Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.02.2012 18:30

Jest jak jest, a to zdjęcie sprzed 3 lat. W dodatku zrobiła go moja osobista żona. Miejsce - Brela, Soline. Knajpa przy nabrzeżu, nazwy już nie pamiętam. Wybraliśmy się coś przekąsić, akurat tutaj dostałem podwójną porcję w promocyjnej cenie. Genialne chorwackie mule. Jak nie skorzystać.

A efekt, tu się moja kobieta mocno śmiała z ostatniej fotki. A nazwała to: Krajobraz po bitwie.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

PS. Dziękuję ADMINOM.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.02.2012 11:59

Wczoraj z nudów zrobiłem na szybko

małże mrożone :cry: niestety, ale dobrej firmy, sprawdzone i pyszne, oczywiście nie tak jak w Cro

Obrazek

podgrzane na woku z dodatkiem papryki w paście, koncentratu pomidorowego i wina białego

Obrazek

Obrazek

dodałem seler naciowy i ogórek zielony

Obrazek

ryż

Obrazek

Obrazek

Wyśmienite danie na obiad :D dzisiaj na zimno zjadłem to czego wczoraj nie daliśmy rady. Nie wiem czy ciepłe z winem, czy zimne lepsze :?:
Smacznego
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.03.2012 17:47

Za oknem optymistycznie pojawia się słonce, i tak aby przybliżyć WIOSNĘ trochę barw lata. A jakie są najlepsze, dzisiaj wybrałem czerwone.

Obrazek

I jeszcze bardziej dobitnie, mocniej, ostro aż do bólu, ale będzie jazda...

Obrazek

I wszystko jasne. Tym bardziej, że w tym roku wracamy do Cro. Jest decyzja, planowane miejsce Peliesac a dokładnie Orebic.
Decyzja zapadła. Jeszcze tam nie byliśmy, podobno można tu liczyć na wspaniałe owoce morza, już się cieszę, czekamy w takim razie na lato...

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2012 19:14

Grzegorzu, na owoce morza to do Stonu po drodze wpadnij.
pozdrawiam
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.03.2012 19:30

Grzegorz Ćwik napisał(a):Za oknem optymistycznie pojawia się słonce, i tak aby przybliżyć WIOSNĘ trochę barw lata. A jakie są najlepsze, dzisiaj wybrałem czerwone.

Mój dzisiejszy obiad zawiera wszystkie pokazane powyżej (+ kilka innych) składniki :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.03.2012 09:00

Grzegorz Ćwik jeśli będziesz w Orebicu w tym samym czasie co my to zapraszam serdecznie na mule w moim wykonaniu i pekę :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.03.2012 12:49

To bardzo dobry pomysł. A moje pytanie - czy mule można też dostać w Orebicu, czy najlepiej w Stonie. Tu mam na myśli kwestię i ceny i świeżości?
W dodatku do Stonu jednak kawałek drogi i jak widać na mapie dość krętej...

Dzisiaj owoce morza tylko w formie przystawki, ale to już jakiś przedsmak...

Obrazek

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.03.2012 13:02

Grzegorzu - małżaki i osrtrygi dostaniesz też w Draće, prosto z morza :D
Kupowałem kilka razy. To trochę bliżej niż Ston.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 14.03.2012 13:08

Grzegorz Ćwik napisał(a):A moje pytanie - czy mule można też dostać w Orebicu

Miejscowe jak najbardziej. W knajpce przy deptaku (idzie się od portu w stronę hoteli), zamówiłem mule i ku mojemu zdziwieniu kelner z garnkiem w dłoni pognał w kierunku morza, pogrzebał przy skałach i po chwili z pełnym naczyniem wrócił do kuchni.

Tych "stońskich" nie spotkałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2012 13:15

Grzegorzu,
zlokalizuj targ rybny w Orebicu, jeśli tam nie będzie, to znaczy, że nigdzie nie ma :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.03.2012 14:06

Dokładnie, na targu, może nie tyle rybnym co targu w ogóle jest sklepik z rybkami. Wszystko świeżutkie, tylko trzeba wcześnie rano się tam udać.
Mule są lekko droższe niż w Stonie, no ale tam trzeba dojechać spory kawałek więc ten koszt się generalnie zrównuje.
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 14.03.2012 14:56

Najlepsze owoce morza i ryby tylko na targu w Orebic (taki mały sklepik obok Konzuma) Pani, która tam sprzedaje ma własną hodowlę kawałek za Drace (jakieś 35km od Orebic) wiem bo podczas mojego pobytu zaprosiła nas na wycieczkę do Stonu a potem do siebie na rejsik motorówką, ryby i biesiadę. Mój syn (wtedy 5latek) sam wyławiał świeżutkie ostrygi prosto z morza. Nie pamiętam ceny ale za całodniowe atrakcje było warto.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.03.2012 16:09

Dziękuję za wszystkie cenne rady, z całą pewnością przydadzą się na wakacjach.
Czy wiecie dlaczego jest taka fantastyczna pogoda? Przecież na Grzegorza idzie zima do morza...
Właśnie dzisiaj robimy spóźnione imieniny, a tematem przewodnim przyjęcia jest kuchnia śródziemnomorska.
Pierwsze poczynania zrobione, ruszam do boju. Mam również nadzieję na zrobienie kilku kulinarnych fotek. Zobaczymy.

darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.03.2012 07:29

Ciekawe co też kolega Grzegorz upichcił na własne imieniny :roll:
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 18.03.2012 22:02

[quote="Grzegorz Ćwik"]Curry z kurczaka i imbiru. Danie w miarę niskokaloryczne, kolorowe i smaczne. I w dodatku proste w zrobieniu. Trochę zalatuje kuchnią hinduską lub tajską, ale to curry na nasz stół, i nasze klimaty.

Składniki:
1- 1,5 kg filetu z kurczaka
3-4 czerwone papryki
2 pory
2 ostre czuszki lub inne papryczki
kawałek korzenia imbiru
dobre curry w proszku, nie takie za 1-1,5 złotych
dobrze widziana pasta curry
sos sojowy
szklanka soku pomarańczowego i nieco cytrynowego
kostka bulionowa
łyżka masła, oliwa. Trochę mąki

Obrazek

Filety oczyszczamy, tniemy na średnie kawałki, marynujemy- sos sojowy, curry, trochę soli, gałki muszkatułowej lub co tam lubicie, trochę soku z cytryny. Opruszamy mąką, smażymy krótko na oliwie i do gara.

Obrazek

Tniemy pory, podsmażamy na łyżce masła, do gara...

Obrazek

Paprykę tniemy w paski, chwile obsmażamy na patelni i do gara.
Dodajemy szklankę bulionu, szklankę soku pomarańczowego.
Imbir tniemy drobno, proponuje nie więcej niż 4 cm korzenia, bo danie będzie zbyt esencjonalne. Dodajemy 2 ostre papryczki, curry łyżkę i ew. pasty curry...

Obrazek

Dusimy tylko ok 5 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała.
Podajemy z ryżem, my tu dodaliśmy akcent polski, kopytka, bo i data taka, 11 listopada.

Obrazek

Smacznego, serdecznie Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:[/quote
Nasze klimaty! Często lubimy pichcić, to co zobaczymy podczas naszych wypraw! Smacznego!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone