Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Patroniusz
Croentuzjasta
Posty: 352
Dołączył(a): 03.02.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 14.12.2011 16:27

Jako,że wiosną będę na etapie budowy wędzarko-grilla to i ja czekam niecierpliwie na fotki kol.Maciek 1956.Pozdrawiqm smacznie...
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.12.2011 09:17

Założę się, że Maciej w ten weekend wędzi pyszne wędzonki. Czuję już ich smak w ustach. Już nie mogę doczekać się relacji. Myślę, że nie zawiedzie cromaniaków na forum.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2011 10:20

darek1 napisał(a):Założę się, że Maciej w ten weekend wędzi pyszne wędzonki.


Przegrałeś :D

Wędzenie w środę lub czwartek dopiero. Proces technologiczny musi trwać, peklowanie, suszenie, właściwe wygrzanie wędzarni ...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005
filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, trochę po polsku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.12.2011 21:21

Dobra, już prawie Święta, śledzie do moczenia, liczymy potrawy i pieniążki, ale my tutaj jeszcze coś tak gwoli zmiany i zupełnego odejścia od tematu, czyli chińszczyzna dobra bo po polsku.

Obrazek

Składniki, a co popadnie, byle w temacie.

MIĘSO:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki stołowe wódki lub innego alkoholu, sos sojowy, curry.

SOS:
- 4 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki octu (10% spirytusowy)
- kilka łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ew. sos curry

JARZYNY:
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona i 1 żółta
- 1 por
- 1 puszka pędów bambusa
- kilka pieczarek
- cukinia
- puszka ananasa, świeży imbir, papryczki chili.

Wszystko tniemy w słupki, bo tak lubią nasi skośnoocy przyjaciele

Obrazek

Wcześniej filet z kurczaka też na słupki i na paski i marynujemy, potem smażymy na woku, odkładamy.

Tak, dzisiaj na starym wysłużonym woku, przemytym, przetartym i naoliwionym. Teraz kolej na paprykę. Dodaje tylko minimalną ilość oleju, odrobinkę, to nie może być tak jak w pseudo chińskich knajpach zalane tłuszczem, a połowa z warzyw to tania kapusta pekińska, ja ją skreślam, ohyda...

Obrazek

teraz pory i marchewka...



Obrazek

I kolejno cukinia, potem zaczynamy łączyć na woku, to co było, kurczaka, ananas z puszki...

Obrazek

A, zapomniałem, też podsmażone pieczarki, bambus z puszki, pokrojony imbir, sos curry i słodko kwaśny ze słoja...

Obrazek

I teraz już mamy wszystko, włącznie z sosem, który zrobiliśmy według przepisu, który podałem, nieco więcej, czyli resztę soku z puszki ananasa, koncentrat...

Obrazek

Jasne, ze równocześnie gotujemy bazę, czyli ryż i makaron ryżowy, co kto lubi, to sobie na dno półmiska, czy tam dużego talerza...

Obrazek

Ja wybrałem ryż, bo tak mi pasuje, żona oczywiście makaron ryżowy, a z resztą, ma być smacznie, pikantnie, niesamowicie barwnie i zapach powinien skręcać niemiłosiernie. Bo właśnie na tym polega chińszczyzna, nawet ta polska.

Obrazek

Smacznego i pozdrawiam przedświątecznie, Grzegorz. :wink: :lol:
domingos
Croentuzjasta
Posty: 244
Dołączył(a): 11.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 20.12.2011 16:15

troche nie na temat ale musiałem sie pochwalić .
W Gdyni otworzyli chorwacka knajpe Dalmacija ,dzis wieczorem wybieram sie na obiado-kolacje ,zobaczymy co serwuja :lol:

http://dalmacija.pl/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2011 19:07

domingos napisał(a):troche nie na temat ale musiałem sie pochwalić .
W Gdyni otworzyli chorwacka knajpe Dalmacija ,dzis wieczorem wybieram sie na obiado-kolacje ,zobaczymy co serwuja :lol:

http://dalmacija.pl/


napisz jak dają jeść, jakie ceny, atmosfera itp, i czy dowożą do Mińska Mazowieckiego np ;)
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009
Re: filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, trochę po polsk

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.12.2011 19:58

Grzegorz Ćwik napisał(a):Tak, dzisiaj na starym wysłużonym woku, przemytym, przetartym i naoliwionym. Teraz kolej na paprykę. Dodaje tylko minimalną ilość oleju, odrobinkę, to nie może być tak jak w pseudo chińskich knajpach zalane tłuszczem, a połowa z warzyw to tania kapusta pekińska, ja ją skreślam, ohyda...


Nie wiem jak jest w pseudo chińskich knajpach, bo nie bywam - mieszkałam natomiast swego czasu (przez pół roku) z 9 Chińczykami (original made in China) i oni zużywali koszmarne ilości oleju.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.12.2011 21:05

Dostałem prawie 2 kg mrożonych małży w skorupach. Staram się takich nie spożywać, ale cóż, darowanemu ....
Rozmroziłem i ...nabrałem wątpliwości czy to jeść. Po konsultacji ze znawcami takich małżaków, zagotowałem je, wyjąłem ze skorup i usmażyłem z:
1.cebulą
2.czosnkiem
3.pieczarkami
4.ryżem
5.świeżą pokrojoną papryką
Dodałem harrisy, koncentratu pomidorowego, sosu ostrygowego i zapiekłem z serem.
Smakowało bardzo.
Wino białe bardzo wytrawne.
Odrobina została, zjadłem na zimno na śniadanie, pychota, nie wiem nawet czy nie większa niż na gorąco :D
Lubię nowości w kuchni
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 20.12.2011 21:16

arturac napisał(a):
domingos napisał(a):troche nie na temat ale musiałem sie pochwalić .
W Gdyni otworzyli chorwacka knajpe Dalmacija ,dzis wieczorem wybieram sie na obiado-kolacje ,zobaczymy co serwuja :lol:

http://dalmacija.pl/


napisz jak dają jeść, jakie ceny, atmosfera itp, i czy dowożą do Mińska Mazowieckiego np ;)

I do Krakowa ;)
Ale Ci zazdroszczę!
No a byłam w Trójmieście w listopadzie.... ehhh, pewnie jeszcze nie było..
Smacznego!! :)
domingos
Croentuzjasta
Posty: 244
Dołączył(a): 11.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 21.12.2011 10:20

Tak wiec bylem wczoraj na kolacji ,wrazenia pozytywne
Knajpa znajduje sie w najdrozszej ulicy Gdyni czyli musi sie to przelozyc na ceny .
Klimat knajpy fajny ,belki drewniane,troche sieci ,dachowki czerwone ,drewniane stoly itd
Jedzenie smaczne ,do kazdego dania ziemniaki pieczone i ryz oraz salatka, 2 rodzaje sosow w tym ajvar
Ceny dan glownych od 20zl za cevapi do 40 za jakas poledwice lub jagniecine
Na wejsciu poczestowali sliwowicą ale kierowca odmowił :lol:
Knajpa 2poziomowa i co mnie zaskoczylo to sporo ludzi i brak miejsc po naszym przyjsciu
Spory wybor win ,ale zadnych likierow ,nalewek i rakiji

To tyle i jesli bedziecie w Gdyni to polecam odwiedzenie tej konoby
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.12.2011 17:35

Już niedługo Maciej zamieści w niniejszym temacie zdjęcia z wędzenia mięs i kiełbas Boże Narodzenie 2011. Czekamy.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2011 21:34

Darku, tu temat o obiadkach ...
Zerknij do mojego wędzenia
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=851556#851556
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.01.2012 18:54

Dzisiaj proponuję na przystawkę prawdziwą szynkę dojrzewającą, krojoną z grubej giczy, najważniejsze aby nie była wysuszona. Podlewamy odrobiną ziołowej oliwy, do tego rukola, bazylia, oliwki i pomidorki koktajlowe...

Obrazek

Jesteśmy w klimacie śródziemnomorskim, dlatego kolejna propozycja to zupa cebulowa.

Składniki: 1-2 łyżki masła, 3-4 duże cebule, 1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku, niektórzy dodają trochę mąki, ja nie. Do tego pół lub cała szklanka białego wina, 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego), bagietka na grzanki, 10 dag startego żółtego sera, oraz sól i pieprz do smaku

W garnku rozgrzać masło z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Można dolać odrobinę wody, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. Dolać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Podawać z grzankami - bagietka z serem, można trochę zieleniny, ale to już własne upodobania.


Obrazek

A dodatkowo na talerzu dużo grzanek, tak musi być...

Danie główne to cielęcina duszona z grzybami Głównie prawdziwki, ale mogą być w naszym wydaniu tez kurki. To wszystko duszone włącznie z białym winem, zagęszczone i podane z kładzionymi kluskami. Do tego jakaś sałatka, rukola, i przepraszam za odejście w tej chwili od kolorytu śródziemnomorskiego, bo do tego marynowane opieńki...

Obrazek

Smacznego. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.02.2012 19:00

WIELKA PROŚBA DO ADMINÓW!!!

Przepraszam, że właśnie tutaj, ale wywaliłem wcześniejszy EMBLEMAT i chciałem zastąpić go nowym, ni cholery mi się to nie udaje. Jeśli macie taką możliwość to bardzo proszę o zrobienie tego w moim imieniu. Zmniejszanie fotek do zaleconego wymiaru idzie mi opornie, a jeśli już to i tak nie wiem dlaczego nie mogę tego wmienić.

Tu przesyłam fotkę do EMBLEMATU.


Obrazek

Serdecznie pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.02.2012 16:53

Mnie to się wydaje Grzegorz, że schudłes. Na poprzednim zdjęciu byłeś powiedziałbym dobrze wygladający. Czyżby to efekt jedzenia owoców morza i południowej kuchni 8O 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 101
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone