Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5098
Dołączył(a): 06.11.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.04.2012 07:39

Dzięki za życzenia.
Tobie również życzę spokojnych i rodzinnych świąt... i wielu nowych pomysłów na pyszne jedzonko :)

Uwielbiam ten temat, a rzeczy które pokazujesz to....
Kiedyś zrobiłam Farfalle, wszystkim bardzo smakowało i dopytywali skąd taki przepis, a ja na to prosto- z Croforum :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.04.2012 09:57

Dziękuję Grzegorzu za życzenia świąteczne. Pozwolisz, że poczęstuję się tym skromnym :wink: przygotowanym naprędce przez Ciebie jajkiem (z łososiem i z kawiorem czerwonym i czarnym).

Jeszcze raz dziękuję za ten skromny powiedziałbym żołnierski poczęstunek świąteczny i życzę Tobie spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych.


P.S. Zdałoby się co nieco wypić Grzegorzu :wink:. Jakieś tam liche i skromne Whisky. No ale o tym to może pózniej i nie dzisiaj. Pozdrawiam :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.04.2012 08:50

Jeszcze raz życzę Pogodnych Świąt i może późno, ale zawsze moja nowa propozycja zgodna z czasem. To takie połączenie kultury naszych świat wielkanocnych, bo sałatka jajeczna i jednocześnie odejście w kierunku smaków znad ciepłego morza.
Sałatka jajeczna z krewetkami i suszonymi pomidorami.

Składniki, jasne, można modyfikować:
- opakowanie mrożonych koktajlowych krewetek, w bogatszej wersji mogą być większe...
- 5 jajek na twardo
- suszone pomidory w oliwie (pół słoika lub nieco więcej)
- może być również kilka paluszków krabowych czy rybnych, też fajnie
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy - trochę chili, pieprz i sól

Obrazek

Jajka tniemy w jajcownicy, ale nie rozdrabniamy, pomidory tniemy na paski.
Krewetki przelewamy wrzątkiem, a lepiej około minuty gotujemy na małym ogniu, nie więcej. Odsączamy, skrapiamy cytryna, brandy i solimy lekko...
Łączymy wszystko, majonez, sól, chili, musztarda, dodajemy pokrojone paluszki. Bardzo delikatnie mieszamy i przekładamy do miski wyłożonej sałatą.

Obrazek

Sałatka prosta i łatwa w wykonaniu, a proste dania są zawsze najlepsze...

Smacznego, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.04.2012 17:55

No cóż, w takim razie czekamy do lata i do spełnienia wakacyjnych pomysłów. A jasne, że owoce morza będą na pierwszym miejscu. I takie krewety, na maśle i białym winie pojawia się w zasięgu naszych możliwości...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.05.2012 12:43

Mimo gorąca naszło mnie dzisiaj, żeby zrobić PSEUDOLECZO.
Znajomi się zawsze ze mnie śmieją, kiedy tak nazywam to co robię.
Otóż pseudoleczo, to leczo z wszystkiego, co mam w lodówce.
Papryka, cebula, kiełbasa, pieczarki, pomidory, kalafior, też często brokuł jak mi zostanie z obiadu z dnia poprzedniego itp....
No ładuję wszystko co się pod rękę nawinie ;)

I tak:
Najpierw cebulinda:
Na patelnię i do gara.

Obrazek

Plus kostka wołowa i woda.

Obrazek

Następnie kiełbasa (tu podwawelska) na patelnię i do gara

Obrazek

Next: papryki czerwona, żółta - do gara :)

Obrazek

Wymieszać, przykryć.
W tym czasie na masełku na patelce podsmażyć pieczarki i też siup do gara:

Obrazek

Pod przykrywką na małym ogniu niech sobie bulgocze.
Jak papryka trochę zmięknie, dorzucamy cukinię (ja ją uwielbiam, dlatego dałam duuuuużo).

Obrazek

Na samym końcu dałam pomidory (szybko zmiękną):
Trafiłam dzisiaj na pyszne, czerwone, mięsiste w środku, mniam!

Obrazek

Z przypraw dałam jedynie majeranek, który bardzo lubię, trochę magi, nie dużo, żeby nie było za słone (kiełbasa jest słona również).
Wyszło tak:

Obrazek

Mogę to jeść 4 x w tygodniu, będzie jeszcze na jutro (może hehehe)
Bo wciągłam już dwie miseczki :D

Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Kaśka.
Olisia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 134
Dołączył(a): 18.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 11.05.2012 13:33

Mutiaq ja też robię takie leczo - tylko wszystko wrzucam do gara i nie podsmażam - i jemy z ryżem - też mogę to jeść codziennie :D
nie dodaję kostek rosołowych - raczej sól ,papryka, pieprz
często dodaję koncentrat barszczu czerwonego - mniaaam :D
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15155
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.05.2012 13:35

Kasia, Twoje pseudoleczo wygląda bardzo apetycznie :D Lubię takie dania ze wszystkiego, co ma się pod ręką.
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.05.2012 15:37

Olisia napisał(a):Mutiaq ja też robię takie leczo - tylko wszystko wrzucam do gara i nie podsmażam - i jemy z ryżem - też mogę to jeść codziennie :D
nie dodaję kostek rosołowych - raczej sól ,papryka, pieprz
często dodaję koncentrat barszczu czerwonego - mniaaam :D

To danie dla leniwych ;)
Wszystko do gara i samo się robi :lol:

maslinka napisał(a):Kasia, Twoje pseudoleczo wygląda bardzo apetycznie :D Lubię takie dania ze wszystkiego, co ma się pod ręką.

Najlepsze jest na zimę, bo porządnie rozgrzewa, ale wtedy pomidory smaku nie mają, pomijam ceny papryk, cukinii itd.. :)
Pozdrawiam! :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2012 13:53

Wczoraj przypomniało mi się danie, które często w Cro szykujemy po powrocie z kąpieli wodnych i słonecznych.

Warzywa jakie mam akurat w domu, chociaż ja staram się bazować na papryce. @ lub 3 papryki pokrojone w plastry i ...na patelnię z odrobiną oleju

Obrazek

Dobrze jest, gdy mam papryki w różnych kolorach, danie jest "weselsze"

Czasami dodaję trochę cukinii, wczoraj pieczarki wystarczyły

Obrazek

Kilka małych pomidorów świeżych i pomidory w całości z puszki, odrobina wody lub wina białego

Obrazek

czasami dodaję też cebulę i czosnek.
W czasie smażenia warzyw, dosyć krótkiego, aby zbyt miękkie nie były, kroję tuńczyka (oczywiście kupionego od rybaka w Cro )

Obrazek

Rybkę podsmażam na szybko po obu stronach, jak polędwicę

Obrazek

Talerz z ogóreczkiem i jakimś domowym ziołem

Obrazek

I na koniec polewam całość warzywami w sosie pomidorowym

Obrazek

Żona była bardzo zadowolona

:D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.05.2012 15:42

Świetne, świetne, widzę że robicie w temacie smaczne a małokaloryczne. Na taką rybę nastawiam się w sierpniu, dwa tygodnie w Orebicu. Wszystko jasne.

Dzisiaj dołączam z zieleniną, bo taki czas, i można w końcu dużo tego na targu zakupić.

Pierwsze szparagi, dzisiaj najprostsze, polane bułką tartą z masłem...

Obrazek

I drugie otwarcie: naleśniki z młodym szpinakiem...

Obrazek

Szpinak zblanszowany we wrzątku, podsmażony na patelni z młodą cebulką i czosnkiem, gałka muszkatałowa, sól, pieprz i jajko...



Obrazek

Wypełniamy naleśniki...

Obrazek

I jak mamy już całą górę, zapiekamy w naczyniu w piekarniku lub prosto na patelni. Takie wiosenne przyjemności...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
weldon
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 39917
Dołączył(a): 08.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.05.2012 16:28

Sadyści :twisted:



:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2012 16:43

Grzegorzu,
Jak wiadomo w naleśnikach najważniejsze ciasto. Powiem Ci jakie ja robię, i liczę, że Ty napiszesz swój przepis :)

3 jaja
10 łyżek stołowych mąki (solidne, z górką)
szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej (u mnie to jest Kinga Pienińska)

odstawić na 20 min, smażyć na maśle.

Szpinak dawałeś żywy? czy z mrożonki? z mrożonego mogę polecić kulki szpinakowe z Kauflandu, grubo pokrojony szpinak w kulkach, nie jakaś papka.
Ja czosnek dodaję już na końcu jak szpinak zaczyna stygnąć, wtedy nie traci mocy :)

Ostatnio na urodziny dziecka robiłem naleśniki z 50 jaj :)

a jutro z rana młoda kapusta na żeberkach będzie się dusić.
Pozdrawiam
kamil1929
Cromaniak
Posty: 826
Dołączył(a): 27.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 18.05.2012 19:34

A taki może być :?:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.05.2012 20:02

...ło matko, kusicie i przyciągacie

Niestety od jutra, ewentualnie od poniedziałku innowacjami kulinarnymi zajmie się raczej mój mąż; na ogół uwielbia gotowanie i pichcenie w kuchni; prawdopodobnie minął się raczej z powołaniem, ale menu, a w tym obiadki i kolacyjki serwuje świetne

:D
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.05.2012 20:04

Ło matko. Kopę lat, Majeczko! :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone