Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madzik68
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 426
Dołączył(a): 04.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 24.07.2011 11:16

Grzegorz Ćwik napisał(a):To piekarnia w Makarskiej, ale może jest kilka podobnych, może nawet ta sama firma.
A teraz targ w Makarskiej, próbowaliście tych wyrobów???

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:


zauważyłam śliwowicę :D ciekawe ile miała procent ?? mąż się uparł w czeskim Cieszynie na śliwowicę, oczywiście taką 70 % tak energicznie szukaliśmy ( oczywiście bezskutecznie ) że zapomniał świateł właczyć w aucie i tuż po przekroczeniu granicy policja nas zatrzymała :D skończyło się na przyjacielskiej pogawędce skąd jedziemy co i jak i oczywiście historia o poszukiwaniu śliwowicy podbiła ich serca :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.07.2011 17:14

Widzę, że pojawił się temat Mule, czyli małże, jak wyglądają , co z tym zrobić??
Tak wyglądają w knajpie w Dalmacji, Proszę.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.07.2011 18:41

Ostatnio w Breli zamówiłem właśnie promocyjnie 1 kg muli w nadmorskiej tawernie, a moja żona niecnie zrobiła mi kilka reporterskich fotek, jak się z nimi rozprawiam. Nieważne, musiał bym ich poszukać.
Teraz na przekąskę talerz owoców morza.


Obrazek

Smacznego, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.07.2011 19:23

OK, nie lubicie małży, w takim razie dzisiaj przepis na gorące danie śródziemnomorskie, czyli Gulasz Śródziemnomorski, trochę przypomina węgierski, ale jest z tego co mamy aktualnie pod ręką.


Obrazek

W sklepie zakupiliśmy trochę wieprzowiny, takiej na jaką nas stać przykładowo w Cro, czyli coś na gulasz. Może być łopatka, karkówka, szynka w lepszej wersji, że nie wspomnę o schabie, ale to już wersja luksusowa, tak około 1/2 kg.
Wszystko w kostką tniemy, zioła suszone, jakie lubicie, trochę soli, oleju.
3 papryki, jakie traficie, 2 cebule, 4 ziemniaki, czuszka, trochę pomidorów, powiedzmy 3, sparzyć obrać ze skórki.


Obrazek

Na patelni szybko podsmażamy mięso, do gara na niewielka ilość oleju lub oliwy, co mamy, potem zeszklić pokrojoną cebule, do gara.
Wlewamy kubek bulionu z rozpuszczonej kostki. Dusimy 40 minut na małym ogniu.


Obrazek

Jeszcze teraz dodać ząbek czosnku, łyżeczkę kminku oraz dużą łyżkę papryki w proszku słodkiej, można trochę ostrej, albo lepiej potem jedną czuszkę.

Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, a 5 minut potem pokrojoną paprykę i drobno pokrojone pomidory, mały koncentrat pomidorowy.

Obrazek

Trochę soli, cukru, ew. przyprawy. Dusimy tak, aby kartofle i papryka uzyskały stan al dente, czyli nie rozgotować!!!

Obrazek

To nie może nie smakować w takim klimacie, a kompozycja wspaniałych warzyw śródziemnomorskich i ziół zrobi swoje.
Smacznego. Pozdrawiam, Grzegorz,
:wink: :lol:
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 30.07.2011 19:50

wywal tylko kostkę bulionową i będzie ok a na przyszłość nie psuj swoich wspaniałych dań chemią :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2011 20:57

Grzegorz?? nikt Ci nie mówił, że jesteś okrutny?:) co się na oglądam to do lodówki muszę lecieć:)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.07.2011 22:26

smok131 napisał(a):wywal tylko kostkę bulionową i będzie ok a na przyszłość nie psuj swoich wspaniałych dań chemią :idea:


Nie zgadzam się z tobą. To jest wersja dania na szybko, a jednak z zachowaniem poprawnych smaków. Dobra kostka w warunkach kempingowych, apartamentowych pozwala na przyśpieszenie poczynań kulinarnych. Jasne, naturalne składniki najlepsze, ale waśnie takie były. Dużo warzyw, owoce, wszystko jest tu dostępne. Ale jeśli ktoś ma przygotowane pole kulinarne do zrobienia, składniki opracowane, to trudno z tym polemizować.
Zapraszam do pokazania swoich propozycji.

Temat do pobicia. Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.08.2011 18:41

Uroki sezonu wakacyjnego. Mamy wspaniałą górę letnich warzyw w tym cukrowe cebule, pachnące słońcem białe o cienkiej skórce i czerwone aksamitne papryki, słodkie pomidory, genialne bakłażany i cukinie. Esencja lata.

I teraz coś z tym trzeba zrobić, co???

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:
smok131
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1017
Dołączył(a): 24.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 02.08.2011 21:26

djuvec :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2011 21:34

no jak to co? ratatuję:)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.08.2011 16:06

dodać mięso i wyjdzie gulasz.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.08.2011 17:30

Można zrobić barakudę w warzywach

Obrazek


albo krewetki (zdjęcie z ziemniakami, cebulą i czosnkiem, później doszła cukinia i pomidory)

Obrazek

Robiłem jeszcze "fantazję" z wędzoną barakudą (oczywiście sam ją wędziłem) w warzywach w sosie sojowym i rybnym.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.08.2011 11:29

Z takich słonecznych warzyw można zrobić prawie wszystko, a najprościej mix warzywny, coś w rodzaju leczo, potrawa to przecież na wskroś bałkańska, a nawet madziarska.
Zaczynamy od zeszkliwienia cebuli...

Obrazek

Teraz pokrojona na talarki cukinia, czuszka i dodajemy sporo ziół proponuję oregano, bazylię, lub mieszankę ziół prowansalskich, trochę cząbru, oraz paprykę słodka sproszkowaną.

Obrazek

Dokładamy pokrojoną paprykę...


Obrazek

Pokrojone bez skorki pomidory...

Obrazek

Na koniec dodajemy podsmażone na oliwie pokrojone bakłażany i koncentrat pomidorowy

Obrazek

Teraz trochę cukru, soli i jeszcze ziół, jeśli potrzeba. Lekko podduszamy, tak aby nie rozgotować warzyw...
Na koniec świeże zioła, bazylia lub koperek i mamy wspaniałe leczo, dla chętnych tez wersja mięsna, ale to już inna bajka.

Obrazek

Pozdrawiam i smacznego, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2011 21:59

Przykro mi Grzegorzu, ale to co prezentujesz powyżej to nie jest leczo:) za mało tu papryki, tak o jakieś 2 kilo ;) to co prezentujesz to przepyszna ratatuja. Ja bym dodał jeszcze ze dwa ząbki czosnku pod koniec oczywiście.

mniam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.08.2011 15:02

Powiedzmy, że jest to coś, w rodzaju leczo, nie będę się przy tym upierał.
Natomiast ratatuj, to też kiedyś robiłem, a w mojej kompozycji, przecież przepisy są po to by je albo zmieniać albo poprawiać, wyglądało to tak-

Obrazek

Cała blacha pociętych na talarki warzyw, jedynie ziemniaki lekko podsmażyłem na patelni dodając w ostatnim momencie cebulę. Reszta układana warstwami, wymieszana stanowiły wszystkie dostępne letnie warzywa.

Potem warzywa wymieszałem z ziołami, solą, polewając na końcu mieszaniną koncentratu pomidorowego, wina i oliwy, trochę sera pleśniowego, może słabo się roztopił. Całość zapiekałem w piekarniku.
A wyszło to tak.

Obrazek

Ratatuj. Polecam, naprawdę dobre, Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone