Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.08.2011 15:37

Czyli wczoraj robiłem Ratatuj :wink: nie wiedziałem, wyszło i tak co innego

Obrazek

Ziemniaki też smażyłem

Obrazek

Obrazek

Warzywa-pomidory, cebula, papryka, cukinia, czosnek, ziemniaki...
Mięso--udziec indyka
Przyprawy--potrawa na ostro, tym razem z harissą
Czerwone wino do zalewania potrawy
1l rosołu
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.08.2011 17:16

Masz tu dużo racji i gratulacje. Co prawda ratatuj to potrawa bezmięsna, tak w założeniu, ale każdy może to zrobić po swojemu i basta!!!

W takim razie dzisiaj coś w rodzaju tajskiej kuchni, ale na bazie podstawowych rodzimych składników. Do takich zaliczmy filet z piersi kurczaka, cukinię, groszek, pomidory w puszce, czosnek.

Obrazek

Potrawa różni sie zasadniczo smakiem, bo dodajemy tu orientalne dodatki.
Sos curry a lepiej pastę curry, sos sojowy, sos sojowy słodki czyli tutaj Ketjap Manis - genialny indonezyjski dodatek, bazylię w liściach.
A przede wszystkim mieszaninę ziół. W Azji południowej istnieją specjalne punkty na bazarze, gdzie każdy może prosić o zmielenie swojej kompozycji ziół na drobny proszek. Tak to tam wygląda.


Obrazek

Tą fotkę akurat zrobiłem w Singapurze. W Polsce podobnie, ale w młynku do kawy zmieliłem ziarna kolendry, pieprz zielony, kmin rzymski, suszone chili. To wszystko włącznie z oliwą połączyłem z cienko pokrojonymi filetami z piersi kurczaka. Potem podsmażałem to na patelni.

Obrazek

W rondlu połączyłem to z lekko podsmażoną cukinią, groszek, rozdrobnione pomidory z puszki, czosnek.

Obrazek

W rondlu lekko chwile poddusić z dodaną pastą lub sosem curry, sosem sojowym, ketjapem...

Obrazek

Danie ostre, w celu złagodzenia dodajemy na boku talerza sporą łyżkę śmietany, i jeszcze liście świeżej bazylii lub kolendry...

Obrazek

Aromat zabójczy, zabójcza ostrość, łzy w oczach nie tylko ze względu na smak dania, ale od czego czerwone wino, o Cromaniacy!!!

Pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.08.2011 17:49

Wakacje wakacjami, a czas grillowania tak coraz nam bardziej ucieka...

Dla podtrzymania letnich pomysłów na dobre szaszłyki na grilla...

Obrazek

I na ruszcie, a jaki zapach, chyba już dobre...

Obrazek

Smacznego, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 22.08.2011 18:57

:cry:
Ostatnio edytowano 11.12.2011 12:47 przez smok131, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2011 19:24

smok131 napisał(a):szkoda,że mieszkasz tak daleko bo poszalelibyśmy w mojej kuchni :devil: :wink:



:) Grzegorz, ty wolisz kobiety czy facetów? :)
nie musisz odpowiadać, przepraszam ale wszędzie widzę dwuznaczności :)


Obrazek
o szaszłykach :)
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 22.08.2011 19:51

baran (też dobry w kuchni wsadza się mu rożen w dupę i na ogień)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.08.2011 09:05

Grzegorz, ty wolisz kobiety czy facetów?
nie musisz odpowiadać, przepraszam ale wszędzie widzę dwuznaczności


To dobrze i nie dobrze, że wszędzie widzisz dwuznaczności. Ale już taki jest ten świat i w tym ci nie pomogę. Jeśli chodzi o mnie to kocham kobiety, szczególnie swoją żonę oraz córy, dla innych mi już czasu nie wystarcza, ale bacznie się im przyglądam!!!
A że dodatkowo lubię coś od czasu do czasu zrobić w kuchni, to taka moja odskocznia od upierdliwej pracy zawodowej. Przecież najlepszymi kucharzami zawsze byli i są mężczyźni!!!

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009
Blitva

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.08.2011 22:20

Nie jest to wprawdzie pomysł na obiadek w Chorwacji,
a raczej na odtworzenie smaku z Cro.

Ciut poszperałam w internecie, troszkę pokombinowałam,
to i owo w przepisie zrobiłam po swojemu i... jest!!!
Udało mi się odtworzyć smak blitvy, który poznałam podczas tegorocznego pobytu
w Basce na Krku. :D

Blitva

1 kg ziemniaków
1 kg sałaty rzymskiej, ewentualnie szpinaku w liściach.
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w małej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.
Sałatę (szpinak) opłukać i pokroić (wyrzucając nerw liścia).
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilkę smażyć, żeby wydobyć jego aromat, dodać sałatę i dalej smażyć kilka minut, stale mieszając.
Następnie skropić sokiem z cytryny, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić ok. 10 minut, aż woda odparuje. Wrzucić odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze chwilę, na koniec obficie popieprzyć.
Świetne jako dodatek do potraw z grilla - przede wszystkim ryb oraz owoców morza.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.09.2011 16:03

Dzisiaj pomysł na zupę o składnikach bardzo podstawowych, ale w sumie można z tego zrobić coś o tajskim charakterze.

