Curry z kurczaka i imbiru. Danie w miarę niskokaloryczne, kolorowe i smaczne. I w dodatku proste w zrobieniu. Trochę zalatuje kuchnią hinduską lub tajską, ale to curry na nasz stół, i nasze klimaty.
Składniki:
1- 1,5 kg filetu z kurczaka
3-4 czerwone papryki
2 pory
2 ostre czuszki lub inne papryczki
kawałek korzenia imbiru
dobre curry w proszku, nie takie za 1-1,5 złotych
dobrze widziana pasta curry
sos sojowy
szklanka soku pomarańczowego i nieco cytrynowego
kostka bulionowa
łyżka masła, oliwa. Trochę mąki
Filety oczyszczamy, tniemy na średnie kawałki, marynujemy- sos sojowy, curry, trochę soli, gałki muszkatułowej lub co tam lubicie, trochę soku z cytryny. Opruszamy mąką, smażymy krótko na oliwie i do gara.
Tniemy pory, podsmażamy na łyżce masła, do gara...
Paprykę tniemy w paski, chwile obsmażamy na patelni i do gara.
Dodajemy szklankę bulionu, szklankę soku pomarańczowego.
Imbir tniemy drobno, proponuje nie więcej niż 4 cm korzenia, bo danie będzie zbyt esencjonalne. Dodajemy 2 ostre papryczki, curry łyżkę i ew. pasty curry...
Dusimy tylko ok 5 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała.
Podajemy z ryżem, my tu dodaliśmy akcent polski, kopytka, bo i data taka, 11 listopada.
Smacznego, serdecznie Pozdrawiam. Grzegorz.