OK, nie lubicie małży, w takim razie dzisiaj przepis na gorące danie śródziemnomorskie, czyli
Gulasz Śródziemnomorski, trochę przypomina węgierski, ale jest z tego co mamy aktualnie pod ręką.
W sklepie zakupiliśmy trochę wieprzowiny, takiej na jaką nas stać przykładowo w Cro, czyli coś na gulasz. Może być łopatka, karkówka, szynka w lepszej wersji, że nie wspomnę o schabie, ale to już wersja luksusowa, tak około 1/2 kg.
Wszystko w kostką tniemy, zioła suszone, jakie lubicie, trochę soli, oleju.
3 papryki, jakie traficie, 2 cebule, 4 ziemniaki, czuszka, trochę pomidorów, powiedzmy 3, sparzyć obrać ze skórki.
Na patelni szybko podsmażamy mięso, do gara na niewielka ilość oleju lub oliwy, co mamy, potem zeszklić pokrojoną cebule, do gara.
Wlewamy kubek bulionu z rozpuszczonej kostki. Dusimy 40 minut na małym ogniu.
Jeszcze teraz dodać ząbek czosnku, łyżeczkę kminku oraz dużą łyżkę papryki w proszku słodkiej, można trochę ostrej, albo lepiej potem jedną czuszkę.
Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, a 5 minut potem pokrojoną paprykę i drobno pokrojone pomidory, mały koncentrat pomidorowy.
Trochę soli, cukru, ew. przyprawy. Dusimy tak, aby kartofle i papryka uzyskały stan al dente, czyli nie rozgotować!!!
To nie może nie smakować w takim klimacie, a kompozycja wspaniałych warzyw śródziemnomorskich i ziół zrobi swoje.
Smacznego. Pozdrawiam, Grzegorz,