Składniki:

Obrazek

Porządna włoszczyzna, czyli marchew, pietrucha, seler, kapusta włoska i kalafior. Dodatkowo trochę cebuli, pora, i 4 kartofle.
Akcent tajski to sporo curry, pasta curry, świeży imbir, ostre chili.
Dodatkowo filet z kurczaka i dwa podudzia i kostka rosołowa.

Filet kroimy w drobne kawałki marynujemy z pieprzem, curry i niewielką ilością soli, oleju...
W garze gotujemy 10minut podudzia, Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu najpierw marchewkę, selera i pietruszkę, dwie kostki bulionowe, rozdrobniony kalafior i kapustę włoską.

Obrazek

Pokrojony filet podduszamy na patelni z pokrojoną cebulą i porem.
Dodajemy do gara łącznie z pokrojonymi kartoflami.

Obrazek

Dodajemy czuszkę, łyżkę curry i 2 łyżki pasty curry.
Na koniec dodajemy spory kawałek potartego korzenia imbiru, wcześniej obranego ze skóry.


Obrazek

Ostateczne dosmakowanie, może nawet trochę cukru. Warzywa mają być lekko ugotowane, ale nie rozgotowane.

Podajemy w misce z dodatkiem łyżki śmietany, tak dla stonowania ostrości.

Obrazek

Smacznego, polecam ostrą i pachnącą zupę.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.09.2011 22:13

Blitva to nie nazwa dania, a chorwacka nazwa kapusty rzymskiej (mangold)...
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 14:20

Peka, wg modyfikacji domowej Leona. Danie niezwykle proste, chociaż wymagające trochę czasu na przyrządzenie, ale czas ten można ciekawie wykorzystać, np na rozmowy z Leonem :D

W czasie takiej właśnie rozmowy wspomniałem o posiadanej pece, o piecu, który mam na nowo zbudować. Leon zaśmiał się i podał taki oto przepis na ośmiornicę z peki robionej w normalnej kuchni.

Ośmiornica kupiona na targu, po dokładnym umyciu zamrożona. W zamrażalce leżała 2 dni.

Obrazek

Piecyk, zwykły domowy piecyk, rozgrzewamy do 180 st.
Ośmiornicę rozkładamy w brytfannie, wcześniej polanej olejem, dookoła układamy pokrojone surowe ziemniaki, cebulę, wg Leona kapustę, która okazała się rozchwytywanym smakołykiem.

Obrazek

Brytfannę należy dokładnie przykryć folią alu i na ok 90 min do piecyka. Czas zależy od wielkości ośmiornicy, lub od drugiego sposobu, który pokażę później.

Obrazek

Tak potrawa wyglądała po 90 min, teraz zdejmujemy folię i na ok 15/20 min ponownie wkładamy do pieca.

Obrazek

Gotowe, czas ok 2 godz, sporo, ale towarzystwo było ciekawe rozmów i wrażeń, wina było trochę, więc nie nudziliśmy się.
8 osób zajadało ten nasz wyrób, nikt tym się oczywiście nie przejadł, na to znaleźliśmy szybko drugie rozwiązanie, ale o tym później.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 14:57

Na sam koniec "pekowania" dodaliśmy jeszcze cukinie, paprykę i trochę ugotowanej blitwy

Obrazek

To jeszcze nie sposób na ratowanie głodnych żołądków 8 osób :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.09.2011 15:17

Tym sposobem okazali się nasi młodzi, niezwykle sympatyczni sąsiedzi. Czworo młodych ludzi, ze Szczecina, ludzi chętnych poznania Chorwacji nie tylko od strony piwa, rakij czy dyskotek. Nie krytykuję "takich" poznawaczy, podziwiam tych, którzy chcą z Cro przywieźć wspomnienia krajoznawcze, plażowe, kulinarne, gawędziarskie.
Na targ pojechaliśmy razem z Panami sąsiadami (Panie jeszcze spały). "Dzieciaki" ( za ojca jednego z nich zostałem uznany podczas wyjazdu po wino domowe) kupili jakieś ryby, kalmary i 2 ośmiornice. Zrobili je trochę inaczej niż my, ale u nas musieli ją zapiec. Po rozmrożeniu ośmiornicy trochę ja podgotowali, coś ok 1 godz i podobnie do naszej ułożyli w brytfannie obkładając ziemniakami i cebulą.

Obrazek

Obrazek

Te dwie ośmiornice podpiekaliśmy krócej, były mniejsze i jak wspominałem już podgotowane. Później zapieczenie bez folii i ...nie wiem, który sposób lepszy. Obydwie potrawy wyśmienite, miękkie i kruche jednocześnie, ale każda z nich o innym smaku.
Smacznego
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.09.2011 17:04

Macieju - przyrządzone przez Ciebie danie napewno jest smaczne i wyglada efektownie. Moje pytanie sprowadza się do przypraw jaki stosuje się prz sporzadzaniu tegoż dania. Nic nie wiem czym to doprawić ???
evil
Croentuzjasta
Posty: 318
Dołączył(a): 18.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 30.09.2011 19:28

Właśnie o to samo chciałem zapytać ? Bo już powoli zastanawiam się na próbą piekarnikową :D

darek1 napisał(a):Macieju - przyrządzone przez Ciebie danie napewno jest smaczne i wyglada efektownie. Moje pytanie sprowadza się do przypraw jaki stosuje się prz sporzadzaniu tegoż dania. Nic nie wiem czym to doprawić ???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone