Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2011 22:46

Pieczemy w całości, robimy nakłucia na całości bakłażana.
po pieczeniu bakłażana obieram ze skórki.
Do "obróbki" bakłażana czy np cukinii używam zamiast soli Vegetty.
Daje wg mnie większy smak, soki też puszczają.

Ps dzisiaj szybciej niż planowałem wróciliśmy z działki (zimno spory wiatr nas wygonił). Z zamrażalnika wyjąłem paluszki krabowe, dodałem seler wyborny Rolnika, ogórek zielony, śliwki 2 szt, 2 jajka na twardo, trochę sera żółtego i sos ostrygowy oraz pieprz. I jeszcze 2 listki drobno pokrojonej świeżej bazylii.
Żona zjadła większość :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.11.2011 08:55

Bakłażany po pokrojeniu solimy i lekko posypujemy pieprzem. Odstawiamy najlepiej do lodówki na 60 minut. Układamy dachówkowato, aby płyn spłynął na talerz. Po pierwsze trochę odwodni bakłażany, szczególnie jeśli są słabo dojrzałe, po drugie pozbędziemy się również tym sposobem goryczki.
To stosuje się głównie do rodzimych warzyw, te śródziemnomorskie goryczki prawie nie posiadają i są po prostu genialne. Nadmiar soków otrzepujemy z bakłażanów, raczej nie odsączamy w bibule, bo wytrzemy sól i pieprz, a to będzie zdecydowanie niekorzystnym elementem przygotowania.
Potem robimy już co chcemy. Proponuję delikatnie w mąkę, potem w roztrzepane jajko...

Obrazek

Wyśmienite również na patelni grillowej, lub na zwykłym grillu, tylko wtedy trzeba dobrze posmarować obie strony plastra bakłażana oliwą...
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.11.2011 19:21

Czy ktoś zna :?:

Obrazek

Mam coś takiego, to nie olej z grzybów, to inna roślina.
Czy ktoś stosował :?: Jutro robię pierwszą sałatką z tym olejem.

Obrazek

Stoi w dobrym towarzystwie oliwy z Cro :D
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.11.2011 21:01

Oby to nie był olej na przeczyszczenie kolego Macieju :D :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.11.2011 21:19

Kolego Darku 1, jakbym po tym cudzie większość czasu spędził na k...blu, dam znać :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2011 23:52

każdy olej działa na przeczyszczenie, nawet ten silnikowy(na przeczyszczenie silnika), i na głowę też działa, jak mówi przysłowie...nalać oleju do głowy ;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.11.2011 18:54

Curry z kurczaka i imbiru. Danie w miarę niskokaloryczne, kolorowe i smaczne. I w dodatku proste w zrobieniu. Trochę zalatuje kuchnią hinduską lub tajską, ale to curry na nasz stół, i nasze klimaty.

Składniki:
1- 1,5 kg filetu z kurczaka
3-4 czerwone papryki
2 pory
2 ostre czuszki lub inne papryczki
kawałek korzenia imbiru
dobre curry w proszku, nie takie za 1-1,5 złotych
dobrze widziana pasta curry
sos sojowy
szklanka soku pomarańczowego i nieco cytrynowego
kostka bulionowa
łyżka masła, oliwa. Trochę mąki


Obrazek

Filety oczyszczamy, tniemy na średnie kawałki, marynujemy- sos sojowy, curry, trochę soli, gałki muszkatułowej lub co tam lubicie, trochę soku z cytryny. Opruszamy mąką, smażymy krótko na oliwie i do gara.

Obrazek

Tniemy pory, podsmażamy na łyżce masła, do gara...


Obrazek

Paprykę tniemy w paski, chwile obsmażamy na patelni i do gara.
Dodajemy szklankę bulionu, szklankę soku pomarańczowego.
Imbir tniemy drobno, proponuje nie więcej niż 4 cm korzenia, bo danie będzie zbyt esencjonalne. Dodajemy 2 ostre papryczki, curry łyżkę i ew. pasty curry...


Obrazek

Dusimy tylko ok 5 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała.
Podajemy z ryżem, my tu dodaliśmy akcent polski, kopytka, bo i data taka, 11 listopada.

Obrazek

Smacznego, serdecznie Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 12.11.2011 23:40

Grzegorzu - slinka kapie........ ;)

Wczoraj w sklepie mialam w rece paste curry......... ale pomyslalam - po co mi to?
Teraz juz wiem :) I kupie!

Dzieki za pysznosci!
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2775
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 24.11.2011 20:01

kucharz ze mnie żaden ale docenić smaki potrafię...;)
co do obiadku to standardowo:
- bierzemy wszystko co zostało z mięsa, wędlin itp,
- kupujemy w dyskoncie marynaty na sos, grilla, przyprawy do gyrosa itp;P
- dodajemy jakieś warzywa typu pomidory, papryka,
Wszystko gotujemy dusimy czy jak to się tam nazywa.
Do tego dobry świeży kruch i pikantny obiadek palce lizać, w sam raz do Karlovacko...;) Nawet Zdravko Valentin Cindrić, nasz wspaniały gospodarz wsuwał aż miło...;)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.11.2011 20:21

Z polska to się nazywa leczo; można podawać z makaronem, ryżem, etc... :wink:
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2775
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 24.11.2011 21:14

FUX napisał(a):Z polska to się nazywa leczo; można podawać z makaronem, ryżem, etc... :wink:

a gdzie tam leczo...;) widziałeś kiedyś w leczo kiełbasę z grilla ??:) kawałki kurczaka i resztki szynki w marynacie do potraw z grilla ugotowane w wielkim garze??:) o czymś takim mówię... ja bym to autorsko nazwał "ŚMIECIÓWA W SOSIE NIE TYLKO WŁASNYM"... ;)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.12.2011 19:06

Przepisu nie podam, kraby (szczypce) gotowałem pierwszy raz.

Obrazek

Młotek to niezbędnik do potrzebny pokruszenie skorup. 11 szczypiec kraba, taka mała namiastka/wspomnienie z jednej z kolacji w Cro.

Obrazek

Mięska niewiele, na mały sosik wystarczyło.

Jako, że nie najadłem się, na szybko usmażyłem jeszcze 2 kalmary. Pokroiłem w duże krążki, oliwę domową chorwacką z czosnkiem i natką, chociaż natki było mało, wziąłem koperek.

Obrazek

Kilka minut i kolacja wyśmienita i smakowita.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2011 11:24

Oj kolego Macieju. Gdzież to są kolegi pieczyste, rumiane, ociekające tłuszczem mięsa, szynki, kiełbasy, kiszki, salcesony, kaszanki, żeberka. Czyżby kolega zaniechał tradycyjnego wedzenia na kresach Podlasia czy w okolicy wielkich jezior Mazur. Zdjęcia kolegi wedzarni i pochodzacych z nich wyrobów były dla mnie zawsze natchnieniem i impulsem do intensywnych przygotowań Świąt Bożego Narodzenia . Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2011 21:34

Kilka dni temu zostały mi podane krewetki przyrządzone w sposób w jaki nigdy wcześniej nie jadłem. Szkoda, że nie mam nawyku noszenia aparatu przy sobie.
Spore, ale nie tygrysie, krewetki usmażone na dużej ilości masła.
Na drugiej patelni dobrze zarumieniona, drobno pokrojona cebula, cała patelnia. Krewetek też było dużo.
Po połączeniu do wszystkiego dodano śmietany (30) i "łyskacza", ok 100 ml.
Czosnek i posiekana natka. Krewetki pływały w sosie, czyli także było go (śmietany) sporo. Po wyparowaniu "łyski" dostaliśmy to cudo z bagietką i oczywiście białym wytrawnym winem.
Pycha :D

Darku - wędzonki szykuję :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.12.2011 14:56

Macieju, proszę Ciebie tylko o jedno - o zdjęcia z technologicznego procesu wedzenia - od poczatku do końca. Zdjęcia wędzarni i wszelakich wędzonek na łonie przyrody mile widziane. Pozdrawiam Twój kolega - mniej doświadczony Zadymiarz i Grilownik. Darek1. Serdecznie Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone