Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomysł na obiadek w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.07.2011 18:32

majeczka napisał(a):... ryby były tam dbst... :D
Dla tego faktu i ich konsumpcji wierzcie mi warto ponownie odwiedzić Hvar... :lol:

Też tak uważam, i za ciosem już je pokazuję. A ta największa, poznajecie co to za ryba????

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2011 23:06

jak dla mnie to tuńczyk:) tyle, że nie w puszce, więc trudno poznać:)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 03.07.2011 23:23

... hmm, może tuńczyk :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 04.07.2011 09:19

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

a takie dają na Rodos :D

pozdrav.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.07.2011 09:59

Odpowiadam- tak to tuńczyk.

Ryby które polecam, również w Cro to miedzy innymi Dorada, też na zdjęciu, ta najbardziej w środku . Fantastyczna ryba, niestety obecnie najczęściej podawana z hodowli, rzadko z morskiego połowu. Cóż!

Dzisiaj Dorada z warzywami. Smacznego.

Obrazek

AniaOP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaOP » 04.07.2011 14:19

Grzegorz Ćwik napisał(a):A teraz prawdziwe, śródziemnomorskie żarcie. Podobne znajdziesz w Grecji, Turcji, Tunezji i oczywiście w Cro.
Ta fotka zrobiona w knajpie w Breli, jeśli pamiętam nazwa Marco, nie jest to reklama, po prostu było tam całkiem fajne jedzenie i w miarę nie drogie.

Czyli kalmary w panierce z frytownicy, frytki i nieco warzyw, obowiązkowo cytryna. Danie genialne, zawsze to zamawiam, niebo w gębie...

Obrazek

Pozdrawiam i polecam, Grzegorz.
:wink: :lol:

A to również i nasz faworyt! Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji i nic innego od męża nie słyszę jak tylko "a kiedy znów zjemy pohane lignie?"

Nie wiem czy ktoś wspominał tu o słodkościach, ale my zajadaliśmy się ciastem o nazwie baklava. Niestety ciężko je dostać, jeśli ktoś będzie w Makarskiej lub okolicach to polecam wybrać się do kawiarni Cavana Romana przy porcie i tam można spróbować tego cuda. Uprzedzam, że ciasto jest baaaardzo słodkie, pierwszy raz jadłam je w Polsce, ale przygotowane przez Chorwata i to na dodatek cukiernika - byłam zachwycona, lepszego deseru w życiu nie jadłam! Jedyna różnica jest taka, że w Polsce jadłam baklavę podaną na ciepło i była jeszcze lepsza niż ta na zimno w Chorwacji.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.07.2011 18:56

Baklava to nie jest hr deser. To deser z muzełmańskiego kręgu kulturowego... większość cukierni i lodziarni na hr wybrzeżu nie należy do Chorwatów a do Turków z Macedonii lub Albańczyków ....
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.07.2011 09:07

Baklawa rozpowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego, są to wpływy przenikania kultur i tradycji kulinarnych. Na dowód tego że można ją łatwo kupić także na Hvarze fotka.

Obrazek

Baklawa, to na dole, fotka przez szybę, ale jest. Baklawa ma na całym świecie swoich zwolenników i przeciwników. Jest niesamowicie kaloryczna, ale smaczne. Coś za coś.

piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2011 09:45

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Baklava to nie jest hr deser. To deser z muzełmańskiego kręgu kulturowego... większość cukierni i lodziarni na hr wybrzeżu nie należy do Chorwatów a do Turków z Macedonii lub Albańczyków ....
Pozdrawiam

Tak jest. My to np. kupujemy na potege jak jestesmy w Londynie gdzie mieszanka kulturowa jest przeogromna. Do tego kawusia i boczki rosna :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.07.2011 10:30

AniaOP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaOP » 08.07.2011 07:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Baklava to nie jest hr deser. To deser z muzełmańskiego kręgu kulturowego... większość cukierni i lodziarni na hr wybrzeżu nie należy do Chorwatów a do Turków z Macedonii lub Albańczyków ....
Pozdrawiam

A czy ja gdzieś napisałam, że jest to chorwacki deser? :roll: Ja tylko polecam, bo jest dobry i rozpowszechniony na bałkanach, więc warto spróbować.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 19.07.2011 18:54

Chorwacka Piekarnia, to kolejny wspaniały temat. Genialne wyroby, szczególnie z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego. Na ostro, z mięsem, warzywami i na słodko. Do wyboru do koloru.

Obrazek

Ja polecam burki, bo strasznie nam smakowały. Genialne, radzę spróbować. Z mięsem lub serem oraz miksy.

Obrazek

Pozdrawiam, Smacznego. Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 20:29

Grzegorzu??? czy ta piekarnia z Twojego zdjęcia to z wyspy Krk z miasta Krk?? bo coś mi się majaczy, że tam coś kupowałem :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.07.2011 18:09

To piekarnia w Makarskiej, ale może jest kilka podobnych, może nawet ta sama firma.
A teraz targ w Makarskiej, próbowaliście tych wyrobów???

Obrazek

Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.07.2011 11:10

A może coś w tym stylu????

Obrazek

:wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pomysł na obiadek w Chorwacji. - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone