obranego i startego na tartce korzenia imbiru.

Na patelni w minimalnej ilości oliwy, lub oleju sezamowego podsmażamy na sporym ogniu, ale tak tylko przez chwilę, warzywa...
Najpierw marchew, seler, potem por, papryka i cukinia i wrzucamy po kolei do bulionu. Przed papryką i cukinią dodajemy pokrojone ziemniaki...

Obrazek

Obrazek

Gdy warzywa są już w marę miękkawe, jako ostatniego lekko podsmażamy na patelni pokrojonego w kostkę łososia. Do całości dokładamy pastę curry, dobrze też małe opakowanie mleka kokosowego, ale nie koniecznie, na wymianę śmietana i sporo sproszkowanego, dobrego curry, sok z limonki lub cytryny...
Po wrzuceniu łososia gotujemy na lekkim ogniu jeszcze 4-5minut, na ostatnią minute wrzucamy krewetki...

Obrazek

Zupę gotuje sie bardzo szybko, od momentu wrzucenia pierwszej podsmażonej marchewki i selera- max 20 minut. Warzywa i ryba nie mogą być rozgotowana, ale smaczne...

I na koniec, oczywiście już na talerzu dodajemy świeże zioła, obowiązkowo kolendrę. Całość o niesamowitym zapachu- imbiru, curry i kolendry wymieszanej z genialną nuta świeżego łososia.

Obrazek

Polecam, świetna zupa, tak na prawdę pierwszy raz taką zrobiłem, zawsze eksperymentuję, a rodzinka już zapisuje się na kolejny gar podobnej łososiowej zupy...

Pozdrawiam i życzę fajnego pichcenia, efekt gwarantowany. Grzegorz :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.06.2012 17:56

Owoce morza jako przystawka. Takie można podać wszędzie, w domu i na wakacjach, również Crowakacjach...

Obrazek

Kalmary, krewetki, mule, ośmiornice i ogony rakowe. Zawsze taki zestaw wywoła albo panikę wśród tych którzy gustują w kuchni tradycyjnej. Albo postawę łowcy zdecydowanego nabijać na harpun, w tym wypadku widelec, wszystko co podejdzie pod rękę...

Obrazek

Sposobów podawania są dziesiątki. Zdecydowanie naturalnie lub z sosem czosnkowym, śródziemnomorskim lub jakim sobie zażyczycie, oraz będziecie mieli pod ręką...

Obrazek

Można również w sposób bardziej przemyślany...

Propozycja przystawek, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.06.2012 18:55

Dzisiaj, bo czas biegnie i do wyjazdu już całkiem blisko. Trzy tak trzy (3) dania na które już czekam, te które z całą pewnością będę musiał spożyć w Cro. Pytanie dlaczego, bo są genialne!!!

Pierwsze: kalmary smażone na głębokim oleju we fryturze, tak, mam do nich niekłamaną słabość, i jeśli są dobre, a w Cro są... Nie mogę się nim oprzeć, podobnie moja rodzinka... Dodatkowo mogą być fryty, jakieś warzywa, ale zawsze cytryna, sos czosnkowy...

Obrazek

Drugie: mule, duszone w winie, trochę w ziołach, świeże pieczywo i wino, nie będę wybrzydzał, białe czy czerwone. Mule już za mną chodzą...

Obrazek

Trzecie: Rizotto z owocami morza. I nie musi być na czarno w atramencie sepii, wystarczy w sosie czosnkowo-śmietanowym, z dodatkiem ziół...

Obrazek

Ciekawe co was, drodzy Crofani rajcuje z jedzenia podawanego w tamtejszych tawernach. Pozdrawiam, Grzegorz, trochę się śliniąc... :wink: :lol:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.06.2012 19:04

Grzegorz Ćwik napisał(a):Ciekawe co was, drodzy Crofani rajcuje z jedzenia podawanego w tamtejszych tawernach. Pozdrawiam, Grzegorz, trochę się śliniąc... :wink: :lol:

Kalmary z grilla, blitva, gavuni z dodatkiem sosu, który tylko w Cro jadłam (białe wino, oliwa, mocno aromatyczny ser, zioła), jagnięcina, ryby, wino...
Jeszcze tylko niecałe 2 tygodnie... :lol:

Anai (śliniąc się na całego :D)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.06.2012 21:20

Grzegorz Ćwik napisał(a):Dzisiaj, bo czas biegnie i do wyjazdu już całkiem blisko.
Ciekawe co was, drodzy Crofani rajcuje z jedzenia podawanego w tamtejszych tawernach

...hmm, Grzegorzu Twoje dania jak zwykle wyborne :D

Rajcują mnie jednak jeszcze homary, hobotnice we wszelkim wydaniu, mogą być nawet marynowane, no i wyszczególnione powyżej kalmary. Osobiście uwielbiam nieco większe z preferencją na grill, czyli lignje na żaru :D

...degustacja w konobie na Korculi już za kilka dni :D
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 28.06.2012 11:20

... ha, trzeba jeszcze wiedziec jak jeść ... jak się je krewetki? widziałam takie wielkie... nigdy nie jadłam ani nawet jak to smakuje?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 28.06.2012 11:24

espeso napisał(a):... ha, trzeba jeszcze wiedziec jak jeść ... jak się je krewetki?

Step by step ;)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.07.2012 11:51

Czekam z niecierpliwością na następne pysznościowe przepisy ze zdjęciami.
Jest to mój jeden z ulubionych tematów na cro.pli :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.07.2012 14:21

Już się robi, chociaż to nie będą przepisy - znajomi jadą za kilka dni do Cro i prosili o kilka smakołyków, które bez problemu wytrzymają trudy podróży :wink:

Serki i rybki - suszenie przed wędzeniem

Obrazek

Polędwiczki, schabik i kiełbaska

Obrazek

Po takim wędzeniu produkty można wozić bez lodówki, wytrzymają wiele dni i nadal będą pyszne

Obrazek

Zagrycha do Karlovacko

Obrazek

Szkoda, że nie mam teraz możliwości wyjazdu, ale część wyrobów zostawiłem sobie, mają piwko w podziękowaniu przywieźć

:D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.07.2012 15:36

No padłam...!
Takie pyszności oglądać omomomomom mniammm :D
Nie muszą być przepisy, mi wystarczą takie cuda :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.07.2012 11:56

A teraz prosty przepis na śniadanie w Cro...

Talerz z miejscowymi pomidorami, trochę cebuli, sera i dojrzewającej miejscowej szynki, jaja na twardo pokrojone. Całość posolić, nieco pieprzu oraz pokropić miejscową oliwą...

Obrazek

Smacznego śniadanka w Cro. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone