Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.10.2011 19:04

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Ciasto takie jak na placki,


Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


jak na placki ziemiaczane ???

pozdrav
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.10.2011 09:20

Przepraszam, trochę niezbyt jasno się wyraziłem.

Ciasto piwne - Do miski wbij jajko, dodaj szczyptę soli, piwo i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Można jeszcze dodać łyżkę oliwy i zioła. I to wszystko.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
adamk3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1282
Dołączył(a): 31.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 24.10.2011 12:09

Grzegorz Ćwik napisał(a):Przepraszam, trochę niezbyt jasno się wyraziłem.

Ciasto piwne - Do miski wbij jajko, dodaj szczyptę soli, piwo i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Można jeszcze dodać łyżkę oliwy i zioła. I to wszystko.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


Dzieki :D :wink:

Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2011 20:38

Grzegorz kiedy otwarcie knajpy? bo jakbyś otwierał to daj znać zlecimy się wszyscy :)
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 25.10.2011 11:28

arturac napisał(a):Grzegorz kiedy otwarcie knajpy? bo jakbyś otwierał to daj znać zlecimy się wszyscy :)

Dobrze ujęte :D
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 25.10.2011 17:09

Nawet bardzo dobrze.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.10.2011 18:58

Dziękuję za zaufanie co do moich kulinarnych preferencji, ale jest to tylko coś w rodzaju hobby i zajęcie się tym w sposób profesjonalny jest zdecydowanie niemożliwe, choć były już takie pomysły w mojej rodzinie, może coś kiedyś z tego wyjdzie, ale to zupełnie inna bajka...

Jeżeli już mamy tak przygotowane bakłażany, możemy danie trochę urozmaicić. Wiec powracam do ostatniej mojej fotki...

Zapiekane bakłażany. Bakłażany tniemy na krążki, solimy, pieprzymy jeżeli tak można się wyrazić... Odstawiamy na godzinę, na odsączenie...
Potem opruszamy mąką i dobrze moczymy w rozkłóconym jajku i smażymy na niezbyt dużym tłuszczu, niestety bakłażany lubią go trochę wypić...
A efekt jest taki.

Obrazek

Już podobny przepis kiedyś prezentowałem, ale właśnie teraz jest dobry czas na Zapiekankę z bakłażanów i pomidorów bo i bakłażany są teraz wspaniałe i najlepsze pomidory.
Bakłażany układamy na lekko naoliwionej blasze, potem kolejno kawałek wędzonej mozzarelli, gruby kawałek przeciętego pomidora...


Obrazek

Pomidor lekko solimy i dodajemy suszoną bazylię, tak jak na przykładzie.

Obrazek

Teraz kolejny plasterek, ale już zwykłej mozzarelli, bez cudów, nawet takiej z Lidla, czyli taniej. Dalej lekko obsypać suszoną bazylią, delikatnie skropić oliwą i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku, tak aby ser się trochę zrumienił...

Obrazek

I tak to ma mniej więcej być, a dla lepszego wyglądu, dodajemy już przy nakładaniu listki świeżej bazylii.

Obrazek

Podajemy raczej na ciepło, wszystkie chwyty dozwolone, nawet grecka sałatka.
Smacznego. Pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.10.2011 20:21

Bakłażany wykorzystuję dosyć często w mojej/naszej kuchni.
Robimy podobne potrawy do Grzegorza, ale najbardziej uwielbiamy prostą pastę bakłażanową.
Upieczone bakłażany wkładam do blendera, dodaję trochę pomidorów (dobrze jak są też pieczone, ale niekoniecznie, muszą być obrane), sporo czosnku i oliwę (jak nie mam to jakiś dobry olej). Przyprawy do smaku, ew jakieś zioła, ale raczej do dekoracji pasty na miseczce.
Taką pastą smarujemy świeżą bagietkę, ja z powodu diety, używam tylko razowca.


Wczoraj robiliśmy pizzę z ryby wędzonej. Rybą był lucjan. Wędzenie nie bardzo udało się, nastąpiła pewna awaria i dymu wybyło zbyt mało, a temperatura zbyt wysoka. Lucjan wyszedł pieczono-wędzony, średni w smaku, coś trzeba było wymyśleć, aby lucjana nie wywalić do śmieci.

Obrazek

Na standardowe ciasto "pizzowe" płożyłem kawałki lucjana, przykryłem to wszystko cebulą, mozzarellą tartą i swoim wędzonym serem bałkańskim.
Mam jeszcze kawałek lucjana i wiem co z nim zrobię :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.10.2011 22:27

Grzegorz,

wielu z nas, tak samo jak Ty gotowanie traktuje jedzenie hobbystycznie :) co widać po rozmiarach koszulek jakie zamawiamy na cropli :) nie musisz od razu otwierać lokalu, może na początek degustacje na zlotach, albo coś na wynos, różne rzeczy ludzie kurierem wysyłają :)

w sumie to mogę podjechać te 143 kilometry, na dobry obiad, nawet i 200 ;)

pomysły na nazwę knajpy same się rodzą, może Cromania- byłoby tak nowocześnie, albo bardziej swojsko- Cro Mańka :)

pierwszych 200 klientów musiałbyś nakarmić ze sporym rabatem:) ale jaka reklama! i byłoby nowe miejsce na zloty. ja co prawda, na żadnym nie byłem, ale obawiam się, że do Ciebie bym przyjechał.
daj się prosić!!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.11.2011 17:47

Na standardowe ciasto "pizzowe" płożyłem kawałki lucjana, przykryłem to wszystko cebulą, mozzarellą tartą i swoim wędzonym serem bałkańskim.
Mam jeszcze kawałek lucjana i wiem co z nim zrobię icon_biggrin.gif


Maciek jest właśnie takim samym niespokojnym duchem kulinarnym, nieustępliwym, żądnym czegoś nowego, czegoś super smacznego. I właśnie to w nim doceniam, i nie powiem po francusku, tylko po polsku, szacun

W dodatku Lucjan, ryba z mórz koralowych, gorący tropik, jak to pięknie i wakacyjnie zabrzmiało...

Tu wspomnienia z włóczęgi po Indonezji, i Lucjany i inne koralowe ryby, które tam jedliśmy w takich badziewnych, nadmorskich knajpach, gdzie najpierw wybierasz z akwarium lub lodu..

Obrazek

A potem dostajesz z grilla...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. Kurcze, a jakby tak wrzucić tutaj kulinarne wspominki z podróży???

Obojętne skąd, wakacyjne kulinaria, gdzieś tam z Cro i nie z Cro, dalej lub nawet bliżej. Cromaniacy, przyłączycie się do takiej akcji???

:wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.11.2011 17:52

To tak żeby przerwać ciszę proponuję dzisiaj danie jesienne, bo taka już pora. Dobrze, że pogoda jeszcze ładna, słoneczko, więc i nastawienie do świata bardziej pozytywne...
Coś w rodzaju kuchni naszych południowych sąsiadów, nie całkiem lekko strawnego, ale coś za coś. Przyznam się, że bardzo lubimy taką właśnie kuchnię, i zawsze jadąc przez Czechy, bo o tych sąsiadach mówię, staramy się zjeść kluski typu parowańce z wieprzowiną w sosie i oczywiście do tego z kapustą. Także dzisiaj zrobiliśmy coś w tym stylu. Jedynie same kluchy, w sumie robiłem je wcześniej własnoręcznie z ciasta drożdżowego, potem na parze. Teraz jednak są całkiem dobre w marketach i w dodatku tanie i w dużej ilości, wiec nie warto.
Zaczynamy od wieprzowiny- kilogram szynki, pociąć jak na kotlety, zbić, posolić, pieprz, opruszyć mąką i usmażyć na tłuszczu. Do gara gdzie na wolnym ogniu dusimy wraz z cebulą, i przyprawami, które lubimy, sugeruje listki laurowe, ziele angielskie, kminek i tymianek. Na koniec nieco mąki do zagęszczenia sosu.

Obrazek

Dobrą kapustę kiszoną lekko podduszamy na tłuszczu, smalec lub oliwa z niewielkim dodatkiem masła. Robimy to na sposób czeski lub bawarski, czyli nie tak jak u nas na bigos, gdy musi być koszmarnie miękka, nie tu tylko około 45 minut w garze, trochę wody, kminku. Ja pod koniec dodaję podsuszane kalifornijskie śliwki, będzie mniej kwaśnie...

Obrazek

Kluski 10 minut na parze, do tego kapusta kiszona podduszana na gorąco i czerwona z dodatkiem cebuli- na zimno. I wieprzowina w sosie własnym wieńczy dzieło...

Obrazek

Polecam obiad w stylu czeskim. Piwo do tego mile widziane. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 657
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 05.11.2011 21:12

Aż ślinka cieknie jak się na to patrzy :D
ja natka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 671
Dołączył(a): 07.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 06.11.2011 19:03

Grzegorz, czy bakłażan do zapiekanki też musi swoje "odleżeć" :?: :)
Ze zdjęcia wygląda, że musi, ale wolę się upewnić. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2011 21:07

ja natka napisał(a):Grzegorz, czy bakłażan do zapiekanki też musi swoje "odleżeć" :?: :)
Ze zdjęcia wygląda, że musi, ale wolę się upewnić. :)


z tego co Grzegorz pisał, to musi, co by soki puścił, i dobrze pisze. Ja ostatnio nie dałem mu puścić soków i popłynął trochę podczas pieczenia. Ale długo w mokrym nie leżał:)
Basiulinek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4400
Dołączył(a): 10.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.11.2011 22:15

W temacie baklazanowym... ;)
Czy jak sie go posoli i da mu odlezec swoje - traci goryczke?

I jeszcze pytanie do Macka - jak pieczesz baklazany do pasty? W piekarniku,w calosci? Prosze o szczegoly :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone